Business

Genezio: Startup pentru programatorii viitorului

Reading Time: 4 minute

Fondat de foști manageri de la Vector Watch, FitBit și UiPath, startup-ul Genezio a obținut recent o finanțare de 2 milioane de euro. Gândit pentru programatorii viitorului, noul proiect își propune o abordare mai simplă a codării și implementării, economisind timp pentru dezvoltatorii ce folosesc inteligența artificială.

Când vine CEO-ul NVIDIA și transmite părinților să nu mai trimită copiii la informatică pentru că nu va mai fi nevoie de programatori, în contextul dezvolării accelerate din partea tehnologiilor AI și în special GenAI, stai și te gândești de mai multe ori dacă mai are rost să pornești un start-up bazat pe programare sau… să investești într-un astfel de proiect. Și totuși, fondatorii Genezio, cu bogată experiență în industria tech, au reușit să obțină o rundă pre-seed de 2 milioane de dolari, condusă de Gapminder Ventures, investiția fiind realizată împreună cu Underline Ventures și un grup de angel investors.

Ideea de la care au pornit cei patru cofondatori (Andrei Pitiș, Bogdan Rîpă, Bogdan Vlad, Paula Cionca) a fost de a construi o platformă care să ofere o abordare mai simplă a codării și implementării, facilitând generarea de cod atât pentru Large Language Models (LLM), cât și pentru front-end și back-end. Acest lucru urmând să reducă timpul de lansare pe piață și costurile pentru cloud.

Programarea se va schimba radical în viitor, am văzut școala de calculatoare schimbându-se de-a lungul timpului și lucrurile pe care le învățăm noi sunt folosite foarte, foarte puțin acum. Sunt mereu noi și noi limbaje. În engleză poți să scrii software în aproape orice limbaj dacă știi să-l descrii. Credem că acest nou tip de programatori, care nu are neapărat o școală de computer science, va fi din ce în ce mai prevalent pentru că aproape toată lumea va putea să facă asta și vor avea nevoie de un set de tool-uri, vor avea niște așteptări de la restul instrumentelor să fie diferite. Să fie la fel de ușor de folosit precum scrierea de cod. Iar Genezio asta face – practic face toate aceste instrumente din jurul programării și codării”, spune Andrei Pitiș, CEO al Genezio, antreprenor în serie, dar și investitor.

Programare în câteva ore

În ultimele trei luni, mii de dezvoltatori au folosit platforma aflată în versiune beta. Mulți dintre aceștia au raportat reducerea timpului de lansare pe piață a aplicațiilor lor, uneori cu un ordin de mărime. De asemenea, aceștia au afirmat că durează cinci minute de la început până la crearea primei linii relevante de cod și două minute pentru a-și trece aplicația în producție. Astfel, adăugând timpul necesar pentru a genera codul cu LLM, o aplicație simplă poate fi scrisă și implementată în câteva ore în loc de zile.

Eu folosesc ChatGPT și, spre mândria mea, scriu cod minimum săptămânal. Și așa fac, nu mai pot fără ChatGPT. În momentul în care scriu cod, pun promptul, îi arăt codul, îi arăt ce am scris, îl întreb ce părere are, îmi dă feedback. Dacă am o problemă, o eroare, i-o dau, îmi zice: «Uite, acolo ai greșit». Este adevărat că începi să te bazezi un pic prea mult pe tehnologia asta, dar, în același timp, îți dă aripi. Poți să faci chestii care, înainte, îţi luau foarte, foarte mult și toate cunoștințele din lume sunt strânse într-un prompt în care scrii și el îți răspunde. Va schimba complet, dar trebuie să știi să pui întrebarea, trebuie să știi să citești codul pe care ți-l dă, să știi ce să faci cu el. Și să-l corectezi, pentru că greșește. E o altă școală”, adaugă Bogdan Rîpă – fost manager la UiPath – în calitate de Chief Product Officer în cadrul Genezio.

Unde merge investiția

Genezio va utiliza suma pentru a implementa strategia de lansare pe piață și pentru a dezvolta funcții pentru companii, în prezent platforma fiind utilizată pentru aplicații web, mobile, blockchain, AI și de automatizare. De asemenea, conducerea startup-ului se așteaptă să extindă baza de utilizatori prin creșterea investițiilor în marketing pentru a ajunge la mai mulți programatori de pe piețele lor țintă (țările vorbitoare de limba engleză). În același timp, startup-ul investește în programe de formare a partenerilor furnizori de soluții pentru a contribui la creșterea vânzărilor în companii.

Genezio va economisi timp prețios pentru milioanele de dezvoltatori din viitor ce vor folosi inteligența artificială. Această platformă robustă pentru dezvoltare, cu un mecanism de apelare type-safe, maximizează productivitatea dezvoltatorilor și reduce semnificativ numărul de bug-uri. Programatorii viitorului vor utiliza LLM-urile pentru a genera cod, în timp ce Genezio se va ocupa de restul – implementare, testare și deployment într-un mod eficient și scalabil”, explică Andrei Pitiș, CEO și cofondator al Genezio.

Programarea în contextul GenAI

Instrumente precum Copilot și ChatGPT vor ajuta programatorii să scrie cod, iar așteptările lor față de platformele cloud se vor schimba radical. „Vreau să spun o poveste pe care am citit-o un moment dat. Mi s-a părut că arată puțin despre ce se va întâmpla în viitor. Erau doi programatori și altul mai «10X-ers» – așa le spunem noi programatorilor foarte buni, pentru că oamenii pot face cât zece oameni. Și chiar nu e o exagerare, sunt unii programatori extraordinari de buni și de productivi, le dai ceva să facă și termină imediat. Iar juniorul tocmai descoperise GPT și avea o problemă de rezolvat, niște cod de scris. Și folosindu-se de GPT a rezolvat în cinci minute. Iar cel mai experimentat l-a întrebat cum a reușit. Juniorul i-a explicat, iar în momentul acela programatorul foarte experimentat s-a uitat și a zis: Tocmai mi-ai luat superputerea pe care o aveam״, spune Bogdan Rîpă, Chief Product Officer în cadrul Genezio.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 383 (16 mai – 16 iunie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Alex Rădescu

Recent Posts

Katharina Scheidereiter, Kaufland: Un vis sustenabil împlinit

Sprijinirea producătorilor locali este parte integrantă din strategia Kaufland, dar implicarea în ferma Sol și Suflet are și o componentă…

55 de minute ago

Uber XL este disponibil în România. Călătorii cu până la 6 pasageri în mașină

Chiar la timp pentru sezonul festivalurilor, Uber, cea mai mare companie de ridesharing din lume, lansează UberXL în România. Produsul…

o oră ago

BCR și Banca Europeană de Investiții au semnat un acord pentru finanțări de 200 milioane de euro pentru companiile mari

Banca Comercială Română (BCR) și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat un acord pentru implementarea garanției de portofoliu PNRR,…

o oră ago

Rovinieta poate fi cumpărată online de pe ghiseul.ro

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță adăugarea tuturor opțiunilor de cumpărare ale rovinietei în platforma oficială de plăți…

2 ore ago

Filmele TIFF.23 se văd la București între 27 și 30 iunie

O selecție de 10 filme proiectate în cadrul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie…

2 ore ago

Peste 14.000 de companii au ales soluțiile circulare Flip Business

Flip, tânăra companie românească care încurajează economia circulară prin recondiționarea telefoanelor și tabletelor pe care le reintroduc pe piață ca…

3 ore ago