Startarium 4GOOD: creștere și scalare pentru afacerile sociale din România și Republica Moldova
Reading Time: 3 minuteStartarium 4GOOD deschide înscrierile pentru edițiile locale: afaceri sociale din 10 orașe din România și Republica Moldova vor beneficia de un program-capsulă de două zile, în care vor învăța să crească și să exploreze noi căi de a face bine în comunitățile lor, folosind o perspectivă de dezvoltare de business. Participarea este gratuită, însă numărul de locuri este limitat.
Susținere pentru afacerile sociale
Multe ONG-uri sau startup-uri cu misiune socială din România întâmpină probleme în a fi sustenabile din punct de vedere financiar și al resurselor umane. În general, acestea se concentrează pe misiune și impact în societate, însă, pe termen lung, se lovesc de obstacole precum lipsa fondurilor constante pentru acoperirea costurilor de bază, ca salarii sau chiria biroului.
Multe dintre ele ajung să depindă exclusiv de granturi și donații, care pot fi foarte fluctuante în timp. Stresul continuu de a aduce fonduri în organizație poate duce rapid la burnout și epuizare, ceea ce înseamnă că acestea nu își mai pot îndeplini misiunea de bine cu care au plecat la drum.
Startarium 4GOOD: Local Editions este un program capsulă declinat din acceleratorul Startarium 4GOOD, care își propune să ofere soluții, instrumente și know-how startup-urilor sociale, să le ajute să își definească strategia de scalare prin care pot ajunge la mai mulți oameni, să devină sustenabile și să își crească impactul în comunitate.
Bootcamp-urile se vor desfășura în 10 orașe din România și Republica Moldova, și vor fi livrate de ambasadori ai programului, respectiv de antreprenori sociali care au trecut prin programul 4GOOD – Ambassadors 2022:
- Mihai Căprioara – Director, Fundația Comunitară Bacău (Bacău);
- Indira Abdulvoap – Business Consultant (Brașov);
- Ana Murray – Country Director, Ashoka România (București);
- Aurelia Cășaru – Coordonator programe, Fundația Comunitară Buzău (Buzău);
- Natalia Bejan – Director Executiv, Startup Moldova (Chișinău);
- Oana Mîndruț – Formator, Președinte Life Education for All & Asociația Natura Vie (Cluj-Napoca);
- Monica Costea – Organizator și facilitator experiențe de învățare (Iași);
- Silvia Petre – Președinte, Asociația Pro Xpert (Râmnicu-Vâlcea);
- Cristina Radu – Fondator, LOOMescu (Sibiu);
- Andreea Iager-Tako – Fondator, Centrul Cultural PLAI (Timișoara).
“Invit antreprenorii sociali, fie că sunt ONG-uri, fie că sunt businessuri care au cel puțin un an de experiență, să se înscrie în bootcamp-urile locale și să profite de această oportunitate valoroasă de învățare. Vor fi două zile intense în care participanții vor explora metode de scalare și validare a ideilor de proiecte pe care le au, vor cunoaște mentori și reprezentanți ai ecosistemului și vor găsi oportunități și resurse să își consolideze rețeaua de aliați din comunitatea locală. Îndrumați de ambasadorul fiecărui oraș, vor dobândi claritate pentru viitor și vor explora căi alternative de a dezvolta produse și servicii cu impact.”
Irina Simulescu, Program Manager Startarium 4GOOD
Ce aduc valoros bootcamp-urile?
În cadrul programului-capsulă Startarium 4GOOD Local Editions, participanții vor explora ce opțiuni de dezvoltare de business pot accesa dacă doresc să își crească impactul pe care îl au în comunitate, vor învăța să își contureze un model de business care să le sprijine creșterea într-un mod sustenabil, dar și cum să folosească o serie de procese și instrumente de business, care îi vor ajuta în planificarea proiectelor viitoare.
Un alt beneficiu valoros al programului este oportunitatea de conectare cu mentori și antreprenori cu experiență în antreprenoriat social, din România și Republica Moldova, și facilitarea accesului la resurse valoroase de învățare, practică și oportunități de finanțare.
Edițiile locale ale Startarium 4GOOD se vor desfășura în luna octombrie și vor avea loc în Bacău, Brașov, București, Buzău, Cluj-Napoca, Chișinău, Iași, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu și Timișoara.
Participarea este gratuită, însă locurile sunt limitate și necesită înscriere până cel târziu la 1-13 octombrie, în funcție de oraș. Organizațiile cu impact social care doresc să se înscrie, indiferent de forma juridică (ONG-uri, SRL-uri sau startup-uri) sunt invitate să acceseze link-ul de aici pentru detalii, consultarea calendarului și formularul de înscriere.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz