Ca sa ne facem o idee despre viitorul oraselor din viitor nu trebuie decat sa aruncam o privire la expozitia universala din Milano, care este primul oras inteligent din lume construit de la zero.
Era o zi extrem de calduroasa de la jumatatea lunii iulie. De indata ce am lasat in urma punctele de securitate ca dintr-un aeroport si am patruns in uriasul spatiu de la periferia orasului Milano unde se desfasura editia din acest an a expozitiei universale EXPO Milano 2015, primul lucru care mi-a venit in minte a fost filmul “Tomorrowland” cu George Clooney si Hugh Laurie. Pe scurt, daca nu ati apucat sa vedeti filmul, un copil se prezinta la Targul Mondial de la New York din 1965 si primeste o insigna, care il transporta intr-un oras futuristic. 50 de ani mai tarziu, aceeasi expozitie mondiala are loc in orasul italian si isi inchide portile la finele lunii octombrie.
Sigur, eu nu am primit o astfel de insigna la expozitie, dar pot spune ca am fost oarecum transportat in viitor. De ce? Pentru ca intreaga expozitie este primul oras inteligent din lume construit de la zero si se intinde pe o suprafata de mai bine de un milion de metri patrati. Pentru a fi considerat “inteligent”, un oras trebuie sa indeplineasca o serie de criterii: sa fie eficient energetic, sa fie prietenos cu mediul inconjurator si sa fie sustenabil si din punct de vedere economic, toate acestea avand misiunea de a imbunatati calitatea vietii locuitorilor. In orasele inteligente, sistemul de transport este electric si sustenabil, iluminatul public este, de asemenea eficient, iar cladirile sunt prevazute cu senzori creati special pentru optimizarea consumului de energie. Compania italiana Enel a reusit, cu o investitie de 29 de milioane de euro, sa ridice de la zero primul smart city din lume, capabil sa satisfaca nevoile energetice ale unui numar de 100.000 de oameni. Ca sa va faceti o idee, in Focsani, de exemplu, la ultimul recensamant erau putin peste 97.000 de locuitori.
Viitorul oraselor din viitor
Intreg spatiul expozitiei este alimentat cu energie verde, o parte din aceasta fiind obtinuta si cu ajutorul panourilor solare. Autoturismele care circula in interiorul “oraselului” din Milano sunt electrice si pot fi alimentate la cele 30 de statii de incarcare din interiorul expozitiei, ori de la alte 70 de statii aflate in proximitate. Fiecare pavilion in parte isi gestioneaza singur energia si beneficiaza de sisteme ce controleaza consumul si necesarul de energie. Reteaua inteligenta este prevazuta cu un sistem avansat de control, poate fi monitorizata si de la distanta si, in cazul unor potentiale avarii, este extrem de usor de reconfigurat.
Tehnologia joaca un rol extrem de important in reconstructia oraselor viitorului si in crearea unui nou model urban care sa asigure protectia mediului prin integrarea simultana a eficientei energetice cu cea economica. Iar reteaua inteligenta este ingredientul principal de infrastructura de la baza unui oras smart. In urmatorii 15 ani, o foarte mare parte din populatie va trai in zone urbane, retelele smart devenind astfel mijloace ce vor asigura o dezvoltare sustenabila a oraselor. Ele vor permite un management integrat al mixului de energie, al distributiei generate de surse regenerabile, al controlului retelei, al iluminatului public si al retelelor de incarcare pentru masinile electrice. In orasul smart de la EXPO Milano au fost instalate 8.500 de becuri cu LED, care ilumineaza zona de expozitie si economisesc aproape 36% din consum, precum si un sistem de stocare, ce optimizeaza fluxul local de energie. Stocarea este extrem de importanta in momentele in care panourile solare nu sunt alimentate sau nu este vant.
Poate credeti ca acest model de arhitectura sustenabila a fost construit in Italia dintr-o pura coincidenta, dar nu este deloc asa. Italia are una dintre cele mai moderne retele electrice din Europa, Enel reusind sa introduca contoare inteligente pentru cei peste 32 de milioane de clienti, si Romania ii va calca in curand pe urme. Iar daca telefoanele inteligente nu mai au secrete pentru nimeni si mai nou se vorbeste tot mai des despre contoare inteligente sau orase smart, atunci de ce nu ar avea si magazinele un coeficient de inteligenta la fel de mare? Ei bine, se pare ca au. Tot in orasul inteligent EXPO Milano putea fi vizitat Future Food District, un magazin al viitorului, care, foarte probabil, in ceva timp va fi o prezenta la fel de obisnuita si in Bucuresti ca un banal smartphone. Ecrane uriase troneaza deasupra rafturilor pline cu marfa si, de indata ce ridici un produs, pe acestea apar informatii utile precum numarul de calorii, tara de provenienta, ingrediente care ar putea cauza alergii sau amprenta de carbon. La raionul de fructe o serie de roboti industriali lucreaza la foc continuu si prepara sucuri naturale, proaspete. Odata ajunsi la casa, clientii scaneaza singuri produsele din cos si apoi platesc, totul fiind automatizat. Sigur, pentru clientii mai putin dornici sa experimenteze noile tehnologii, inca exista angajati care le pot oferi ajutor clientilor.
Desi nu a fost primita la fel de bine de toti italienii, expozitia aduce o gura serioasa de oxigen economiei statului peninsular: 2,7 miliarde de euro, adica echivalentul a 0,2% din Produsul Intern Brut. Mai mult, potrivit organizatorilor, cele peste 140 de tari participante au cheltuit mai bine de 1,2 miliarde de euro ca sa participe la eveniment – investitia Romaniei in propriul pavilion a fost de 3,6 milioane de euro. Iar indirect, din turism se vor mai genera inca 4,5 miliarde de euro. Tema din acest an a expozitiei este “Feeding The Planet, Energy For Life” si intentioneaza sa promoveze mancarea ca energie vitala, un simbol al ospitalitatii si al celebrarii vietii umane, atingand astfel un nou prag de crestere si interactiune interumana, dar in acelasi timp respectand planeta. Urmatoarea expozitie universala va avea loc in anul 2020 in Dubai.
La primul eMAG Black Friday la care au participat, în 2018, Daniel Blaga și echipa Zoopie credeau că sunt gata…
Anul acesta, accentul se pune tot mai mult pe valorificarea inteligenței artificiale (AI) pentru creșterea productivității, iar peisajul calculatoarelor personale…
Silvia Ion, Managing Partner, Horeca Insight și co-organizator Food Service & Hospitality Expo ne-a vorbit despre noutățile pe care le…
Bitcoin și-a doborât din nou recordul, atingând un maxim istoric de 75.000 USD, depășind recordul din martie 2024 de 73.738…
Donald Trump este foarte aproape de un nou mandat în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, după cei…
Flip.ro, start-up-ul românesc care promovează economia circulară prin recondiționarea telefoanelor, tabletelor, precum și a ceasurilor smart sau laptopurilor, pregătește o…