STUDIU: Creșterea prețurilor, principalul factor de îngrijorare pentru români în 2023
Reading Time: 3 minuteCreșterea prețurilor (29%) și războiul din regiune (24%) rămân principalii factori care au determinat îngrijorarea românilor și în 2023, arată un studiu IRES. Șapte din zece români sunt de părere că direcția în care merge România, la finalul anului 2023, este una greșită. Puțin peste un sfert dintre români cred, totuși, că direcția țării este una bună, optimismul fiind mai ridicat în rândul tinerilor și a persoanelor educate.
Datele IRES arată că, spre deosebire de anul trecut, optimismul românilor se află într-o ușoară creștere: dacă la finalul anului 2022, 57% dintre respondenți spuneau despre anul 2022 că a fost mai prost pentru România decât 2021, anul acesta doar 40% dintre participanții la sondaj cred că 2023 a fost mai rău pentru România decât anul precedent. Trei din zece respondenți spun că 2023 a fost la fel cu 2022, iar 29% spun chiar că acest an a fost mai bun decât anteriorul. În acest caz, optimiștii sunt prezenți în proporții mai ridicate în rândul respondenților tineri, dar și în rândul vârstnicilor și a persoanelor cu educație scăzută.
Atunci când au fost invitați să indice nivelul de încredere pe care îl au față de 15 profesii, cei mai mulți dintre respondenți i-au plasat pe scala pozitivă (foarte multă încredere și multă încredere) pe pompieri (91%: =), pe specialiștii în IT (62%: -15%), pe asistenții medicali (68%: -1%), pe ofițerii de armată (66%: =) sau pe ingineri (65%: -4%).
Sunt urmați de medici (62%: +3%), de economiști (56%: +1%), de preoți (52%: -7%), de profesori (52%: -7%) și de funcționari bancari (51%: -4%). Românii îi plasează în topul încrederii, pe ultimele poziții, pe avocați ( 49%: +1%), judecători (47% =), jurnaliști (44% =), polițiști (41%: +1%). Pe ultimul loc se află politicienii, doar unul din zece români declarând că are multă și foarte multă încredere în aceștia. De altfel, ierarhia nu s-a schimbat în mod semnificativ în ultimul an, chiar dacă unele profesii se situează mai jos în topul încrederii, procentele sunt foarte apropiate cu cele înregistrate la sondajul similar din decembrie 2022. (Valorile dintre paranteze reprezintă procentul actual și variația față de procentele înregistrate în studiul similar, realizat în 2022).
Și acest studiu confirmă tendința înregistrată în ultimii zece ani cu privire la raportarea românilor față de politică și față de politicieni: neîncrederea este atitudinea dominantă.
Aproape 4 din 10 români (39%) plasează creșterea prețurilor ca fiind evenimentul care a marcat negativ România în anul 2023. Este urmat de neprimirea României în Schengen (24%), de explozia de la Crevedia din seara zilei de 26 august (15%) și de majorarea impozitelor și taxelor pentru antreprenori (8%). Alți 6% dintre participanții la sondaj spun că greva profesorilor (mai – iunie) este evenimentul care a marcat negativ țara noastră, 4% indică acuzațiile de dopaj care i se aduc Simonei Halep, iar 3% vorbesc despre rotația partidelor la guvernare.
Față de studiul realizat în 2022, gradul de satisfacție autoperceput cu privire la traiul de zi cu zi s-a îmbunătățit. Dacă în decembrie 2022, 41% dintre români spuneau că sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de felul în care trăiesc, în decembrie 2023 60% dintre participanții la sondaj spun acest lucru. Tinerii și respondenții care locuiesc în orașe sunt mai mulțumiți decât media, în timp ce persoanele cu educație scăzută și cele care locuiesc în Moldova se declară mai nemulțumiți cu privire la nivelul lor de trai actual.
Însă, doar 5% dintre participanții la sondaj spun că au tot ce le trebuie și își permit să își cumpere tot ceea ce își doresc, în timp ce unul din 10 români spune că se descurcă foarte greu, iar peste un sfert dintre respondenți recunosc că au doar strictul necesar.
Un sfert dintre cei chestionați declară că au tot ceea ce le trebuie, dar sunt mai degrabă chibzuiți, în timp ce 29% spun că se descurcă, chiar dacă asta nu înseamnă că își permit să cumpere tot ceea ce le trebuie.
La studiu au participat 1.075 indivizi de 18 ani și peste, în perioada 12 – 19 decembrie 2023. Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), iar eroarea maximă este de ± 3%.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz