Studiu Autovit.ro: 79% dintre români aleg mașini second-hand mai noi
Reading Time: 3 minuteAutovit.ro, cea mai mare platformă online din România destinată vânzării și cumpărării de mașini noi și second-hand, a desfășurat anul acesta un studiu la nivel național care evidențiază impactul pozitiv al comerțului cu mașini second-hand asupra sustenabilității în industria auto.
Rezultatele au demonstrat că vânzarea și cumpărarea de vehicule la mâna a doua contribuie semnificativ la reducerea amprentei de carbon și la conservarea resurselor naturale prin menținerea materialelor în uz și adoptarea mașinilor rulate cu emisii mai reduse.
De exemplu, un Volkswagen Golf Diesel din 2009, cu emisii de 140,7 gr/km, este unul dintre cele mai vândute modele pe platformă. Schimbarea acestuia cu un model din 2015 reduce emisiile la 114,6 gr/km (diesel), o scădere de aproximativ 18,5%.
Mașinile mai noi, emisii de carbon mai mici
Datele Autovit.ro relevă că achiziționarea unei mașini second-hand mai noi ajută la conservarea în medie a 680 kg de materiale, a 113 m³ de apă și previne emisia a 757 kg de CO₂ echivalent. Resursele salvate prin tranzacționarea a peste 550.000 de autoturisme second-hand în anul 2023, la nivelul Autovit.ro si OLX Auto, ar echivala cu greutatea totală a 41 de Turnuri Eiffel, consumul de apă al Bucureștiului pentru 98 de zile sau peste 2 milioane de oameni zburând între București și Londra.
Un alt aspect important, evidențiat de studiul Autovit.ro, este accelerarea adoptării vehiculelor cu emisii reduse prin intermediul pieței auto second-hand. Conform studiului desfășurat pe un eșantion de 2.680 de respondenți, 79% dintre cumpărătorii de mașini second-hand din România au optat pentru vehicule mai noi, în medie cu cinci ani față de mașina lor anterioară. În același timp, 60% dintre utilizatori au ales autoturisme cu emisii mai reduse, contribuind la o reducere globală a emisiilor cu 8% pentru întreaga flotă auto, de la 145 gr/km la 134 gr/km.
Această tranziție către vehicule second-hand mai eficiente din punct de vedere al emisiilor a rezultat într-o reducere estimată a 414.000 de tone de materiale, a 92.000 m³ de apă și a 870.000 de tone de emisii de CO₂ echivalent, doar prin tranzacțiile efectuate pe Autovit.ro si OLX Auto în 2023.
„Studiul confirmă rolul vital pe care platformele noastre îl joacă în promovarea unei economii circulare în cadrul sectorului auto”, a declarat Andrei Dumuța, General Manager Autovit.ro. „Prin facilitarea achiziției unei mașini mai noi, contribuim nu doar la accesibilizarea mobilității, ci și la reducerea semnificativă a impactului asupra mediului. În consecință, ne reafirmăm angajamentul de a susține practici comerciale durabile și încurajăm consumatorii să ia în considerare emisiile de CO₂ atunci când planifică achiziționarea unui vehicul.”
Analiza subliniază importanța comerțului cu mașini second-hand în contextul mai larg al sustenabilității și al schimbărilor climatice. În timp ce transportul rămâne o sursă semnificativă pentru emisiile de gaze la nivel global, piața mașinilor second-hand poate oferi o cale pragmatică de reducere a impactului, optimizând opțiunile de transport pentru un număr mare de consumatori.
Studiul a fost desfășurat pe platformele OLX și Autovit.ro, în perioada februarie – aprilie 2024, pe un eșantion de 2.680 de persoane la nivel național.
Autovit.ro este cea mai mare platformă online din România destinată vânzării și cumpărării de mașini noi și second-hand, cu peste 2.5 milioane de vizitatori lunar și peste 1.000 de dealeri auto care folosesc serviciile companiei. Potrivit unui studiu Unlock Market Research, 78% dintre românii interesați de domeniul auto au folosit Autovit.ro pentru a vinde sau a cumpăra o mașină.
Aparținând OLX Group și cu o experiență de 24 de ani pe piața din România, Autovit.ro consolidează relațiile între vânzători și cumpărători și oferă acces la informații de încredere și consultanță asupra vânzărilor de autoturisme, camioane, autoutilitare, motociclete, utilaje de construcții, mașini agricole și piese auto second-hand.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz