Televizoare smart și utilizatori neatenți
Reading Time: 2 minuteUna din trei locuințe de la oraș din România are măcar un smart TV, acesta fiind cel mai răspândit dispozitiv conectat, după smartphone, laptop și tabletă, dar și cel mai intens folosit, potrivit unui studiu Bitdefender.
Patru din zece posesori de smart TV spun că îl folosesc pentru navigarea pe internet, pe lângă vizionarea programelor TV prin cablu, însă mai puțin de o treime folosesc o soluție de securitate. Jumătate dintre proprietarii de smart TV spun că nu au actualizat vreodată sistemul de operare, cei mai mulți invocând drept motive faptul că nu au timp (40%), nu știu cum (23%) sau nu înțeleg rostul acestor update-uri (18%). Smart TV-urile pot fi expuse la riscuri de securitate printre care furt de date personale, invadarea vieții private sau atacuri informatice transfrontaliere. Atacatorii pot inclusiv prelua controlul acestuia și se pot folosi de senzorii din aparat (microfon sau cameră de filmat) ca să colecteze sunet și imagine din locuința proprietarului.
Studiul mai arată că 28% dintre locuințele din România de la oraș au cel puțin patru dispozitive inteligente conectate la internet. Este vorba atât despre dispozitive tradiționale (laptop, tabletă, telefon, PC), cât și despre cele de generație nouă – televizoare smart, ceasuri inteligente, termostate wireless, camere web, sisteme de acces în locuință, console de jocuri, frigidere, mașini de spălat și aparate de aer condiționat conectate la internet, întrerupătoare și instalații de iluminat, prize sau senzori de mișcare.
Studiul a fost realizat în 2017 la comanda Bitdefender de către iSense Solutions pe un eșantion reprezentativ de 311 respondenți din România, având o marjă de eroare de ±5,5% la un nivel de încredere de 95%.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz