Antreprenori Analize

Studiu: românii au cu 50% mai multă încredere în antreprenori decât acum zece ani

9 sept. 2021 2 min

Studiu: românii au cu 50% mai multă încredere în antreprenori decât acum zece ani

Reading Time: 2 minute

Opinia românilor față de antreprenoriat s-a schimbat semnificativ în ultimii zece ani, potrivit Barometrului RBL lansat de Romanian Business Leaders.

Studiul a relevat că încrederea românilor în antreprenori a crescut cu 50% în 10 ani. Totodată, viziunea respondenților asupra încrederii în forțele proprii pentru a schimba ceva în România a crescut de la 1 din 7 români la 1 din 3. În sfera profesională, românii acordă cea mai mare încredere micilor întreprinzători din orașele de apartenență.

Dacă în 2011, trei din zece români cunoșteau un om de afaceri care să reprezinte un model demn de urmat, în 2021 numărul a crescut la patru din zece, potrivit Barometrului RBL.

Aproape jumătate dintre participanții la sondaj (47,9%) cred astăzi că antreprenorii români sunt mai degrabă cinstiți, în timp ce 45,9% consideră că sunt mai degrabă necinstiți. Proporția s-a schimbat radical față de acum zece ani, când mai puțin de un sfert dintre români considerau că antreprenorii autohtoni sunt mai degrabă cinstiți.

În ce domenii a progresat cel mai mult România

Raportul face o trecere în revistă a evoluțiilor din 14 domenii de activitate, pe care antreprenorii își propun să le urmărească anual, cu extinderea graduală a indicatorilor monitorizați. Selecția actuală a indicatorilor s-a efectuat în baza importanței acestora pentru sănătatea și performanța economică a României.

Barometrul RBL evidențiază atât domeniile în care s-au înregistrat progrese, cât și cele în care există în continuare decalaje considerabile față de Uniunea Europeană și care necesită intervenții ferme.

Printre domeniile în care s-au înregistrat progrese se numără:

  • sectorul energetic– România se află pe locul 7 în Uniunea Europeană la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, depășind cu 9% media UE;
  • mediul antreprenorial– în primul semestru al anului 2021 s-au înregistrat cu 50% mai multe înmatriculări de persoane fizice autorizate și juridice, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut;
  • absorbția fondurilor europene a înregistrat o creștere de 10 procente comparativ cu 31 iulie 2020.

Între cele cu trend descendent se regăsesc:

  • sistemul de sănătate, în care cheltuielile pe cap de locuitor sunt la 50% din media Uniunii Europene;
  • economia nefiscalizată, reflectată de un decalaj de TVA cu 25% mai mare decât media UE;
  • rată de reciclare a deșeurilor municipale aflată în stagnare încă din 2013 la 14%, cu 33% mai puțin decât media europeană.

Foto: 143947343 © Ivan Statkevych | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: