Superministrii Europei
Reading Time: 4 minuteLa 1 noiembrie 2014, Comisia Europeana se va schimba avand in vedere ca ii expira mandatul. Intre timp, noul presedinte ales, Jean-Claude Juncker, a avut de identificat comisarii care vor conduce Uniunea Europeana in urmatorul mandat, pana in 2019. El a prezentat la Bruxelles echipa sa si noua configuratie a urmatoarei Comisii Europene.
Noua echipa include sapte vicepresedinti si, pentru prima oara, un prim-vicepresedinte care va fi “mana dreapta” a presedintelui Executivului european. Noua dintre cei 28 de membri ai Comisiei sunt femei, iar dintre acestea trei sunt vicepresedinti.
- Jean-Claude Juncker (Luxemburg) – Presedinte
- Frans Timmermans (Olanda) – Prim-vicepresedinte, responsabil cu Reglementarea, Relatiile Interinstitutionale, Statul de drept si Carta Drepturilor Fundamentale.
- Federica Mogherini (Italia) – Vicepresedinte, Inalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate
- Kristalina Gheorghieva (Bulgaria) – Vicepresedinte pentru Buget si Resurse Umane
- Andrus Ansip (Estonia) – Vicepresedinte pentru Piata Unica Digitala
- Alenka Bratusek (Slovenia) – Vicepresedinte pentru Uniunea Energetica
- Valdis Dombrovskis (Letonia) – Vicepresedinte pentru Euro si Dialog Social
- Jyrki Katainen (Finlanda) – Vicepresedinte pentru Locuri de munca, Crestere, Investitii si Competitivitate.
- Maros Sefcovic (Slovacia) – Comisar European pentru Transporturi si Spatiu
- Gunther Oettinger (Germania) – Comisar European pentru Economia digitala si Societate
- Johannes Hahn (Austria) – Comisar European pentru Politica Europeana de Vecinatate si Negocieri pentru Extindere
- Cecilia Malmstrom (Suedia) – Comisar European pentru Comert
- Neven Mimica (Croatia) – Comisar European pentru Cooperare Internationala si Dezvoltare
- Miguel Arias Canete (Spania) – Comisar European pentru Actiune Climatica si Energie
- Karmenu Vella (Malta) – Comisar European pentru Mediu, Afaceri Maritime si Pescuit
- Vytenis Andriukaitis (Lituania) – Comisar European pentru Sanatate si Siguranta Alimentara
- Dimitris Avramopoulos (Grecia) – Comisar European pentru Portofoliul Migratiei si Afacerilor Interne
- Marianne Thyssen (Belgia) – Comisar European pentru Munca si Afaceri Sociale
- Pierre Moscovici (Franta) – Comisar european pentru Afaceri Economice, Taxare si Uniunea Vamala
- Christos Stylianides (Cipru) – Comisar European pentru Ajutor Umanitar si Managementul situatiilor de criza
- Phil Hogan (Irlanda) – Comisar European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala
- Jonathan Hill (Marea Britanie) – Comisar European pentru Serviciile Financiare, Stabilitatii Financiare si Pietelor de Capital
- Elzbieta Bienkowska (Polonia) – Comisar European pentru Piata Interna, Industrie, Antreprenoriat si IMM
- Vera Jourova (Cehia) – Comisar European pentru Justitie, Consumatori si Egalitate de Gen
- Tibor Navracsics (Ungaria) – Comisar European pentru Educatie, Cultura, Tineret si Cetatenie
- Corina Cretu (Romania) – Comisar European pentru Politica Regionala
- Margrethe Vestager (Danemarca) – Comisar European pentru Concurenta
- Carlos Moedas (Portugalia) – Comisar European pentru Cercetare, Stiinta si Inovatie.
Pentru prima oara, un comisar (prim-vicepresedintele Frans Timmermans) se va ocupa in special de imbunatatirea legislatiei, pentru a garanta ca orice propunere a Comisiei Europene este intr-adevar necesara si ca obiectivele vizate sunt indeplinite de statele membre. De asemenea, prim-vicepresedintele se va asigura ca toate activitatile Comisiei sunt in conformitate cu Carta drepturilor fundamentale si statul de drept. Pe de alta parte, noul portofoliu pentru Piata Interna, Industrie, Antreprenoriat si IMM-uri face pentru prima oara referire la intreprinderile mici si mijlocii, problema economiei europene.
Portofoliul pentru Politica de Vecinatate si negocieri in vederea extinderii pune accent asupra continuarii negocierilor de aderare la UE, in pofida faptului ca noul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca in mandatul sau nu va avea loc o noua extindere.
Noua Comisie Europeana urmeaza sa fie votata de Parlamentul European in sesiunea plenara din octombrie, pentru a prelua din 1 noiembrie mandatul de la actuala echipa condusa de Jose Manuel Barroso.
Presedintele ales i-a intervievat personal pe toti comisarii desemnati si are convingerea ca echipa sa puternica si cu experienta, poate obtine rezultate, colaborand, intr-un mod mai eficient.
“In aceasta perioada, fara precedent in istorie, cetatenii Europei asteapta de la noi rezultate. Dupa ani de dificultati economice si adesea, reforme dureroase, europenii doresc o economie performanta, locuri de munca sustenabile, un grad mai mare de protectie sociala, frontiere mai sigure, securitatea energiei si oportunitati in sectorul digital. Astazi va prezint echipa care va readuce Europa pe calea cresterii economice si a locurilor de munca. In noua Comisie Europeana, functia primeaza asupra formei. Trebuie sa fim deschisi la schimbari. Trebuie sa aratam ca schimbarea se poate produce si la nivelul Comisiei. Astazi va prezint o Comisie Europeana politica, dinamica si eficienta, pregatita sa ofere Europei un nou inceput. Am alocat portofoliile in functie de persoane, nu de tari. Introduc in echipa 27 de jucatori, fiecare avand un rol specific de asumat – aceasta este echipa mea invingatoare”, a spus Jean-Claude Juncker.
Un nou mod de lucru
Noul colegiu va fi format din sapte vicepresedinti, fiecare dintre acestia conducand o echipa de proiect. Acestia vor conduce si coordona activitatea mai multor comisari, componenta echipelor putand varia, in functie de necesitati si pe masura ce noile proiecte evolueaza in timp. Aceste echipe de proiect reflecta orientarile politice. Printre exemple se numara: “locurile de munca, cresterea, investitiile si competitivitatea”, “piata unica digitala”, sau “uniunea energiei”.
Aceasta va asigura interactiunea dinamica intre toti membrii colegiului, inlaturand barierele si renuntand la structurile statice. Vicepresedintii vor indeplini rolul de veritabili adjuncti ai presedintelui.
Presedintele ales, Jean-Claude Juncker, a declarat: „In noua Comisie, nu exista comisari de prim rang sau de rangul al doilea – va fi o echipa formata din membri solidari, unii membri asumand rolul de lideri de echipa. Toti vor colabora, intr-un spirit de colegialitate si de interdependenta. Vreau sa depasesc mentalitatea care are la baza demarcarile si sa introduc un nou mod colaborativ de a lucra in domenii in care Europa poate aduce o reala schimbare.”
Presedintele ales asteapta cu interes audierile in Parlamentul European ale comisarilor desemnati, care vor constitui procesul democratic pentru explicarea si aprobarea obiectivelor si a programului politic al Comisiei.
O echipa solida si cu experienta, Comisia propusa de Juncker include 5 fosti prim-ministri, 4 prim-ministri adjuncti, 19 fosti ministri, 7 comisari care revin si 8 fosti membri ai Parlamentului European. Dintre acestia, 11 membri au experienta solida in domeniul economic si financiar, in timp ce 8 au o vasta experienta in domeniul relatiilor externe. Comisia Juncker dispune de expertiza necesara pentru a aborda actualele provocari economice si geopolitice cu care se confrunta Europa.
Urmatoarele etape
In etapa urmatoare, Parlamentul European trebuie sa isi dea aprobarea asupra intregului Colegiu de comisari, inclusiv presedintele si Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate/vicepresedintele Comisiei Europene. Acest demers este precedat de audierile comisarilor desemnati in cadrul comisiilor parlamentare relevante, conform articolului 118 din Regulamentul de procedura al Parlamentului European. Odata ce Parlamentul European si-a exprimat acordul, Consiliul European numeste in mod oficial Comisia Europeana, conform articolului 17 alineatul (7) din TUE.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz