Companii

Stocul proprietăților imobiliare din România depășește 11 milioane metri pătrați

Reading Time: 3 minute

La finalul lunii septembrie, birourile comerciale și spațiile industriale și de retail din România au depășit 11 milioane metri pătrați. Doar anul acesta au fost livrate proiecte cumulate de peste 800.000 metri pătrați, potrivit celei mai recente analize întocmite de JLL.

Totodată, piața de birouri se află pe un trend ascendent, în acest an estimându-se a depăși pragul de 4 milioane metri pătrați.

București, 3 milioane metri pătrați de birouri moderne

În primele 9 luni ale lui 2019 au fost livrate proiecte de birouri însumând 372.000 metri pătrați, atât în Capitală, cât și în marile orașe din țară precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași sau Brașov. În aceeași perioadă, în București au fost închiriați mai bine de 281.000 metri pătrați, reprezentând o creștere cu 33% față de primele 9 luni ale lui 2018.

Stocul de biouri din București se apropie de 3 milioane  metri pătrați, pe când stocul din principalele orașe cumulează aproximativ 1 milion metri pătrați. Până la finalul anului se estimează a se livra peste 280.000 metri pătrați în București deși initial erau estimați 333.500 metri pătrați deoarece finalizarea unora dintre clădiri anunțată pentru 2019 a fost amânată pentru 2020.

Chiar și în aceste condiții suprafața de birouri livrată în 2019 în Capitală este dublă comparativ cu cea din 2018.

Până la finele anului, în București va mai fi livrată o singură clădire de mari dimensiuni, prima fază a proiectului Equilibrium dezvoltat de Skanska în Floreasca, cu o suprafață de 20.600 metri pătrați.

În afara Bucureștiului, au fost livrate în 2019 proiecte cumulând 110.500 metri pătrați, 44.700 metri pătrați fiind construiți în Cluj Napoca, 37.000 în Timișoara, 13.800 în Iași și 15.000 în Brașov.

Pe fondul livrărilor în creștere de noi proiecte, rata de ocupare a înregistrat o creștere de la 7,5% la finalul celui de-al doilea trimestru, la 8,2% la sfârșitul trimestrului 3. “Estimăm că rata de neocupare va crește pe parcursul ultimului trimestru la 8,5%, în condițiile creșterii ofertei noi, un nivel sustenabil având în vedere dimensiunea pieței”, au precizat reprezentanții JLL.

500.000 metri pătrați, proiecte logistice și industriale

La nivel national au fost finalizate proiecte de aproape 370.000 metri pătrați de spații moderne industriale și logistice în primele 9 luni ale anului în curs. Mai mult decât atât, până la sfârșitul lui 2019 se estimează că stocul livrat va ajungă la jumătate de million metri pătrați.

Stocul de spații industriale și de logistică din România a crescut la 4,2 milioane metri pătrați, o creștere de aproximativ 10% față de 2018. Mai bine de jumătate din stoc este localizat în București și împrejurimi, 2,13 milioane metri pătrați, restul fiind împărțit între celelalte zone din România.

În primele nouă luni din 2019, volumul de spații logistice și industrial tranzacționat a crescut cu aproape 80% față de același interval din 2018, ajungând la 337.000 metri pătrați.

Rata de neocupare (5,5-6%) reflectă echilibrul dintre cererea și oferta de spații industriale și de logistică.

Livrările și stocul de spații logistice și industriale în T3 în România

140.000 metri pătrați livrați în ultimul trimestru

La nivel national, din 3,27 milioane metri pătrați de stoc modern, 1,12 milioane metri pătrați se află în București. Noile livrări de pe piața de retail din acest an au vizat doar orașele din afara Bucureștiului și au totalizat doar 63.000 metri pătrați. Până la sfârșitul anului, în schimb, este programată livrarea a circa 144.000 mp de spații de retail.

Cel mai mare proiect care ar urma să fie livrat până la sfârșitul lui 2019 este centrul comercial Promenada Mall din Sibiu, de 42.200 metri pătrați, dezvoltat de NEPI Rockcastle.

De asemenea, două noi parcuri de retail vor fi livrate de Prime Kapital și MAS Real Estate în Zalău (19.000 mp) și în Balotești, lângă București (28.500 mp).

Cei mai mari proprietari de spații de retail din Romania la sfarșitul T3

Foto: © Radub85 | Dreamstime.com

Team

Recent Posts

Vinoteca Românească: Cum a salvat o investiție de 500.000 euro unele dintre cele mai vechi vinuri ale României

Vinoteca Românească și-a propus conservarea și popularizarea vinurilor românești, reușind să creeze un adevărat tezaur al vinificației românești. Totul a…

2 ore ago

Kostas Salvaras, noul Area Vice President South-East Europe Cluster al Philip Morris International

De la începutul lunii septembrie, Philip Morris International (PMI) l-a numit pe Kostas Salvaras în funcția de Area Vice President…

3 ore ago

Primul hub de longevitate din România s-a deschis la București, după o investiție de peste un milion de euro

Expand Labs marchează o premieră în România prin deschiderea primului hub dedicat sănătății preventive, longevității și biohacking-ului Noul spațiu oferă…

5 ore ago

E.ON România și Asociația Zi de BINE colaborează pentru prevenirea consumului de substanțe interzise în rândul tinerilor

E.ON România și Asociația Zi de BINE își unesc forțele în vederea prevenirii consumului de substanțe interzise în rândul tinerilor…

6 ore ago

Lidl continuă proiectul Pâine și Mâine derulat de World Vision România

În perioada sărbătorilor de iarnă, Lidl România continuă tradiția de a transforma bucuria dăruirii într-un sprijin real pentru copiii din…

6 ore ago

7 factori pe care investitorii români la bursă trebuie să îi ia în considerare în noiembrie-decembrie

Pe măsură ce anul se apropie de final, piețele de capital globale și performanțele companiilor vor resimți influența mai multor…

7 ore ago