Statul cu 0 coruptie
Reading Time: < 1 minutAti fi tentati sa spuneti ca nu exista asa ceva, nu-i asa? Mai ales dupa ce vedem si auzim in Romania. Ei bine, exista in aceasta lume tari unde coruptia aproape ca nu exista. Singapore este unul dintre aceste state, alaturi de Danemarca, Finlanda, Noua Zeelanda si Suedia.
Singapore are un sistem legislativ extrem de bine pus la punct, o implementare eficienta a legii si un respect pentru respectarea legislatiei, transparenta in informatiile publice. In plus, exista implementat un sistem prin care oficialii guvernamentali pot fi trasi la raspundere in mod automat si sunt pe deplin raspunzatori pentru activitatea publica.
Pe de alta parte, functionarii publici au si salarii foarte mari pentru a fi imuni la orice forma de coruptie. Pedepsele pentru cei care iau mita sunt extrem de mari. Exista si o istorie din 1986 despre Teh Cheang Wan, un arhitect, care era ministrul de dezvoltare in guvernul lui Lee Kuan Yew, prim ministru al Singapore in anii ’80, artizanul noi miscari anticoruptie. Arhitectul s-a sinucis cu o doza fatala de barbiturice pentru ca a luat mita de la doi dezvoltatori imobiliari. In scrisoarea in care isi explica sinuciderea, adresata prim-ministrului spunea ca “este corect sa primesc cea mai grea pedeapsa pentru greseala mea.”
In 1990, cand prim minstrul si-a incheiat mandatul, Singapore devenise, de la una dintre cele mai corupte tari din lume, o tara curata, fara coruptie.
Singapore poate fi un exemplu pentru noi toti, ca daca schimbi legile, intr-un final, poti sa schimbi si oamenii. Iar aceasta lectie poate fi aplicata si in Romania. Este nevoie de efort.
Exista o lista a 175 de tari din lume, realizata de Transparency International, care monitorizeaza coruptia. Romania se afla pe pe locul 69.
credit foto: © Achilles | Dreamstime.com – Singapore Financial District At Night Photo
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz