Spital de campanie ridicat de MApN în 5 zile
Reading Time: 2 minuteMinisterul Apărării Naționale a început de ieri pregătirile pentru montarea formațiunii medicale ROL 2, practic un spital de campanie, în incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” Otopeni.
Primele operațiuni care se vor executa la fața locului vizează pregătirea terenului pentru montarea containerelor și echipamentelor.
Ulterior, vor fi desfășurate activitățile de instalare a tuturor elementelor componente ale structurii medicale și racordarea la utilități.
Formațiunea medicală ROL 2 va avea în compunere corturi medicale și containere – care cuprind, printre altele, unități de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare – structura urmând să devină operațională, din punct de vedere administrativ, în circa 5 zile de la începerea lucrărilor de instalare, iar din punct de vedere medical, după parcurgerea etapelor de autorizare și acreditare.
Formațiunea medicală va funcționa ca o entitate medicală adaptată patologiei infecţioase pentru tratarea cazurilor uşoare și medii de infectare cu COVID-19.
Din cadrul MApN, activitatea este sprijinită de Direcția medicală, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, Statul Major al Forţelor Terestre, Statul Major al Forțelor Aeriene, Comandamentul Logistic Întrunit și Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii.
Formațiunea medicală de nivel ROL 2 al MApN a mai funcționat ca secție externă de boli infecțioase la combaterea virusului Ebola și a fost parte componentă a exercițiilor NATO „Saber Guardian 19” și „Vigorous Warrior 19” – cel mai mare exercițiu cu focus medical organizat până în prezent de Alianța Nord-Atlantică, care s-au desfășurat anul trecut în România.
Măsuri rapide de intervenție
În ultimele zile, forte ale Ministerului Apărării Naţionale au acționat pentru instalarea a opt corturi destinate triajului epidemiologic în facilităţi medicale civile şi militare din ţară situate în garnizoanele Bucureşti, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Roman, Sighişoara, Timișoara și Toplița.
Astfel, numărul spitalelor civile și militare din țară în care au fost instalate asemenea corturi se ridică la peste 20.
Circa 70 de specialiști – personal medical, specialiști în achiziții, logistică, precum și juriști, acționează în prezent în sprijinul autorităților centrale și locale.
La linia specială TELVERDE pusă la dispoziția populației de Institutul Național de Sănătate Publică București acționează, pe lângă medici și asistente din instituțiile medicale militare, studenți ai Institutului Medico-Militar (ofițeri-studenți din anii V și VI), care s-au oferit voluntar.
Ministerul Apărării Naţionale continuă să sprijine autoritățile centrale și locale în acţiuni destinate limitării răspândirii virusului COVID-19, conform planurilor de cooperare.
De asemenea, MApN are pregătite forțe și mijloace gata sa intervină în orice moment, dar, suplimentar, are și personal și mijloace tehnice menținute în rezerva acțională.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz