STUDIU: Peste 50% dintre companii vor reduce sau nu vor mai crește valoarea tichetelor de masă oferite angajaților
Reading Time: 2 minuteEfectele taxării suplimentare cu CASS 10% a tichetelor de masă vor fi resimțite de majoritatea angajatorilor din România care identifică un impact semnificativ la nivelul afacerilor, conform rezultatelor studiului realizat de Cult Research. Peste 50% dintre companiile respondente declară că, în contextul taxării suplimentare, vor fi nevoite să crească prețul produsului finit sau cel al serviciilor. Mai mult, studiul arată că din cauza acestei măsuri, aproape o treime dintre companiile care acordă acest tip de tichete nu vor mai lua în calcul pentru următoarea perioadă creșteri salariale ale angajaților.
Aplicarea măsurii de taxare suplimentară cu CASS 10% a tichetelor de masă afectează cel mai mult companiile mici și mijlocii din România. În acest context, 23% dintre companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 500.000 de euro pe an nu vor mai acorda tichete de masă angajaților. Acestea declară că vor întrerupe acordarea tichetelor de masă după aplicarea măsurii.
„Noile măsuri fiscale propuse de Guvern au impact pentru întreg sectorul de business, așa cum este decizia de taxare a tichetelor de masă cu CASS 10%. Companiile angajatoare care oferă acest tip de beneficiu extra-salarial resimt direct aceste măsuri, tocmai de aceea ne-am dorit să vedem care este perspectiva lor asupra acestui subiect. Rezultatele ne arată că cele mai afectate ar putea fi companiile mici și mijlocii; mai bine de un sfert dintre angajații acestor firme riscă sistarea tichetelor de masă”, a spus Alexandru Zodieru, Managing Partner Cult Research.
Dintre companiile participante la studiu, 57% vor reduce sau nu vor mai crește valoarea nominală a tichetelor de masă oferite angajaților, chiar dacă începând cu 1 august tichetele au fost majorate la 35 de lei. O treime dintre angajatori au în vedere să păstreze aceeași valoare nominală a tichetelor, în timp ce 23% iau în calcul chiar și scăderea valorii nominale a tichetelor pe care le acordă angajaților.
În ceea ce privește companiile care în prezent nu acordă acest beneficiu extra-salarial, 7 din 10 sunt de părere că în contextul posibilelor măsuri de taxare suplimentară a tichetelor de masă cu CASS 10%, este foarte puțin probabil ca pe viitor să ofere angajaților tichete de masă.
Studiul privind impactul aplicării măsurii de taxare suplimentară cu CASS 10% a tichetelor de masă a fost realizat de Cult Research, pe un eșantion reprezentativ de 405 companii din România, iar marja de eroare este de +4.9%.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz