Avertisment european pentru sistemul financiar românesc
Reading Time: 2 minuteComisia Europeană (CE) a avertizat că stabilitatea financiară din România a fost din nou sub presiune în 2018, din cauza unui set de iniţiative legislative ale Guvernului şi Parlamentului, după ani de eforturi continue de consolidare a sectorului financiar.
„Taxa pe activele bancare adoptată de Guvernului României printr-o Ordonanţă de urgenţă, la sfârşitul lunii decembrie 2018, fără o evaluare a impactului sau a consultate a tuturor celor implicaţi, a provocat temeri semnificative legate de impactul său negativ asupra situaţiei prudenţiale a băncilor, a realizării politicii monetare şi până la creşterea investiţiilor şi a economiei”, arată CE.
Potrivit CE, modul în care a fost adoptată legislaţia şi provizioanele cerute au avut un efect negativ semnificativ asupra cursului de schimb valutar, a capacităţii Guvernului de a se împrumuta de pe piaţă şi a percepţiei asupra riscurilor operaţionale. Deşi unele aspecte controversate ale taxei au fost amendate în martie 2019, modificările au fost din nou realizate printr-o Ordonanţă de urgenţă, fără o evaluare a impactului, subliniază Comisia Europeană.
„Deşi au fost eliminate prevederile cele mai contestate, noua formulare a taxei ar putea distorsiona încurajarea creditării, ceea ce ar putea avea ca rezultat alocarea incorectă a împrumuturilor către economie. Potenţialele implicaţii ale acestor modificări pentru transmiterea politicii monetare ar trebui evaluate. Unele iniţiative legislative adoptate de Parlament la sfârşitul lunii decembrie 2018, deşi declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională în martie 2019, au pus presiuni suplimentare asupra sectorului bancar din România şi au consolidat percepţia generală a unui cadru legislativ impredictibil. Experienţele din trecut ne arată că astfel de iniţiative ar putea fi din nou puse în discuţie de legislativ”, consideră Comisia Europeană.
Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a arătat, la conferița de presă de prezentare a Raportului asupra stabilității financiare, că Ordonanţa 114 din 2018, adoptată fără consultarea prealabilă a Băncii Naţionale, a reprezentat un risc sever la adresa stabilităţii financiare prin afectarea mecanismului de transmisie a politicii monetare.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz