Studiu: Doar aproximativ trei din zece români cred că apa de la robinet este sigură
Reading Time: 2 minuteNumai 12% dintre români consideră că apa de la robinet din regiunea lor este „foarte sigură”, arată un studiu* realizat toamna aceasta de către Xylem, companie lider în tehnologia apei. Trei din zece respondenți declară că folosesc sistematic filtre pentru purificarea apei potabile, iar aproape jumătate dintre ei cumpără regulat apă îmbuteliată din comerț, astfel încât un procent de doar 5% dintre cei chestionați nu cheltuie deloc bani lunar, pentru soluții alternative ale apei de la robinet.
„Situația diferă ușor de la regiune la regiune și am observat că respondenții din Muntenia au percepția mai accentuată că, în alte regiuni ale țării, apa de la robinet este mai sigură decât în zona în care locuiesc ei. Însă neîncrederea în calitatea apei de la robinet generează o povară financiară la nivel național, 46% dintre respondenți cheltuind lunar între 21 și 100 de lei doar pentru apă îmbuteliată, filtre sau diverse alte soluții alternative”, explică Kenny Khoo, Managing Director Eastern Europe South Xylem.
Deși majoritatea celor chestionați (peste 80%) folosesc fără rețineri apa de la robinet pentru igiena personală sau gătit, doar 32% dintre ei consideră că aceasta este sigură pentru a fi consumată de întreaga familie, inclusiv de către copii.
Pierderile de apă, o povară financiară asupra consumatorilor
Cu toate acestea, numai 13% dintre români se informează frecvent cu privire la calitatea apei de la robinet, iar patru din zece respondenți nu au încredere în informațiile furnizate de companiile de apă sau de către autoritățile locale.
Astfel, mai puțin de doi români din zece au o estimare apropiată de realitate privind pierderile reale de apă, de la sursă până la robinet, acestea ridicându-se la aproximativ 40%, dacă se iau în considerare toate componentele apei care nu aduce venit. Acest procent clasează România printre ultimele țări în clasamentul european.
„Cu toate că România poate părea ferită de marile provocări globale legate de apă, există numeroase componente unde pot fi aduse îmbunătățiri. Este foarte important să abordăm aspecte precum suportabilitatea populației privind accesul la apă potabilă și să diminuăm povara financiară asupra orașelor. Sondajul recent realizat evidențiază preocupările semnificative ale utilizatorilor în privința calității apei potabile și a pierderilor de apă, subliniind cât de necesar este ca orașele să adopte o abordare proactivă în beneficiul consumatorilor. În această eră, caracterizată de inovații tehnologice remarcabile, avem la îndemână soluțiile viabile, astfel încât putem implementa strategii constructive pentru îmbunătățirea acestei componente esențiale din viețile noastre: apa”, explică prof. univ. dr. ing. Gabriel Racovițeanu.
Șapte din zece respondenți consideră că există o legătură între îmbunătățirea calității apei uzate epurate, care este deversată în mediul înconjurător și protejarea surselor de apă potabilă, iar 80% dintre ei consideră că investițiile în a răspunde provocărilor legate de schimbările climatice, precum și în îmbunătățirea gestionării apei și a reducerii pierderilor de apă, sunt foarte importante.
*Studiul „Percepția românilor cu privire la calitatea apei de la robinet și a pierderilor de apă” a fost realizat în perioada 31.10.2023 – 06.11.2023, pe un eșantion de 1056 respondenți, iar rezultatele acestui sondaj pot fi extrapolate, cu o minimă marjă de eroare.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz