Spania, țara turismului
Reading Time: 5 minuteCu o contribuție de peste 11% la PIB, turismul joacă un rol esențial în economia Spaniei. Este una dintre țările prezente contant în topul celor mai vizitate din lume. Peste 71 de milioane de turişti străini au vizitat Spania în 2022 iar sumele cheltuite au fost mai mari decât înaintea pandemiei de COVID-19. Pentru 2023, Turespaña a anunțat în decembrie aproape 80 de milioane de turiști străini, un nou record, iar anul acesta ar putea să fie și mai bun.
Turismul alimentează financiar dezvoltarea Spaniei, susține multe afaceri și oferă locuri de muncă. Dar turiștii sunt acuzați în același timp că distrug ecosisteme, contribuie la poluare, aglomerează excesiv orașele și sunt tot mai rezervați la cheltuieli. Proteste, bilete costisitoare și taxe pentru turiști nu au reușit să tempereze dorința de a călători în această țară. O tendință sesizată nu doar în Spania este că acum călătorii cheltuiesc mai mult pe experiențe decât pe obiecte.
„Una dintre tendințele care se generalizează pe majoritatea piețelor în perspectiva anului 2024 este căutarea unor experiențe unice, bazate pe identitatea locală, cu o componentă importantă de sustenabilitate socială”, punctează Felipe Formáriz, director general adjunct de strategie și servicii pentru sectorul turistic al Turespaña.
În Spania, 95% dintre turiști ajung pe calea aerului, iar Barcelona una dintre destinațiile preferate. Sunt multe motive pentru care se întâmplă astfel, iar Biz a căutat să adune în acest articol informații practice pentru cei care se pregătesc de o vizită. Fie că este una de afaceri sau de plăcere. Sau care le îmbină.
Barcelona, orașul care te cucerește
Arhitectură, istorie, gusturi bune, natură, spații generoase pentru plimbare, plajă, muzee fascinante și o vibrație cu adevărat de oraș cosmopolit. Pentru a înțelege cât mai bine opțiunile de deplasare, planificarea vizitelor și pentru a optimiza bugetul, autoritatea de turism a Barcelonei (Turisme de Barcelona) are un site foarte bine pus la punct, iar pe barcelonaturisme.com sunt atât ghiduri practice, cât și carduri și bilete care pot ușura explorările.
Gaudi este cu siguranță primul nume care le vine vizitatorilor în minte când spun Barcelona, iar Sagrada Família este doar una dintre clădirile sale emblematice din oraș. Deși se lucrează din 1882 la ea, încă nu este terminată, dar cu fiecare an care trece se apropie tot mai mult de finalizare. Vizitele aici trebuie programate din timp.
Casa Milà, cunoscută ca La Pedrera, ridicată între 1906-1912, este o călătorie în timp dincolo de o explorare a imaginației și viziunii lui Gaudi. Este ultima lucrare a acestuia înainte de a se dedica Sagrada Família. De pe acoperiș oferă o altfel de priveliște asupra orașului, iar spectacolul este la fel de impresionant ca cel din interiorul clădirii. La câțiva pași de ea este Casa Batlló unde există chiar un ghid audio în limba română, iar interiorul este plin de surprize multimedia livrate prin intermediul dispozitivului primit la intrare. Pentru un bilet Gold sau un supliment de câțiva euro, aici se pot vizita camerele cu mobilierul realizat de Gaudi. De altfel, cele două sunt doar exemple dintre lucrările emblematice pe care arhitectul vizionar le-a lăsat moștenire pentru viitor. Vizitele nu sunt ieftine, iar aglomerația de la obiective v-ar putea face să luați în calcul începutul de săptămână și primele ore ale zilei. În unele cazuri, lipsa aglomerației este compensată cu o suprataxă pentru bilete.
Barcelona are peste 80 de muzee completate de multe alte atracții și experiențe. Așa că nu este ușor de alcătuit programul pentru câteva zile. Aici ajută ghidurile Turisme de Barcelona. În cazul în care petreceți mai multe zile în oraș, un abonament pentru transportul în comun se poate dovedi foarte util. Chiar dacă există tentația de a bate la pas străduțele, fiecare fascinantă în felul ei, cu risc minim de rătăcire, va fi greu să vizitați multe locuri turistice în acest ritm. Metroul, de exemplu, poate salva timp prețios. Pentru mai mult confort, taxiurile sunt ușor de găsit sau comandat prin aplicațiile de ridesharing.
Nimeni nu se poate plânge de mâncare în Barcelona. Oferta este bogată, pentru toate gusturile și bugetele. Barcelona are 26 de restaurante care adună 37 de stele Michelin. Nu există un bacșiș obligatoriu, dar se obișnuiește lăsarea a cel puțin 5% din nota de plată.
Nu există o lună mai bună decât alta pentru o vizită. Fiecare anotimp are farmecul său și sunt evenimente 365 de zile/an. Vremea este și ea blândă. De exemplu, în februarie și martie temperaturile sunt între 7-16 grade Celsius. Cele mai calde luni sunt iulie și august cu 29-30 de grade Celsius.
Pentru cei care vin însoțiți de câini, e bine de știut că Barcelona este un oraș prietenos cu animalele. În unele obiective turistice există chiar castroane cu apă proaspătă iar locurile unde puteți intra însoțiți de patrupede sunt semnalizate cu stickere la intrare.
Articol realizat cu susținerea Turisme de Barcelona – www.visitbarcelona.com
FOTO: INSTITUTO DE TURISMO DE ESPAÑA – TURESPAÑA
Biz Spania este un proiect unic în lume, powered by Sesderma, realizat alături de partenerii Garanti BBVA, Glovo, Aqua Carpatica, Samsung, ciocolata Valor, DIGI și Eximtur.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 380 (15 februarie – 15 martie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz