Tech Business Companii Stiri

TINIA – Tehnologie românească bazată pe AI și blockchain pentru facturi mai mici la energie

9 feb. 2023 4 min

TINIA – Tehnologie românească bazată pe AI și blockchain pentru facturi mai mici la energie

Reading Time: 4 minute

TINIA Group, o companie în domeniul Green Energy,  anunță lansarea unui produs tehnologic inovativ în piața de energie, cu sprijinul unor cercetători de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Soluția TINIA este bazată pe Inteligență Artificială și blockchain și își propune să descentralizeze distribuția de energie solară, asigurând costuri mai mici pentru energia utilizată, concomitent cu reducerea consumului de energie.

Soluția tehnologică TINIA a fost realizată prin intermediul unei investiții substanțiale de peste 1 milion de euro și a peste 18.000 de ore de muncă în ultimele 16 luni, prin efortul dedicat al unei echipe de experți cu diverse specializări, incluzând ingineri, specialiști și programatori.

Acest efort combinat a permis realizarea unei soluții tehnologice avansate, care poate oferi un impact semnificativ în domeniul energiei. Echipa care a lucrat la proiect a avut o abordare interdisciplinară, folosind cunoștințe și experiență din domenii precum tehnologia informației, ingineria electrică și mecatronică. Acest lucru a permis integrarea inovatoare a tehnologiilor AI și blockchain în soluția TINIA.

Cum funcționează TINIA pentru consumatorii individuali

Utilizarea soluției TINIA presupune instalarea unui mic echipament hardware (sistem de telemetrie și de agregare de date de la panourile fotovoltaice, echipamentele de producție și monitorizarea energiei) ce asigură accesul în ecosistemul producătorilor de energie verde aflați în proximitate, pentru a cumpăra necesarul de energie. Un echipament similar este instalat la posesorii de sisteme fotovoltaice, care le permite acestora să vândă, fără intermediari, excedentul de energie.

Cum funcționează TINIA pentru companiile de utilități și distribuitorii de energie

Companiile posesoare de parcuri fotovoltaice pot vinde energia produsă marilor consumatori, având, acum, trasabilitate în proces. Energiei produse îi este atribuit un certificat digital unic, care facilitează urmărirea traseului parcurs până la utilizare.

Radu Puchiu, cofondator TINIA Group

„Soluția tehnologică TINIA revoluționează modul în care se face accesul la energia solară și permite, atât utilizatorilor individuali, marilor consumatori, cât și posesorilor de sisteme fotovoltaice, persoane fizice sau companii, să tranzacționeze energia verde, direct, fără intermediari. Întregul proces se derulează în mod transparent, demersul TINIA fiind optimizarea consumului de energie și reducerea costurilor, protejând totodată rețeaua tradițională. Soluția pe care o lansăm va eficientiza și va spori fiabilitatea energetică, promovând utilizarea surselor regenerabile de energie”, spune Radu Puchiu, cofondator TINIA Group.

„În mod cert, soluția dezvoltată de partenerii noștri de la TINIA  trezește interesul marilor jucători din piață. Din interacțiunile de până acum, avem convingerea că TINIA este inovația de care are nevoie întregul ecosistem. Este colacul de salvare pentru sistemul energetic și este, în același timp, o validare a nivelului tot mai ridicat al cercetării din mediul academic românesc”,  spune Conf.dr.ing. Dan Stan,  Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Ce avantaje oferă

Între beneficiile oferite de implementarea tehnologiei TINIA pentru proprietarii de sisteme fotovoltaice se află:

  • Transparență totală: tranzacțiile pe o piață de energie descentralizată pot fi înregistrate în siguranță pe blockchain, oferind un istoric transparent și auditabil al tranzacțiilor cu energie;
  • Libertate de asociere și o modalitate de creștere a veniturilor: proprietarii de case pot vinde excesul de energie generat de panourile lor fotovoltaice înapoi la rețea sau altor consumatori de pe piața descentralizată a energiei;
  • Economii sporite de energie: prin utilizarea AI și a învățării automate pentru a optimiza utilizarea energiei –  proprietarii pot realiza astfel economii mai mari de energie;
  • Cooperare îmbunătățită a comunității: prin participarea la o piață de energie descentralizată, proprietarii de case pot lucra împreună cu vecinii lor pentru a optimiza utilizarea energiei și a reduce risipa;
  • Acces la o soluție puternică și completă pentru verificarea stării de funcționare și a eficienței sistemului fotovoltaic.

Cât privește companiile sau distribuitorii de energie, soluția TINIA oferă:

  • Stabilitate mai mare a rețelei și securitate energetică: având mai multe surse de generare de energie la scară mică, rețeaua de energie poate fi mai stabilă și mai rezistentă, reducând riscul întreruperilor de energie pe scară largă;
  • Eficiență crescută: odată cu integrarea AI și a învățării automate, companiile de utilități pot optimiza utilizarea și distribuția energiei, ceea ce duce la creșterea eficienței;
  • Costuri operaționale reduse: prin automatizarea anumitor procese și reducerea nevoii de intermediari, companiile de utilități își pot reduce costurile operaționale;
  • Creșterea integrării energiei regenerabile: permițând integrarea surselor de energie regenerabilă în rețeaua energetică, companiile de utilități pot promova sustenabilitatea și pot reduce amprenta lor de carbon;
  • Un instrument de verificare si control al eficienței și a bunei funcționări a rețelelor.
  • Întreținere predictivă: întreținerea predictivă bazată pe inteligență artificială poate ajuta companiile energetice să identifice și să repare defecțiunile echipamentelor înainte ca acestea să apară, reducând timpul de nefuncționare și costurile de întreținere;
  • Integrarea energiei regenerabile: IA poate ajuta la integrarea surselor de energie regenerabilă în rețeaua energetică existentă, optimizând utilizarea acestor surse și reducând dependența de energia neregenerabilă;
  • Securitate cibernetică îmbunătățită: tehnologia blockchain poate oferi un registru sigur și inviolabil pentru înregistrarea tranzacțiilor și a datelor cu energie, îmbunătățind securitatea cibernetică și protejând împotriva hacking-ului și a altor atacuri cibernetice.

În prezent, soluția TINIA este în stadiu de Proof of Concept (POC), la nivelul TRL 4/5, în ceea ce privește stadiul de pregătire al tehnologiei (Technology Readiness Level – TRL), ce presupune validarea componentelor și/sau a ansamblului în condiții relevante de funcționare.

Pentru următoarele 3 luni, compania vizează încheierea de parteneriate de colaborare cu marii jucători din piața de energie pentru derularea primului Living Lab – ecosistem deschis de testare a inovației, bazat pe un mediu și o infrastructură reale – urmând ca, în 12 luni, să fie finalizat patentul și să aibă loc lansarea proiectului în piața EU.

Lansarea soluției TINIA are loc în contextul creșterii accelerate a cererii pentru instalarea de sisteme fotovoltaice și presiunii pe care punerea în funcțiune a acestora o are asupra rețelei existente. Guvernul României s-a angajat, în fața Comisiei Europene, să crească producția de energie regenerabilă la 30,7% din totalul energiei produse până în 2030.

Mai mult, programele guvernamentale, cum ar fi cele privind eficiența energetică a clădirilor și schema de compensare a diferenței de preț, sunt așteptate să crească piața de producție de energie solară.

Pentru anul în curs, bugetul Administrației Fondului de Mediu (AFM), ce urmează a fi aprobat până pe 15 februarie, prevede alocarea sumei de 3 miliarde de lei pentru programul destinat instalării de panouri fotovoltaice, fonduri de care ar urma să beneficieze 150.000 de gospodării, începând cu luna martie.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: