Business Companii Management

Record de schimbări la conducerea companiilor de top

6 aug. 2019 2 min

Record de schimbări la conducerea companiilor de top

Reading Time: 2 minute

Anul trecut, aproape 17,5% dintre directorii generali ai celor mai mari 2.500 de companii listate la nivel global au părăsit pozițiile pe care le dețineau, se arată în ultimul studiu publicat de PwC și Strategy&, ”2018 CEO Success”.

Industria comunicațiilor a avut cea mai mare rată de înlocuire a CEOs, 24,5%, urmată fiind de industria bunurilor de larg consum cu 22,3% și industria energetică, 19,7%. Serviciile de sănătate au înregistrat cea mai mică rată de înlocuire, de 11,6%.

Au fost analizați ultimii 19 ani iar rapoartele PwC arată că, în 2018, a fost atins cel mai mare nivel al schimbărilor din ultimii 15 ani, principala cauză fiind succesiunea planificată. Înlocuirile forțate sau provocate de fuziuni și achiziții au contribuit și acestea la recordul de schimbări la vârful companiilor.

Mai bine de două treimi din înlocuiri au venit ca urmare a unor planuri de succesiune, proporția concedierilor fiind de 20%. Motivele de etică, pentru prima data în istoria studiului, au reprezentat o cauză mai frecventă a plecărilor forțate decât performanțele financiare.

19% dintre toți directorii executivi rămân în funcție cel puțin zece ani iar CEOs din America de Nord au șanse mai mari să aibă mandate pe termen lung,30%, urmați fiind de cei din Europa de Vest cu 19%, Japonia și țările BRI – Brazilia, Rusia și India cu 7%.

Ionut Simion

”Directorii generali longevivi sunt mai performanți, sunt mai puțin susceptibili de a fi forțați să plece și aduc beneficii mai mari acționarilor decât cei cu mandate scurte. Totodată, directorii executivi promovați din interiorul companiilor au rezultate mai bune decât cei recrutați din afară”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România.

De asemenea, studiul evidențiază că puterea și implicarea investitorilor reprezintă un important factor de decizie atunci când vine vorba despre schimbarea directorilor executivi. Așadar, dacă în 2000, un CEO rămânea pe aceeași poziție, în medie, opt ani, în ultimii zece ani, mandatul s-a redus la aproximativ cinci ani.

Un CEO longeviv are următoarele atribute: vârsta medie de 53 de ani, experiență în companii listate, dar și experiență internațională, are un MBA și a fost cel puțin o data promovat din compania pe care o conduce.

Foto: © Jakub Jirsák | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: