Companii

Tehnologizarea agriculturii dezvolta piata ERP

25 iun. 2015 2 min

Tehnologizarea agriculturii dezvolta piata ERP

Reading Time: 2 minute

Agricultura creste de la an la an, iar nevoia de tehnologizare din domeniu contribuie la dezvoltarea pietei ERP, considera reprezentantii Elian Solutions. Solutiile ERP vin in ajutorul producatorilor agricoli in contextul in care Uniunea Europeana, principala piata de export, are cerinte specifice ce reclama prezenta unui sistem informatic bine pus la punct.

Elian Solutions, implementator al solutiei Microsoft Dynamics NAV, care a finalizat anul 2014 cu afaceri de 650.000 euro, estimeaza ca ponderea clientilordin domeniul agriculturii in business-ul companieise va situa la 15-20% in 2016. Estimarile vin pe fondul dezvoltarii sectorului agricol din ultimii ani, posibilitatii de reluare a finantarilor europene, dar si al trendului economic de informatizare a afacerilor.

In prezent, circa 10% din business-ul ElianSolutions este reprezentat de clientii din domeniul agricol. Elian Solutions are o experienta de peste 7 ani in implementarea solutiei ERP de la Microsoft, solutie pe care, de-a lungul timpului, a personalizat-o in vederea gestionarii si urmaririi cu acuratete a productiei agricole. Printre companiile de profil din portofoliul Elian se numara Riso Scotti, Donauland si Roda Plus.

In ceea ce priveste gradul de tehnologizare din agricultura, Elian Solutions estimeaza ca mai putin de 20% din firmele cu profil de activitate agricol care ar avea nevoie de un sistem ERP detin la momentul de fata unul. In prezent, companiile din domeniul agricol care opteaza de regula pentru servicii ERP sunt cele mari, avand cu predilectie capital strain si un proces complex de productie, care au nevoie sa gestioneze si sa monitorizeze cu exactitate parametrii de productie, stocuri si vanzari.

“Agricultura este un sector economic care a crescut de la an la an, un domeniu care a atras fonduri europene si in care s-a investit mult. Exista loc de crestere in continuare, prognozele pentru urmatorii ani sunt incurajatoare, dar este nevoie de o deschidere mai mare din partea mediului de business catre necesitatea informatizarii afacerii. Accesul la date exacte despre productie si alte activitati faciliteaza decizii eficiente de management, o rata mai mare a performantei operationale si, implicit, o dezvoltare accelerata si durabila a business-ului.” declara Iulian Motoi (foto), Managing Partner Elian Solutions.

Modulele Dynamics NAV sunt proiectate pentru optimizarea costurilor operationale, eficientizarea productiei si buna derulare a contractelor cu clientii. Astfel, in baza unei comenzi de productie, loturile de pamant pot fi urmarite in functie de numar, an, numar de cadastru si numar de kilometri pana la cantar. De asemenea, ordinele de lucru pot face diferenta intre costurile proiectate si cele reale, in functie de tipul activitatii desfasurate pe lot, personal si utilaje alocate, consumuri planificate.

Solutia Microsoft personalizata de Elian permite integrarea incarcarilor si iesirilor de marfa cu cantarul prin emiterea automata a bonului, avizului si facturii. De asemenea, evidentierea parametrilor fizico-chimici ai productiei contribuie la respectarea contractelor dintre producator si client, la care se adauga modulul de gestiune a contractelor prin evidenta livrarilor, facturilor, scadentelor si cash-flow-ului. Astfel, producatorul are control total asupra procesului si al costurilor.

Perioada de implementare a unei solutii ERP in agricultura variaza intre trei si sase luni, dar procesul de mentenanta si optimizare este pe termen lung, intrucat companiile isi extind in permanenta activitatea si vin cu cerinte noi. Costurile de implementare difera in functie de numarul de utilizatori care vor opera sistemul ERP si de gradul de complexitate a businessului, pornind de la 5.000 euro si ajungand pana 100.000 euro.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: