Antreprenori Tech

Start-up-ul pentru start-up-uri

3 dec. 2014 5 min

Start-up-ul pentru start-up-uri

Reading Time: 5 minute

Trei romani isi pun cunostintele si pasiunea in slujba unui start-up hardware, intr-o nisa pe care majoritatea tinerilor antreprenori prefera sa o evite. Pentru Pocketo, drumul de la stadiul de proiect start-up la incheietura mainii clientilor trece prin Marea Britanie.

Auzim tot mai des de noi start-up-uri cu potential dezvoltate de romani, iar majoritatea au un lucru esential in comun: componenta software e un element esential al proiectelor dezvoltate. Trei tineri romani cu backgound tehnic, Dragos Musetescu, Roxana Cristea si Roxana Babatie, ies din aceste tipare, incercand sa dezvolte un proiect atipic pentru peisajul local de start-up-uri: un produs hardware. Pocketo este un concept menit sa ajute start-up-urile din toata lumea sa creeze dispozitive “wearable”, dintre care cele mai populare in momentul de fata sunt fitness tra­ckerele si ceasurile inteligente. Concret, este vorba despre o platforma de mici dimensiuni (25 x 25 mm) ce va putea fi inserata in aceste dispozitive portabile, iar echipa de tineri antreprenori romani va dezvolta si software-ul necesar pentru a utiliza piesa hardware.

Drumul de la idee la un concept solid a fost insa extrem de intortocheat. Chiar daca Pocketo este un proiect nou, fondat de cei trei antreprenori in luna aprilie a acestui an, acestia au pivotat de doua ori in doar cateva luni. Initial, Dragos Musetescu, posesor al unui board Raspberry Pi, isi dorea sa construiasca o platforma de dezvoltare pentru acest device. “Prototipul initial era un robotel controlat de un iPad, acesta a fost proiectul pentru Startup Weekend, pe care l-am dezvoltat in 54 ore”, isi aminteste el. Ulterior, Musetescu a incercat sa transforme proiectul intr-o platforma pentru “internet of things”, insa in cele din urma a ajuns la concluzia ca Pocketo trebuie sa devina o platforma care sa faciliteze productia de wearable devices.

Revelatiile echipei au venit in urma participarii acestora la mai multe programe dedicate start-up-urilor. Cu o prima runda de finantare de la Dragos Nicolaescu, echipa Pocketo a plecat in luna aprilie a acestui an in Estonia, la acceleratorul BuildIT, unde au petrecut o luna. “A urmat calificarea acestora in How To Web MVP Academy, care a fost o experienta extraordinara pentru noi, ne-a ajutat extrem de mult”, isi aminteste Musetescu. in urma discutiilor cu mai multi mentori si potentiali investitori, cei trei tineri au decis ca proiectul lor trebuie sa fie o platforma de dezvoltare pentru wearable devices care sa aiba in spate si partea de platform-as-a-service care sa le ofere posibilitatea dezvoltatorilor de wearables sau aplicatii sa aiba un suport al aplicatiei pentru transmitere si primire de date. “Cand mai multi oameni iti spun de mai multe ori nu, ajungi sa iti dai seama ca undeva ai o problema. Am aflat in ce directie trebuie sa ne indreptam. Au fost mai mult sfaturi de business, pozitionare in piata, target”, explica Musetescu.

Pocketo participa si la Startup Spotlight, unde urmareste sa isi intareasca partea de networking cu investitori, mentori si alte acceleratoare. La scurt timp dupa investitia initiala, Nicolaescu a realizat un follow-up investment, suma totala cu care a finantat proiectul celor trei cofondatori fiind de 30.000 de euro pentru un pachet minoritar de actiuni. }inta cofondatorilor este insa una mult mai mare, ei urmarind atragerea unor noi runde de finantare in urmatoarele 12 luni.cifre

Conceptul hardware propus de Dragos Musetescu, Roxana Babatie si Roxana Cristea are o componenta hardware care ii ajuta pe developeri sa isi construiasca un prototip in maximum o ora, prin intermediul unor caracteristici integrate cum ar fi accelerometru, Bluetooth low energy, vibration motor si senzori. Pe de alta parte, Pocketo contine si o componenta de cloud, care serveste ca backend al aplicatiilor care ruleaza pe device-ul hardware. Cei trei cofondatori au optat pentru solutia cloud pentru a muta toata puterea de procesare in afara dispozitivului, oferind astfel o autonomie mai buna bateriei. in momentul in care produsul va fi finalizat, acesta ar trebui sa le ofere dezvoltatorilor capacitatea de a stoca date, de a oferi utilizatorilor acces la date, de a integra produsul cu alte aplicatii sau dispozitive.

Marea majoritate a start-up-urilor se orienteaza spre dezvoltarea de software, in special de aplicatii mobile, datorita costurilor mai reduse, dar si a timpilor de dezvoltare mai scurti decat in cazul proiectelor hardware. Cu toate acestea, Musetescu nu regreta decizia de a alege nisa mai dificila, pe de o parte fiindca hardware-ul este o pasiune mai veche de-a lui, iar pe de alta parte crede in potentialul urias al industriei ce ar putea avea un boom in urmatorii doi ani. “Ce se intampla acum cu hardware-ul si internet of things in general e ceea ce s-a intamplat in primii doi ani dupa ce Apple a lansat iPhone-ul. Dezvoltatorii de aplicatii pentru hardware incep sa apara in numar tot mai mare”, explica el. Potrivit cofondatorului Pocketo, in urmatorii cinci ani ar putea aparea pana la 4,5 milioane de dezvoltatori pentru zona de hardware, pe fondul unei cresteri masive a cererii de device-uri wearable. “Daca anul trecut erau 60 milioane de device-uri wearable la nivel global, se estimeaza ca in 2016-2018 vor fi 561 milioane”, spune el.

Daca pana in momentul de fata cei trei au dezvoltat proiectul din propriile resurse financiare si folosind investitiile lui Dragos Nicolaescu, a venit momentul pentru a face pasul catre pietele externe. Primul obiectiv este acela de a cunoaste piata britanica, motiv pentru care echipa Pocketo pleaca in noiembrie la Newcastle, unde va participa la acceleratorul Ignite100, timp de trei luni. Dincolo de networking si schimb de idei, Musetescu spera ca participarea la acest program sa ii deschida usa spre investitori, tintind o noua runda de finantare, semnificativ mai mare decat cele atrase pana in prezent. Un alt obiectiv este acela al realizarii unui prototip functional pe care sa-l poata testa in versiune beta si care sa le permita sa demareze o campanie de crowdfunding pentru a finanta dezvoltarea proiectului.

Desi echipa este formata exclusiv din romani (cei trei cofondatori si colaboratorul extern Paul Raetchi), tinta Pocketo o reprezinta pietele internationale, in special cea din Marea Britanie. “In UK inca se dezvolta foarte mult software, in special pentru mobile si web. Vrem sa fim prezenti acolo pentru ca sunt fonduri si utilizatori de care vrem sa fim aproape”, explica el.

Echipa a fost fortata de imprejurari si de limitarile financiare sa improvizeze. inca nu au angajati pe partea de dezvoltare a businessului sau specialisti de marketing, ci au preluat chiar ei aceste atributii, iar in piata exista nume mari interesate de dezvoltarea unor astfel de proiecte hardware (vezi Intel cu platforma Edison). Musetescu & co. au incredere in proiectul lor. in doar sapte luni sunt considerati drept unul dintre start-up-urile cu mare potential din Romania, activand intr-o industrie pe care putini conationali indraznesc sa o testeze pe cont propriu. Daca echipa de romani va reusi sa confirme in Anglia, ar putea fi doar o chestiune de timp pana cand Pocketo se va transforma dintr-un proiect interesant intr-un produs purtat de zeci de mii de oameni la incheietura bratului.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: