Management Stiri

Țară, țară, vrem expați!

5 mart. 2019 5 min

Țară, țară, vrem expați!

Reading Time: 5 minute

Managerii români care vizează un mandat în Israel nu au o sarcină ușoară, se vor lovi de o serie de provocări, însă salariile sunt pe măsură – un middle manager cu  experiență de șase ani poate ajunge la 85.000 de euro pe an

Ronny Frydberg a luat decizia să vină în Israel în urmă cu peste 30 de ani și recunoaște că nu i-a fost ușor. Mai vizitase țara de câteva ori înainte să se stabilească acolo, cu toate acestea a trecut printr-un adevărat șoc cultural. Ca american din Brooklyn care trăise toată viața în New York, Ronny și-a luat inima în dinți și a venit în Israel atras de domeniul hotelier. A lucrat însă o lungă perioadă de timp în managementul companiei Hewlett-­Packard Israel, unde a ocupat poziția de CFO. Din 2007, este Country Manager la firma de executive search Pedersen & Partners, poziție din care a recrutat sute de executivi din toate colțurile lumii care au ales să-și dezvolte cariera în companiile din Israel.

Ronny 1
Foto – Vali Mirea

Pentru că are atât experiența personală, cât și pe cea profe­sională, l-am întrebat pe Ronny Frydberg cum a fost pentru el la început și de unde ar trebui să înceapă un manager străin care își dorește un mandat de câțiva ani în Israel. “Să se ducă, în primul rând, la un psiholog să își facă o verificare”, îmi spune râzând Ronny Frydberg, Country Manager la Pedersen & Partners. “Glumesc. Lăsând gluma la o parte, în primul rând cred că ar trebui să facă o cercetare amănunțită despre interacțiunile sociale, despre cultura de business, vorbesc în principal de soft skills. Cred că Israelul nu este pentru toată lumea”, îmi povestește ma­nagerul american, care adaugă că aici nu există un program clasic de tip de la 9 la 5. Fryd­berg își amintește și acum că avea un șef care obișnuia să facă naveta între Tel Aviv și Haifa și îi telefona în fiecare seară la 22:30 în timp ce se afla pe drum, ca să facă schimb de informații și să recapituleze ce s-a întâmplat de-a lungul zilei. La fel, nu este locul pentru cineva care se mulțumește să stea la program și așteaptă să intre banii, ci din contră, pentru o persoană proactivă, care vine cu idei noi, îndrăznețe și care încurajează inovația, dacă este la conducere, chiar dacă uneori aceasta poate presupune un eșec.

Mai mult, managerii români care urmăresc să își dezvolte cariera într-o companie din Israel mai trebuie să țină cont că viitorii membri ai echipei lor vor pune întrebări, sunt direcți și asertivi, dar nu pentru că sunt nepoliticoși. Ci pentru că au crescut într-un mediu ostil, cu vecini neprietenoși, iar într-un cadru foarte militarizat au învățat să treacă direct la subiect, fără ascunzișuri. Cum stagiul militar este obligatoriu în Israel – trei ani pentru bărbați și doi ani pentru femei – tinerii dobândesc o serie de abilități de leadership, acestea fiind foarte prezente la managerii israelieni. Ce le lipsește însă, abilități extrem de căutate de angajatorii israelieni, este expunerea in­ter­națională, experiența într‑un mediu multinațional.

“Dacă ești manager român și ai lucrat în mai multe țări, vei fi respectat de israelieni. O bogată experiență internațională reprezintă un set de abilități pe care este foarte bine să îl ai ca manager în Israel. Într-un mediu internațional înveți diverse modalități de a conduce, la care cei de aici nu sunt expuși”, mai spune Ronny Frydberg.

Chiar dacă la prima vedere gândirea antreprenorială pare importantă la un expat, mai ales că vine într-un loc supranumit Startup Nation, nu este chiar așa dacă nu lucrează pentru un centru de cercetare și dezvoltare sau pentru o companie de tip startup. Angajatorii israelieni caută la un manager expat mai degrabă o gândire strategică, în condițiile în care executivii israelieni sunt orientați pe task-uri și le lipsește o viziune pe termen mai lung. Salariile ofe­rite sunt direct proporționale cu cerințele, acestea fiind peste nivelul celor din Europa Centrală și de Est și similare celor din vestul Bătrânului Continent. Potrivit informațiilor furnizate de firma de executive search Pedersen & Partners, un middle manager cu peste șase ani experiență poate câștiga în jur de 85.000 de euro pe an (±15% în funcție de industrie, de experiență, de mărimea companiei). Un manager senior, cu peste zece ani experiență, poate ajunge la un salariu anual de 110.000 de euro. Un membru al echipei executive dintr-o companie mare poate primi un salariu cuprins între 150.000 și 175.000 de euro pe an, în timp ce în companiile mai mici remunerația ar putea coborî până la 140.000 de euro pe an. “La nivel de CEO, salariile trec cu ușurință de 200.000 – 225.000 de euro, iar dacă mai pui la socoteală bonusurile și dividendele poți de cele mai multe ori să îți dublezi venitul. În companiile mari din Israel se poate ajunge, cu tot pache­tul, și la un milion de dolari pe an”, spune Ronny Frydberg.

Lista beneficiilor nu se oprește aici. De cele mai multe ori, expații mai primesc din partea companiilor angajatoare mașină de serviciu, locuință de serviciu, un be­neficiu extrem de important în condițiile în care locuințele sunt extrem de scumpe în Israel, sau acces la școli particulare pentru copii, taxe care pot ajunge și la 20.000 de euro pe an, cum este cazul Școlii Ame­ricane din Tel Aviv, de exemplu, unde studiază de regulă copiii managerilor expați.

Decalogul unui mandat de succes

Ronny Frydberg, Country Manager la Pedersen & Partners, oferă zece idei și recomandări profesionale pentru managerii români care își doresc un mandat în Tel Aviv.

Performanțele vorbesc. Un manager român care muncește și are performanțe va impresiona întotdeauna atât șefii, cât și subalternii, mai mult decât cineva cu diplome sau funcții pompoase care în schimb nu are aceleași rezultate.

Fiți direcți. Israelienii sunt direcți, asertivi și foarte deschiși. Nu pentru că sunt nepoliticoși, ci pentru că au crescut într-un mediu ostil, iar într-un mediu militarizat înveți să treci direct la subiect.

Nu au răbdare. Oamenii așteaptă de la manager flexibilitate și rapiditate în luarea deciziilor. În schimb, atunci când li se cere un raport sau să ducă la final o sarcină, nu vor mai avea aceeași viteză de reacție.

Oamenii pun întrebări. Spre deosebire de România, unde angajații rareori pun întrebări, în Israel un manager va fi chestionat zi de zi și trebuie să fie pregătit să răspundă de ce ia anumite decizii.

Programul nu contează. Dacă în România când primim un apel de la șef după ora 22:00 știm înainte să răspundem că s-a întâmplat ceva cu adevărat grav, în Israel este ceva obișnuit să îl pui la curent pe manager în afara orelor de program.

Sunt individualiști. Deși este o țară clădită pe kibuț, pe conceptul de colectivizare, Israelul este astăzi asemănător, din foarte multe puncte de vedere, cu SUA sau cu Europa Occidentală, unde oamenii sunt individualiști.

Învățați limba. În mediul de business limba engleză este vorbită de toată lumea, dar este important să învățați să vorbiți măcar un pic ebraica. În Israel există o metodă foarte bună de învățare a limbii – Ulpan – prin care studenții vorbesc din prima clipă, nu sunt sufocați cu teorie și gramatică.

Conexiunile sunt importante. La fel ca în România și probabil peste tot în lume, și în Israel veți ajunge mai repede la cineva dacă acea întâlnire este facilitată de cineva cunoscut. Este o comunitate foarte mare de români în Israel, puteți apela oricând la ei pentru ajutor.

Faceți o vizită înainte. Înainte să luați o decizie finală cu privire la acceptarea unui mandat, este indicat să faceți o vizită sau mai multe în care să vorbiți cu localnicii, ori să vă întâlniți cu alți expați care să vă povestească mai multe despre propria lor experiență.

Permisele de muncă se obțin greu. Cei care vin aici însoțiți trebuie să știe că permisele de muncă se obțin cu greutate, iar dacă partenerul de viață nu este inginer în domeniul IT sau nu are cunoștințe la mare căutare în Israel, s-ar putea să întâmpine dificultăți în a-și găsi un job.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: