Business Stiri

Tehnologie 3D pentru obținerea autorizațiilor de construire. Ce avantaje are modelul finlandez

31 mai 2021 3 min

Tehnologie 3D pentru obținerea autorizațiilor de construire. Ce avantaje are modelul finlandez

Reading Time: 3 minute

Proiectele depuse pentru obținerea autorizațiilor de construire ar putea utiliza un model 3D și în România, ceea ce ar salva timp și nu ar mai lăsa loc de interpretări și lipsuri de informație, potrivit BIMTECH, Asociația pentru Cercetarea, Dezvoltarea și Implementarea Tehnologiilor în Construcții.

Pentru ca acest lucru sa se întâmple, municipalitățile trebuie să participe împreună cu mediul de business și ONG-uri pentru a accelera colaborarea interinstituțională în vederea digitalizării. Din punct de vedere tehnic, timpul salvat pentru a verifica un model 3D în comparație cu un cuantum de piese desenate și scrise este uriaș, iar un model 3D virtual al unei clădiri nu lăsa loc de ambiguități, un avantaj uriaș întâlnit în alte țări europene.

Un exemplu este cel al Finlandei, unde instituțiile sunt conectate între ele la nivel de platformă, astfel încât avizele și acordurile premergătoare Autorizației de Construire sunt solicitate și emise în cadrul aceluiași website.

De asemenea, o soluție de digitalizare testată în multe alte țări, inclusiv în Finlanda, este că personalul din administrația locală și cetățenii să acceseze rapid informația urbană (modelul Google Earth), un tip de proiect care poate fi posibil și în România în doar câteva luni de zile dacă există implicare comună din partea autorităților.

Trebuie avut în vedere că sunt mai mulți pași care merg secvențial: scanare – procesare – stocare și implementare platforma online – corelare cu alte baze de date (de exemplu, cadastrală) – securizarea informației – training personal – testare – lansare. Tehnic vorbind, nu pot fi durate mari de timp, totul depinde de viteza cu care se obține accesul la diferitele forme de informație și de implementarea protocolului între instituțiile statului.

Stefan Constantinescu Bimtech
Ștefan Constantinescu, președintele BIMTECH

“Dacă vorbim doar de formularele de completat, este ca diferența între a plăti o taxă pe Ghiseul.ro versus să mergi personal la taxe și impozite și să o achiți acolo. Câștigul digitalizării în România va fi un mod transparent, ușor accesibil și integrat de a afla sau de a solicita informații de către cetățeni și personalul din administrația locală. Ideea proiectului GISCraft a început ca un proiect pilot, susținut chiar de Asociația BIMTECH, pentru a putea estima precis timpul de realizare raportat la o suprafață anume (spre exemplu, un km pătrați). Mai departe, interesul primit din piață și din mediul public ne-a dat de înțeles că lucrurile trebuie accelerate.”

Ștefan Constantinescu, președintele BIMTECH, Asociația pentru Cercetarea, Dezvoltarea și Implementarea Tehnologiilor în Construcții

Astfel, primarii, arhitecții șefi, urbaniștii, city managerii și alte persoane cheie din administrațiile publice locale pot participa la schimburi de experiențe cu omologii lor europeni, unde pot interacționa, schimba idei și abordări noi în era digitalizării.

“Pentru ca un oraș să devină Smart City este esențial să beneficieze continuu de date digitale care pot fi colectate dinamic sau static, în timp real sau intermitent. Toate aceste date vor fi așezate pe baza existentă constituită din hărțile generale și planurile cadastrale. Tehnologia permite folosirea mai multor metode de culegere a datelor topografice (satelitare, aeriene și terestre), iar pentru crearea datelor necesare unui oraș digital 3D folosim în momentul de față un mix de măsurători inclusiv drone dotate cu senzor lidar, scanare 3D mobilă și scanare 3D terestră.”

Eugen Ursu, advisor BIMTECH și cofondator Graphein

Avantajele sistemului GIS 3D

Municipalitățile se află în mijlocul întregului proces de construcție, între „scara” construcțiilor civile și scara lucrărilor majore ale guvernului (cum sunt cele de infrastructură). Potrivit BIMTECH, o implementare de tipul GIS 3D la nivel de administrație locală ar accelera în ambele sensuri (middle-out) procesul de digitalizare pentru ca ar stimula atât pe actorii mici – proiectanți/constructori/beneficiari – să utilizeze tehnologiile, cât și pe reprezentanții autorităților publice, prin exemple de implementare care pot fi scalate la nivel de proiecte majore.

Un avantaj al sistemului GIS 3D este verificarea principială pentru autorizațiile construcțiilor noi – dacă acestea umbresc peste limitele legale vecinătatea. Astfel, se poate verifica rapid dacă sunt probleme reale în zona viitoarei construcții.

Momentan, legislația este neclară și nu exista un soft acreditat care sa facă acest studiu de însorire, iar totul se bazează pe expertiza unui arhitect. Astfel, există studii de însorire care arată lucruri diferite, deși vorbim de soare, planeta Pământ, și clădiri care o umbresc.

De asemenea, sistemul GIS 3D facilitează consultarea populației la faza PUZ prin utilizarea modelului 3D al noului proiect încadrat în sit. Astfel, populația s-ar putea implica activ în deciziile privind aprobarea PUZ-urilor și a proiectelor cu impact major asupra mediului urban.

Spre comparație, pentru a transmite astăzi un mesaj în legătură cu un viitor proiect, trebuie să parcurgeți un site de primărie care de multe ori este mai puțin intuitiv sau trebuie să consultați o documentație tehnică care nu comunică foarte ușor ceea ce se dorește a se construi. Un model 3D al unei clădiri sau al unui ansamblu poate fi înțeles și de un copil.

Alte avantaje ale digitalizării sunt calcularea automată a suprafețelor construite desfășurate și corelarea cu baza de date a impozitelor pe imobile, verificarea prin măsurători periodice folosind drone/scanare laser a fondului construit și corelarea cu bazele de date ale impozitelor de clădiri.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: