STUDIU: Românii își cumpără cel mai des haine pentru sport și timpul liber
Reading Time: 3 minute65% dintre români poartă acasă haine de stradă învechite, pe care nu le mai folosesc în public, sau haine decolorate, pătate și cu mici defecte, potrivit unui studiu realizat în luna martie 2023 de către iSense Solutions pentru Sofiaman.
Întrebați ce haine poartă cu precădere prin casă,
- 65% dintre români optează acasă pentru haine vechi, de stradă, pe care nu le mai poartă în public
- 47% dintre participanții la studiu poartă haine cu mici defecte, rupte, decolorate sau pătate
- 44% preferă să poarte haine de sport
- 35% dintre cei intervievați au declarat că poartă pijamale, cu precădereGen-Z și milenialii, adică tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.
Referitor la tipurile de articole vestimentare achiziționate cel mai des de români, cu frecvență de câteva ori pe an,
- 70% dintre respondenți au afirmat căîși cumpără cel mai des haine pentru sport și timpul liber
- 38% haine pentru birou
- 18% cumpără cu aceeași frecvență haine pentru evenimente.
Când vine vorba de somn:
- 73% dintre români preferă să doarmă în pijamale, cu precădere femeile
- 18% aleg să doarmă în lenjerie intimă, mai ales barbații, dar și tinerii, comparativ cu celelalte segmente de vârstă
- 36% dintre Gen-Z și mileniali până în 29 de ani preferă să doarmă în haine de casă
- 3% dintre români declară că dorm dezbrăcați.
Întrebați când și-au cumpărat ultima dată pijamale, 33% dintre respondenți au declarat că ultima achiziție de pijamale a fost făcută în urmă cu mai mult de un an.
În ce privește motivele pentru care nu achiziționează pijamale,
- Românii afirmă că nu consideră necesare hainele dedicatepentru somn
- Preferă să investească bugetul în alte categorii de haine
- Alții nu investesc în pijamale pentru că, oricum, “în casă nu-i vede nimeni.”
Studiul, baza pentru o nouă campanie
Pornind de la acest studiu, Sofiaman vrea să inițieze un demers educativ cu privire la calitatea hainelor purtate dincolo de ușile “închise” ale caselor noastre.
„Prin acest studiu, am dorit să aflăm și să explorăm cum se raportează românii la hainele de casă și de somn. Această inițiativă are și un fundament educativ, întrucât alegerea fibrelor din care sunt confecționate hainele de casă sau de somn contribuie direct la abilitatea noastră de regenerare după stresul de peste zi. Această alegere joacă un rol determinant în calitatea odihnei sau a somnului, și are un impact nemijlocit asupra sănătății noastre, aspecte adesea neglijate de mulți dintre noi. Fie că vorbim de haine de casă sau de hainele de somn, acestea funcționează ca semnal pentru creier și ne pot ajuta să ne regăsim, să ne conectăm la sursă, să revenim la izvorul nostru de vitalitate, la liniștea de acasă și spațiul nostru intim”, declară Florin Cucu, Director General Sofiaman.
Pentru a înțelege și explora latura emoțională a consumatorilor, Sofiaman a recurs la date și aspecte calitative. Obiceiul de a dormi în pijamale se creează încă din copilărie, fiind partedintr-un ritual care induce o stare de ”liniște”. În condițiile lucrului de acasă, românii și-au petrecut mai mult timp în pijamale, identificând nevoia de a cumpăra haine de casă mai diferite.
Analiza calitativă evidențiază faptul că pijamalele sunt asociate cu ”relaxare și confort”. Atunci când vor să aibă o zi fără griji și responsabilități, românii „nu ies din pijamale”; iar când sunt nevoiți să doarmă în hainele de zi se regăsesc „într-o stare de alertă”.
Anul trecut compania Sofiaman a înregistrat o cifră de afaceri de 5 milioane de euro, în creștere cu 5% față de anul 2021. În prezent, sunt create peste 8 milioane de produse cu semnătura brandului Sofiaman, comercializate prin intermediul magazinelor fizice și online, iar compania intenționează să dezvolte și game de produse cu noi categorii, precum lenjerii, textile de baie și accesorii.
Compania deține 19 magazine proprii în 11 orașe din țară și are o rețea națională de peste 300 de distribuitori. Anul trecut, Sofiaman a deschis două magazine noi, în Timișoara și la Piatra Neamț, iar valoarea investițiilor se ridică la peste 320.000 de euro.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz