Finanțe Interviuri

Tehnobursa

14 mart. 2019 5 min

Tehnobursa

Reading Time: 5 minute

Va fi prima bursă care va folosi tehnologia blockchain și concurează de la egal la egal cu băncile în ceea ce privește finanțarea companiilor mari și mijlocii. Sraya Orgad, Executive Vice President și Chief Strategy Officer al Tel Aviv Stock Exchange, ne-a spus cum inovația permanentă stă la baza pieței de capital israeliene.

Sraya Orgad
foto: Marian Timofte

M-am întâlnit cu reprezentanții Tel Aviv Stock Exchange (TASE) în noul sediu din strada Ahuzat Bayit, o clădire din oțel și sticlă, iar vizita a început cu un tur al centrului de inovare de la parter, susținut de Israel Taglit-Birthright în parteneriat cu bursa. Centrul spune și el povestea țării care a pus inovația și mentalitatea de startup la baza dezvoltării sale. Este un loc în care poți înțelege cum și-a câștigat Israelul renumele de “Startup Nation”. Startup-urile sunt punctul tare al economiei Israelului, economie care a înre­gistrat în ultimii ani creșteri mai mari decât media țărilor OECD. “Suntem numărul 1 în lume ca număr de startup-uri pe locuitor”, spune Sraya Orgad, adăugând că sunt peste 6.000 de companii high tech în Israel și peste 90 de companii de tehnologie israeliene sunt listate la NASDAQ.

Când criza financiară a lovit lumea, economia israeliană abia dacă s-a clintit, iar în ultimii ani a înre­gistrat performanțe macroeconomice remarcabile. Nu doar că a înregistrat creșteri ale PIB peste media OECD, dar și șomajul a scăzut, ajungând sub 4%, iar datoria publică a coborât la 60% din PIB, arată reprezentanții TASE. Care este rețeta? Ce face ca Israelul să fie un mediu bun pentru dezvoltarea afacerilor? Dincolo de numărul mare de startup-uri și companii de tehnologie, este vorba de mediul de business prietenos, cadrul de reglementare și stabilitatea legislativă. Totodată, Israelul este numărul 2 în lume în ceea ce privește procentul din PIB alocat investițiilor în cercetare și dezvoltare, are cea mai mare concentrare de ingineri din lume și are peste 270 de centre multinaționale de R&D.

Tel Aviv Stock Exchange a fost fondată în 1953, iar acum funcționează ca un one stop shop, unde poți face tranzacții cu acțiuni, obligațiuni, derivative, obligațiuni de trezorerie și o largă varietate de indici, operațiuni de compensare-decontare, clearing, lichidarea contractelor etc. Sistemul de tranzacționare este complet automatizat, dezvoltat de echipa internă de IT a bursei. Mai mult, TASE va fi prima bursă care va folosi tehnologia blockchain. Este o platformă de tranzacționare realizată împreună cu Intel și Accenture – Blockchain Securities Lending. “Suntem în etapa de finalizare, în circa 6 luni va fi funcțională”, a spus vicepreședintele TASE.

Mai multe listări

Poate cel mai important proces prin care a trecut bursa din Israel în ultimii ani a fost cel de privatizare. În urmă cu doi ani, Parlamentul din Israel a aprobat procesul de demutua­lizare, care permite schimbări în acționariatul TASE. Demutualizarea crește flexibilitatea bursei, o face mai accesibilă pu­blicului investitor și deschide noi oportunități pentru parteneriate. Anul trecut au fost înstrăinate o participație de aproape 20% către fondul de investiții Manikay Partners și aproximativ 20% către alți patru investitori străini (sunsuper PTY Ltd, Moelis Australia Asset Management Ltd, Dalton Investments LLC și Novo Nordisk Foundation), care provin din SUA, Danemarca și Australia. Membrii TASE – bănci locale și străine – dețin circa 22%, iar angajații bursei 6%. “Restul de acțiuni, de circa 31%, vor fi vândute anul acesta printr-o ofertă publică (IPO). Este următorul pas pentru a încheia demutualizarea și cel mai important proiect al TASE pentru 2019”, spune Sraya Orgad.

companii listate la TASE

Numărul de IPO-uri la TASE a crescut de la 6 în 2015-2016 (în valoare de 110 milioane de dolari) la 28 în 2017-2018 (în valoare de 1,4 miliarde de dolari), iar capitalizarea noilor companii listate a crescut de la 442 milioane de dolari la mai multe miliarde de dolari. Totodată, valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni a crescut cu 30% în ultimii doi ani, de la 240 de milioane de dolari (fără Exchange Traded Funds – ETF) în 2016 la 313 milioane de dolari zilnic în 2018. “Sperăm că trendul va continua și că în 2019 vom avea mai multe IPO-uri. Vrem să aducem mai multe companii la bursă. Creșterea numărului de IPO-uri este o problemă globală, dar, spre deosebire de alte țări, Israelul are multe companii pregătite/potrivite pentru listare”, arată vicepreședintele TASE.

În creștere este și numărul de listări duale. Este un avantaj pe care bursa din Israel îl oferă companiilor care vor să tranzacționeze atât pe TASE, cât și pe alte piețe din SUA (NASDAQ și New York Stock Exchange), Londra, Hong Kong, Singapore și Toronto. Este o modalitate mai simplă, mai puțin birocratică și este avantajoasă atât pentru companii cât și pentru investitori. “Avem 60 de companii care sunt listate la TASE și pe alte burse, cele mai multe în SUA. De anul trecut, listările duale se pot face și pe bursele din Singapore, Hong Kong și Toronto și este o procedură simplă, pentru că nu sunt cerințe speciale pentru listare. În UE este mai simplu, sunt aceleași reglementări, dar în acest caz vorbim despre țări diferite. Iar noi acceptăm reglementările din Singapore, Hong Kong, New York etc.”, explică Sraya Orgad.

Companiile din tehnologie sunt cel mai bine reprezentate la bursa din Tel Aviv – din cele 484 de companii listate la TASE, 115 sunt companii high tech (72 de companii de tehnologie și 43 din domeniul biomedical). Un alt sector important este real estate (92 de companii), 20% din companiile listate, dar și alte sectoare sunt, de asemenea, prezente – energie, bănci etc.

Un punct forte al bursei de la Tel Aviv este reprezentat de piața de obligațiuni corporative, care este una dintre cele mai mari din lume, a doua după cea din China. Piața de bonduri a TASE este foarte lichidă și este o piață de retail, adică poți participa direct și poți cumpăra bonduri cu câteva sute de dolari. “Avem toate numele mari din Israel – băncile mari, companiile importante, dar și multe companii mici care pot obține finanțare, iar acest lucru face concurență băncilor. Spre exemplu, circa 50% din finanțările companiilor mari și mijlocii sunt obținute aici, nu de la bănci”, spune Sraya Orgad, adăugând că ar putea fi un exemplu pentru România, unde multe IMM-uri au nevoie de finanțare.

Vicepreședintele TASE spune că în Israel, în ultimii 20 de ani, guvernul a dus o politică de creștere a concurenței în piață și reducere a concentrării instituțiilor financiare pentru a scădea costurile finanțării. Piața de bonduri a crescut foarte mult în 2005, când guvernul a obligat băncile să vândă fondurile mutuale pe care le dețineau, iar bursa a devenit o alternativă pentru finanțare. Totodată, în urmă cu doi ani a fost promulgată o lege care obligă băncile să își vândă diviziile de carduri de credit pentru a promova competiția în sector.

Cum se vede România de la Tel Aviv? O piață interesantă pentru investitori, pentru că încă mai sunt multe de făcut. Vicepreședintele TASE spune că a remarcat indicele BET dezvoltat de Bursa de Valori de la București (BVB) și evoluția foarte bună a acestuia, așa cum a remarcat și evoluția economiei românești, mai ales după aderarea la Uniunea Europeană. Spune că finanțarea IMM-urilor ar trebui sprijinită mai mult, dar adaugă că a remarcat că la BVB există deja o piață dedicată acestora – AeRO. Este un pas înainte în sprijinirea companiilor mici, așa cum este și programul prin care statul sprijină antreprenorii și al cărui nume nu avea cum să nu îi atragă atenția – Startup Nation.

Sraya Orgad fb
Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: