Statistici îngrijorătoare: Sute de români și-au pierdut locuințele după alunecări de teren, dar prea puțini sunt îngrijorați de acest risc
Reading Time: 2 minuteÎn ultimii cinci ani, la nivelul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) au fost deschise doar 350 de dosare de despăgubire pentru daune cauzate de alunecări de teren. Multe familii și-au pierdut căminul din cauza acestor fenomene, însă lipsa asigurării obligatorie le-a pus în situația de a nu beneficia de niciun sprijin financiar pentru reconstrucție.
Din confortul unui apartament sau al unei case dintr-un oraș, cu greu te poți gândi că o alunecare de teren ți-ar putea afecta locuința. Realitatea este că, în fiecare an, sute de locuințe sunt avariate ca urmare a alunecărilor de teren, inclusiv în orașe.
Ce sunt alunecările de teren
Alunecarea de teren este una dintre cele mai probabile catastrofe atribuite naturii. Aceste fenomene naturale se produc, cel mai adesea, din cauza defrișării pădurilor, a cutremurelor sau a ploilor abundente din anumite zone.
Există soluții
Pentru a asigura protecția financiară a locuințelor în fața acestui fenomen, au fost create instrumente de sprijin. În ciuda campaniilor de informare cu privire la respectarea studiilor geofizice și a etapelor de construcție, în ultimii 30 de ani s-au ridicat prea multe locuințe pe terenuri instabile, vulnerabilizând nu doar rezistența clădirii, ci și viețile locatarilor.
Totuși, indiferent unde ai locuința, este obligatoriu să o asiguri. Legea 260/2008 spune că asigurarea împotriva dezastrelor naturale (PAD) este doar primul pas în protejarea financiară a locuinței. Polița PAD acoperă daunele produse locuințelor ca urmare a cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren, ca efect direct sau indirect al acestora.
Doar 1 din 5 locuințe sunt asigurate
Din cele peste 9,5 milioane de locuințe din România, doar 20% au încheiat asigurarea împotriva dezastrelor naturale. Asta deși 82% dintre români afirmă că știu că trebuie să încheie PAD, conform unui studiu al UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare si Reasigurare din România.
Specialiștii explică
În ciuda faptului că românii dau vina, cel mai adesea, pe natură sau divinitate, specialiștii susțin că mâna omului este cea care determină producerea acestor dezastre. Lipsa împăduririlor face ca aluviunile să măture totul în calea lor, favorizând fenomene naturale distructive. Aceștia susțin că, în afara cazului în care nu vorbim despre erori tehnice de proiectare, alunecarea de teren survine ca urmare a stilului nostru de viață.
Iar dacă inginerii și proiectanții atrag atenția asupra felului în care este realizată și întreținută construcția, specialiștii în educație financiară susțin că este foarte important ca românii să știe cum să se protejeze financiar casa în fața acestor amenințări – prin intermediul asigurărilor de locuințe.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz