Tacâmurile din plastic de unică folosință și alte produse, interzise la comercializare de astăzi
Reading Time: 2 minuteTacâmurile din plastic de unică folosință sunt interzise, oficial, de astăzi, pe piața din România. Ordonanța privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului a intrat în vigoare.
Acest lucru înseamnă că produsele din plastic de unică folosință, produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile și echipamentele de pescuit care conțin plastic sunt interzise pe piață.
Ordonanța impune, de asemenea, un calendar pentru producătorii de astfel de produse care trebuie să își asume anumite costuri legate de gestionarea deșeurilor dar și să schimbe unele ambalaje.
Ce produse sunt interzise de astăzi pe lângă tacâmurile din plastic de unică folosință
Se interzice introducerea pe piață a următoarelor produse din plastic de unică folosință:
- Bețișoare pentru urechi, cu excepția cazului în care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European și al Consiliului privind dispozitivele medicale
- Tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești)
- Farfurii
- Paie pentru băuturi, cu excepția cazului în care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European și al Consiliului privind dispozitivele medicale.
- Agitatoare pentru băuturi
- Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane, cu excepția baloanelor de uz industrial sau pentru alte utilizări și aplicații profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv mecanismele acestor bețe
- Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care:
a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet;
b) sunt de regulă consumate din recipient;
c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast-food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare
- Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora
- Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora
O perioadă, aceste produse ar mai putea fi găsite în comerț, întrucât stocurile pe care comercianții din România încă le mai au pot fi epuizate. Interdicția stabilită prin OUG se referă doar la punerea pe piață de noi produse de plastic din momentul intrării în vigoare a prezentului act normativ.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz