Stiri

Studiu: pâine congelată vs. pâine proaspătă. Care este mai bună?

Reading Time: 3 minute

Deși numeroase studii de specialitate au arătat că nutrienții din pâinea realizată prin metode moderne, precum „part-baked and frozen”, sunt la același nivel cu nutrienții din pâinea preparată tradițional, unii consumatori sunt în continuare reticenți la acest tip de produse congelate.

Cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați, s-au analizat trei tipuri de pâine: franzelă obținută prin tehnologia “part-baked and frozen” (P1), franzelă produsă prin metoda fresh ambalată (P2) și franzelă produsă prin metoda fresh neambalată (P3). Specialiștii au evaluat cele trei probe prin efectuarea mai multor analize, precum caracteristicile organoleptice, proprietăți fizice, chimice și microbiologice, arată reprezentanții universității, într-un comunicat de presă.

Cercetătorii au analizat trei tipuri de pâine

“Indiferent de producător și de existența sau nu a ambalajului, caracteristicile probelor de pâine analizate nu au prezentat o variație semnificativă.Analiza organoleptică a relevat diferențe nesemnificative în privința mirosului, a gustului sau a altor parametri organoleptici ai celor trei sortimente de pâine studiate. Valorile porozității și elasticității, care dau prospețime pâinii, au relevat o calitate necorespunzătoare doar pentru proba de pâine P3 (pâinea proaspătă neambalată). Diferențele apărute la determinarea caracteristicilor chimice se datorează faptului ca probele de pâine analizate au fost obținute din făinuri materie primă din surse diferite, de calități diferite, și nu din cauza procesului prin care au fost obținute. Toate probele de pâine au fost lipsite de drojdii și mucegaiuri, indicând o manipulare și ambalare ulterioară corespunzătoare a produselor”, se arată în raportul realizat de cercetători.

Coordonatoarea studiului, prof. dr. ing. Gabriela Râpeanu, de la Departamentul Știința Alimentelor, Ingineria Alimentelor, Biotehnologii și Acvacultură din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, transmite că “analizele efectuate au relevat diferențe nesemnificative între parametrii celor trei sortimente de pâine studiate. Pentru determinări s-au utilizat aparate specifice și metode de analiză conform standardelor internaționale în domeniu. Concluzia noastră este că toate cele trei sortimente au fost de bună calitate, conform standardelor specifice pâinii obținută din făină albă, atât din punct de vedere al gustului, aspectului, texturii, cât și al valorii nutriționale. Am observat o calitate foarte bună a făinii din care a fost preparată pâinea pre-coaptă congelată, comparativ cu pâinea proaspătă neambalată, a cărei materie primă a fost încadrată la categoria nesatisfăcătoare.”

Românii au început să fie din ce în ce mai atenți la calitatea nutritivă

Urmărind tendințele de consum de pe piața alimentară, putem observa că românii au început să fie din ce în ce mai atenți la calitatea nutritivă superioară, la gust, dar și la caracterul sănătos (fără conservanți, cu cât mai puține E-uri). Iar când vine vorba despre pâine, opțiunile sunt din ce în ce mai variate, consumatorul având putând alege ceea ce i se potrivește cel mai bine, de la clasica franzelă, până la pâinea artizanală.

În limbaj comun, tehnologia „part-baked and frozen” presupune că aluatul este preparat proaspăt, fără conservanți, apoi este divizat și format în pâini, pâinile sunt coapte, în proporție de 90%, în fabrică și apoi sunt congelate rapid, pentru păstrarea optimă a caracteristicilor nutritive. Ultima etapă, înainte ca pâinea caldă să ajungă pe raft, este finalizarea coacerii, proces ce are loc în magazin, pentru prospețime maximă și coajă crocantă, fără dezavantajele folosirii de conservanți.

Pâine proaspătă fără conservanți

Ca urmare a preferinței tot mai accentuate pentru produse fără conservanți și aditivi, produsele de panificație congelată au câștigat popularitate în ultimii ani, tocmai datorită faptului că nu folosesc niciun fel de conservanți, reușind, totodată, să asigure necesarul de produse proaspete, calde și apetisante, la orice oră și la îndemâna consumatorilor cu preferințe variate, fără a fi afectate calitățile nutriționale.

Alimentele congelate nu își pierd calitățile

Fie că vorbim despre fructe, legume, pește, carne sau produse de patiserie, congelarea este o metodă preferată tot mai mult de cei care doresc produse proaspete, indiferent de sezon, în deplină siguranță.

Congelarea este o metodă sigură, ușoară și rapidă de păstrare a alimentelor proaspete o perioadă îndelungată, fără pierderi semnificative în proteinele, vitaminele și mineralele pe care acestea le conțin. Astfel, se evită degradarea calității și se gestionează mai bine stocurile de alimente, fără a se ajunge la risipă alimentară.

Oana Voinea

Recent Posts

Numărul autorizațiilor de construire din București s-a redus la jumătate, iar suprafața utilă a scăzut cu 62% în ultimii trei ani

Numărul autorizațiilor de construire emise pentru clădiri rezidențiale din București s-a redus la aproape jumătate în timp ce suprafața utilă…

o oră ago

Părinții din mediul rural consideră că uneori e nevoie să bați copiii pentru a-i educa

World Vision România a lansat raportul „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural”, singura analiză longitudinală asupra bunăstării copiilor și cel de-al…

o oră ago

Gabriel Ghiță, Mastercard: Personalizare cu ajutorul datelor

Cu un ecosistem de soluții construit pe date și insight-uri relevante desprinse din nevoile consumatorilor, Mastercard oferă un mediu digital…

2 ore ago

Mercedes și E.ON colaborează pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare pentru clienții business

Mercedes-Benz Vans CEE (Zona Europa Centrală și de Est) începe o călătorie ambițioasă de a redefini strategia vehiculelor electrice în…

3 ore ago

Caroli lansează Humus Maestro, o selecție de cinci variante de humus fără E-uri

Caroli Foods Group, unul dintre cei mai mari producători de pe piața produselor de carne ambalată din România, anunță lansarea…

3 ore ago

66 CEO se alătură unui program executiv accelerat

Beyond Business School, companie fondată de antreprenorii în serie Andra Ghibuțiu și Grégoire Vigroux, anunță lista finală cu cei 66…

3 ore ago