Tara, tara, vrem listari!

Reading Time: 4 minute

Perspectivele bursei de la Bucuresti pentru 2016 sunt bune, dar Fondul Proprietatea vrea sa vada mai multe companii listate, atat de stat, cat si private, si o lichiditate mai mare pe piata de capital.

Actiunile romanesti raman o investitie foarte atractiva, indiferent de volatilitatea pietelor de capital, considera Greg Konieczny, vicepresedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group si manager de fond al Fondului Proprietatea (FP).

Care sunt punctele tari ale pietei locale de capital si ce ii lipseste? Cum atragem mai multi investitori?

Punctele forte ale pietei locale sunt evaluarile atractive ale companiilor comparativ cu cele din regiune, cu o rata pret/castig relativ scazuta si un randament al dividendului ridicat. Unele companii din portofoliul Fondului platesc dividende de 8-9%, iar media randamentelor Fondului a fost de 6-7% in ultimii cinci ani. Asadar, indiferent de volatilitatea pietelor de capital, actiunile romanesti raman o investitie foarte atractiva. Actualul val de volatilitate va fi temporar, dar consideram ca dezvoltarea pietei locale de capital nu se poate realiza in acest moment fara listari ale companiilor de stat. De asemenea, reglementari mai prietenoase, dar si reducerea comisioanelor de tranzactionare ar fi benefice pentru investitori si emitenti si ar ajuta la cresterea lichiditatii pe piata de capital.

Cum privesc investitorii Romania, comparativ cu alte piete din regiune?

Luand in considerare experienta noastra in promovarea pietei locale de capital in strainatate, prin organizarea numeroaselor turnee si evenimente dedicate investitorilor in Statele Unite, Europa si Romania, am observat o crestere constanta a interesului investitorilor institu­tionali straini fata de Romania. Desi multi investitori au intrat in Romania investind in actiunile Fondului Proprietatea, ulterior si-au extins portofoliile pentru a include si alte companii romanesti listate. Investitorii percep Romania ca pe o destinatie de investitii atractiva, mai ales in conditiile in care piata locala a inregistrat anul trecut o performanta buna, in pofida dinamicii slabe a pietelor emergente si de frontiera. Mai mult, economia romaneasca s-a numarat printre cele mai performante economii din Uniunea Europeana, cu o rata de crestere de 3,6%, cea mai ridicata din 2008 incoace.

In ultima perioada nu au fost listari majore la BVB. Ce mari companii va asteptati sa se listeze in 2016?

Intr-adevar, nu a existat nicio oferta publica initiala pe piata locala in ultimele 18 luni, ceea este foarte dezamagitor in conditiile in care o astfel de initiativa ar fi foarte bine primita, avand in vedere fundamentele economice solide ale Romaniei si volumul contributiilor incasate de fondurile de pensii private. Ultima decizie privind lansarea unei oferte publice a fost luata, din nefericire, cu mai mult de doi ani in urma. Ne-am dori sa vedem masuri decisive luate de guvern in privinta listarii de companii de stat si noi consideram ca Hidroelectrica, Salrom, Aeroporturi Bucuresti, Portul Constanta si Posta Romana sunt candidate viabile pentru listare in 2016 si 2017.

“Ne-am dori sa vedem masuri decisive luate de guvern in privinta listarii de companii de stat si noi consideram ca Hidroelectrica, Salrom, Aeroporturi Bucuresti, Portul Constanta si Posta Romana sunt candidate viabile pentru listare in 2016 si 2017”, spune Greg Konieczny, vicepresedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group si manager de fond al Fondului Proprietatea

Cum a fost 2015 pentru FP si ce asteptari aveti de la 2016?

2015 si primele luni din 2016 au fost destul de dificile, dar nu doar pentru Fond, ci pentru toate pietele financiare emergente si de frontiera. Fluctuatiile sunt insa inerente si este important sa ramanem focusati asupra perspectivelor pe termen lung. |n pofida scaderii pretului petrolului, care a afectat rezultatele Petrom, suntem multumiti de performanta multor companii din portofoliul nostru, care au raportat rezultate bune in 2014, incluzand aici Hidroelectrica, Salrom, Posta Romana si Aeroporturi Bucuresti. Cea mai mare asteptare pe care o avem de la guvern in acest an este repornirea procesului de listare a companiilor men­tionate si listarea Hidroelectrica in trimestrul al patrulea. Ne asteptam, de asemenea, la finalizarea unor tran­zactii cu companii nelistate, fondurile obtinute urmand sa fie utilizate pentru rascumparari de actiuni si distribuirea de cash catre investitori, ca parte a procesului de reducere a discountului de tranzactionare.

S-au imbunatatit standardele de guvernanta corporativa in companiile de stat?

Consideram ca implementarea adecvata a standardelor de guvernanta corporativa a generat rezultate pozitive tangibile in cazul mai multor companii, cum ar fi cresterea profitabilitatii, transparentei si responsabilitatii managementului. Desi rezultatele obtinute nu au fost spectaculoase si in continuare este nevoie de imbunatatiri, legislatia privind guvernanta corporativa a plasat companiile de stat intr-un proces de reformare, astfel ca implementarea acesteia trebuie sa continue. De altfel, la nivelul companiilor de stat din portofoliul Fondului Proprietatea, performantele financiare sunt notabile – profitul net cumulat al acestora a crescut cu 77% intre 2011 si 2014, la 2,6 miliarde de lei.

Cum a evoluat Fondul in cei 5 ani de listare la bursa?

In cei cinci ani de la listarea pe Bursa, FP a depus eforturi semnificative pentru a valorifica potentialul companiilor din portofoliu si pentru a genera valoare pentru actionarii sai. Printre realizarile noastre se numara: imbunatatirea activitatii si profitabilitatii companiilor din portofoliu, sustinerea imbunatatirii standardelor de guvernanta corporativa in companiile de stat, sprijinirea si incurajarea listarii companiilor de stat; listarea Fondului pe bursa de la Londra si cresterea vizibilitatii la nivel international a FP si a pietei locale de capital, prin numeroase evenimente si turnee de promovare internationale. Totodata, performanta generala a Fondului de la listarea sa pe bursa la 25 ianuarie 2011 a fost foarte buna. Valoarea activului net per actiune a crescut cu 17%, iar pretul actiunii a crescut cu aproape 54%. De asemenea, media anuala a discountului de tranzactionare a scazut de la 56% in 2011 la un minim de 28,9% in 2015, iar in prezent se situeaza la 34%. In ultimii cinci ani, Fondul a depasit performanta indicilor BET si MSCI Emerging Markets. Exprimat in dolari, pretul actiunilor FP a crescut cu 22% comparativ cu o scadere de 16% a indicelui BET si de 34% a indicelui MSCI Emerging Markets.

Cum vedeti BVB peste 5 ani?

Speram ca in urmatorii cinci ani sa vedem mai multe companii listate pe bursa (atat companii detinute de stat, cat si private), o lichiditate mai mare si mai multi investitori de retail si institutionali activi pe piata. Perspectivele sunt bune, avand in vedere ca exista deja o baza solida de investitori institutionali in Romania. Fondurile de pensii acumuleaza in fiecare an aproximativ 1,5-2 miliarde de euro, iar daca in urmatorii cinci ani vor exista noi oferte publice, fondurile de pensii vor avea o gama mai larga de optiuni de a investi pe piata locala. Totodata, investitorii de retail vor putea sa-si diversifice plasamentele pentru a obtine randamente mai bune.

 

Oana Voinea

Recent Posts

La doi ani de la deschidere, Medikali anunță dublarea cifrei de afaceri

Lansată în 2022, cu o investiție de 2,8 milioane de euro, Medikali, o clinică medicală privată, și-a consolidat rapid poziția…

2 minute ago

Select Residences, proiect imobiliar al Anchor Grup în valoare de 45 mil. euro, a intrat în faza de livrare cu 75% dintre locuințe deja vândute

Select Residences, cel mai recent complex rezidențial dezvoltat de Anchor Grup, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din România,…

3 minute ago

Quadra Casa aduce în premieră internațională, la București, noua colecție GESSI Haute Culture

Integratorul de finisaje premium Quadra Casa marchează o nouă premieră cu impact internațional prin atragerea în exclusivitate a colecțiilor de…

11 minute ago

Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou

Reîntoarcerea la birou continuă să crească în acest an, pe măsură ce angajații resimt tot mai mult nevoia de interacțiune…

13 minute ago

Golin România câștigă 11 premii la Romanian PR Award 2024

Golin România a obținut 11 premii din 16 nominalizări la ediția din acest an a Romanian PR Award: 3 Golden…

40 de minute ago

Asociația pastel şi Kaufland România lansează proiectul PractiLand

Asociația pastel, dedicată misiunii #NicioLunăFărăOFaptăBună, anunță lansarea proiectului PractiLand, o inițiativă susţinută de Kaufland România, menită să transforme educația practică…

49 de minute ago