Stiri

Studiu Upgrade Education: Pentru ca tinerii să treacă de la dezinteres la implicare activă în politică, este esențial să se pună accent pe educație și informare

5 dec. 2024 < 1 min

Studiu Upgrade Education: Pentru ca tinerii să treacă de la dezinteres la implicare activă în politică, este esențial să se pună accent pe educație și informare

Reading Time: < 1 minut

Upgrade Education a realizat un sondaj pe un eșantion de 578 elevi de liceu, relevând distribuția tinerilor români din perspectiva implicării civice și a competențelor necesare. 78% au potențialul de a deveni cetățeni activi, dar necesită ghidare suplimentară pentru dezvoltarea de competențe transversale esențiale precum: gândire critică, adaptabilitate, leadership și comunicare. Potrivit studiului, 17% sunt deja implicați activ și demonstrează competențe solide de leadership și gândire critică, în timp ce doar 5% nu au nicio bază pentru dezvoltarea de competențe transversale și nu sunt implicați în inițiative comunitare, ceea ce subliniază nevoia urgentă de intervenții educaționale și de orientare pentru a le activa potențialul.

Studiul Upgrade Education evidențiază că elevii români au nevoie de următoarele competențe pentru a deveni cetățeni activi: gândirea critică, abilități sociale (soft skills) și raționamentul matematic și rezolvarea problemelor.

 „Prin dezvoltarea acestor competențe transversale, elevii români pot deveni cetățeni activi, capabili să influențeze pozitiv comunitățile lor,” subliniază Tinu Bosînceanu, fondator Upgrade Education.

„Prin participarea la proiecte civice, dezbateri publice și inițiative de voluntariat, tinerii pot experimenta impactul concret al implicării lor. Procesul începe cu educația pentru cetățenie activă și continuă cu promovarea participării la vot și a implicării în comunitate. Generația Z nu trebuie doar să fie martoră la schimbări, ci să contribuie activ la ele”, consideră reprezentanții Upgrade Education.

„Este nevoie să-i ajutăm pe tineri să înțeleagă că un vot oferit informat este principalul mod prin care pot influența deciziile care le afectează viitorul,” mai subliniază Tinu Bosînceanu.

„Cu un sprijin adecvat, România poate transforma fenomenul Brain Drain într-un Brain Gain, construind un viitor bazat pe competențe globale și implicare civică activă”, mai adaugă fondatorul Upgrade Education.

Array

Articole pe aceeași temă: