Companii Brand Focus Tech

Startup-urile din România inovează pentru un mediu digital mai sigur

15 mart. 2022 4 min

Startup-urile din România inovează pentru un mediu digital mai sigur

Reading Time: 4 minute

Cercetările efectuate de Orange Cyberdefense, cel mai mare furnizor de servicii de securitate gestionate din Europa, arată o creștere cu 13% a atacurilor cibernetice asupra companiilor în ultimul an, cu o incidență mărită a cazurilor de ransomware.

Pe de altă parte, provocările ce țin de securitatea cibernetică au crescut semnificativ în ultimul an pe măsură ce multe companii au migrat spre moduri de lucru hibrid sau remote și și-au transformat modelul operational.

Vulnerabilitățile orașelor smart

De asemenea, pe măsură ce infrastructura digitală și fizică converg, alimentată de cloud și IoT, orașele vor prezenta în mod inevitabil suprafețe de atac mai mari hackerilor și vor deveni ținte mai mari pentru atacurile cibernetice. Creșterea rapidă a dispozitivelor conectate aduce cu sine și o creștere consecutivă a atacurilor: 2019 a înregistrat o creștere cu 300% a atacurilor cibernetice asupra dispozitivelor IoT, o cifră care este probabil să fi crescut de atunci.

Potrivit cercetării ESI ThoughtLab, orașele trebuie să facă mai mult pentru a-și menține sistemele și cetățenii în siguranță. Aproximativ 60% au spus că sunt în prezent bine pregătiți pentru atacuri cibernetice, iar doar 29% au spus că cred că sunt bine pregătiți. Este un domeniu important de îngrijorare. Orașele inteligente sunt construite pe interoperabilitatea dintre sistemele moștenite și cele noi și, pentru a funcționa, trebuie să integreze servicii urbane disparate și infrastructură care să permită. Toată această interconectivitate este baza pe care orașele inteligente pot oferi cetățenilor servicii de ultimă oră, dar prezintă și riscul ca o problemă dintr-o zonă să se răspândească rapid în mai multe altele, creând un incident exponențial mai mare.

Cyber România – hub european

La finalul lui 2020, Bucureștiul a câștigat titulatura de gazdă pentru noul Centru Cyber al Uniunii Europene, într-o competiție cu alte 6 orașe din Europa. Localizarea Centrului European de Securitate Cibernetică la București a fost o validare dincolo de granițele țării noastre a expertizei românești într-un domeniu complex și absolut esențial în această perioadă, complicată și tensionată, la nivel global.

Bucureștiul este cel mai important centru IT&C din țară, cu peste 83.000 de specialiști angajați în 118 companii tech și investiții de peste 1.1 miliarde de euro atrase în ultimii 7 ani în startup-uri tech.

Industria IT&C a contribuit la creșterea economică în primul trimestru al anului 2020 cu aproape 40%, iar în 2019, contribuția sectorului la formarea PIB a fost de 6%, cu o cifră de afaceri de peste 5 miliarde euro.

Mai multă siguranță prin tehnologiile dezvoltate de startup-uri românești

Orange Fab Romania este un program de accelerare, conceput pentru a susține antreprenorii în dezvoltarea de produse inovatoare și distribuirea acestora pe plan local și internațional.

Acest program își propune să descopere startup-uri din România cu produse avansate, care ajută la îmbunătățirea stilului de viață și stabilesc trenduri. Startup-urile primesc acces la tehnologii și API-uri pentru dezvoltarea produsului lor, susținere pentru testarea lui în mediul real și acces la rețeaua de distribuție Orange și Orange Business Services pentru creșterea afacerii.

Echipele selectate în program beneficiază de susținere pentru realizarea de proiecte pilot la clienți, pentru validarea produsului și interesului din piață.

Antreprenorii selectați primesc acces timpuriu la cele mai noi tehnologii ale Orange si partenerilor, pentru a-și îmbunătăți produsele. La nevoie, antreprenorii pot beneficia de mentorat dedicat din partea specialiștilor Orange, experți tehnici, manageri de produs sau lideri din domeniu cu experiență în antreprenoriat.

Siscale

Siscale a fost fondat în 2015 ca și companie de consultanță și servicii profesionale în domeniile IT și cybersecurity. În vara lui 2019 s-a născut ideea dezvoltării unui produs ce folosește inteligența artificială, mai târziu numit ­Arcanna.ai, menit să eficientizeze operațiunile din IT și cybersecurity cu ajutorul big data, automation și machine learning.

Colaborarea cu Orange a început prin Orange FAB, ulterior au fost dezvoltate împreună aplicații ce folosesc AI cu aplicabilitate în ­diferite domenii precum cybersecurity sau IoT. 

Compania a fost lansată în 2015 în New York de către Petrică Ruță, un român cu peste 25 de ani de experiență în domeniul IT, stabilit din anul 2012 în SUA.

Siscale este înregistrată în Delaware și are birouri în New Jersey, București și Timișoara. Echipa de cercetare și dezvoltare a Siscale AI are 32 de oameni și se află în România.

Bit Sentinel & Threat Map

Bit Sentinel a colaborat împreună cu Orange România pentru a crea Orange Threat Map. Obiectivul său este acela de a prezenta o perspectivă vizuală, la nivel înalt, a datelor colectate de agenții Orange Romania Business Internet Security de pe teritoriul României. În octombrie 2019 a fost lansată o nouă actualizare a hărții, care se bazează pe informații oferite de Pentest-Tools și Dekeneas, ambele startup-uri Orange Fab, și de RO Hacked.

Bit Sentinel a fost inițiată în 2015 de Andrei Avădănei, care este și fondator al Centrului de Cercetare în Securitate Informatică din România, dar și inițiator al  DefCamp – cea mai importantă conferință de hacking și securitate informatică din Europa Centrală și de Est.

Bit Sentinel livrează servicii și soluții de prevenire a incidentelor cibernetice unor companii din România, dar și din alte state precum Ungaria, Polonia, Elveția, Belgia, Germania, Ucraina. Compania este prezentă și în țări din Orientul Mijlociu și  furnizează servicii pentru diverse industrii, dintre care fintech, e-commerce, telecomunicații, retail sau sănătate. Cele mai populare servicii de securitate din portofoliu sunt testele de inginerie social.

Dekeneas

Fondat de Andrei Bozeanu, Dekeneas e un startup care se adresează marilor companii sau instituțiilor publice care au provocări în momentul trecerii în online cu protecția în fața posibilelor atacuri. Dekeneas folosește inteligența artificială și machine learning ca să detecteze atacuri complexe, cum ar fi cele de tip „watering hole” (infectarea unui site foarte popular) sau cryptojacking (malware care folosește calculatoarele vizitatorilor unui site pentru minarea de monedă virtuală).

Startup-ul contribuie la securitatea clienților Orange România, prin colaborarea realizată în urma acceleratorului Orange Fab, inclusiv prin Business Internet Security Threatmap.

SecurifAI

Software-ul de inteligență artificială dezvoltat de SecurifAI automatizează analiza în timp real a imaginilor surprinse de sistemele clasice de supraveghere video. Compania a fost lansată în 2016 de către Valeriu Filip, Andrei Gogan – specialiști cu aproape 20 de ani de experiență în domeniul IT – și Radu Ionescu, Profesor Dr. Catedra Inteligență Artificială în cadrul Facultății de Matematică-Informatică a Universității din București.

SecurifAI a instalat produsul de supraveghere video cu abilități de inteligență artificială la Câmpia Turzii, într-un proiect complex gestionat de experți din Orange Business Services.

CyberEdu – Platformă de predare și e-learning pentru specialiștii în Securitate

CyberEdu acoperă decalajul dintre teorie și practică în procesul de învățare a securității cibernetice oferind o soluție alternativă de dezvoltare a abilităților practice, concentrându-se pe instruire personalizată în funcție de competențe. Odată cu accelerarea digitalizării din ultimul an, securitatea cibernetică a devenit și mai importantă pentru companii, autorități publice și primării. Misiunea CyberEdu este de a fi un stâlp puternic în creșterea și îmbunătățirea abilităților de securitate cibernetică la nivel mondial.

Datorită programului de accelerare Orange Fab, startup-ul CyberEdu beneficiază de mentorat pentru dezvoltarea produselor și definitivarea planului de afaceri alături de profesioniști Orange România. 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: