Skanska România continuă dezvoltarea proiectelor din portofoliu
Reading Time: 5 minuteSkanska, cel mare dezvoltator de clădiri de birouri din Europa, a închiriat anul trecut 21.000 metri pătrați de spații de birouri în cele mai noi proiecte ale sale din București: Equilibrium 1, Campus 6.2 și 6.3. Cele trei clădiri au obținut cele mai înalte niveluri de certificări și pre-certificare precum LEED și WELL, astfel că rezidenții lor pot avea acces la un mediu de lucru sustenabil și sănătos.
Compania suedeză a lucrat concomitent la cele trei clădiri, în 2019, an în care a continuat să atragă noi chiriași. Equilibrium 1, cu o suprafață de 20.800 mp de birouri, este finalizată și a ajuns la un grad de ocupare de 74%. Campus 6.2 și 6.3, vor fi finalizate în a doua parte a anului 2020 și sunt deja închiriate în proportie de 99%. Printre chiriașii proiectelor se numără companii precum Société Générale European Business Services, Filip Company, Contexpert, Signal Iduna, Mylan, Newton, Synergy Construct, World Class.
Totodată, cu planuri concrete de viitor, la finele anului trecut, Skanska a cumpărat un teren în Bucureștii Noi, printr-o tranzacție de 24 de milioane de euro, urmând să dezvolte un nou complex de birouri.
„Prin proiectele pe care le dezvoltăm punem accentul pe inovație, pe experiența oferită viitorilor rezidenți ai clădirilor și mai ales pe sustenabilitate. Credem într-o dezvoltare sustenabilă a orașului, în rolul pe care îl avem în creșterea comunităților. Țintele noastre rămân ambițioase, motiv pentru care vom continua să reducem amprenta de carbon, având obiectivul de a construi cu emisii de carbon net-zero până în 2045. Toate eforturile noastre sunt orientate în identificarea acelor parteneriate, tehnologii și inovații care să ne ajute să atingem acest obiectiv și, în final, să construim pentru o societate mai bună”, a spus Aurelia Luca, Vicepreședinte Executiv Operațiuni România.
Accent pe starea de bine la birou
Standardul LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) este unul dintre cele mai stricte în dezvoltarea clădirilor verzi, astfel încât accentul este pus pe sănătate, eficiență ridicată și soluții pentru costuri reduse de funcționare. La fel cum a fost un promotor pentru LEED, Skanska adoptat în noile sale proiecte cel mai înalt standard de calitate a vieții la locul de muncă. WELL ia în calcul toate elementele care au impact asupra mediului de lucru: aerul, apa, hrana, lumina, confortul, starea mentală și cea fizică a angajaților.
Tot pentru găsirea unor soluții practice la probleme legate de dezvoltarea sustenabilă și digitalizarea clădirilor de birouri, Skanska a organizat, anul trecut, la București, primul hackathon de real-estate exclusiv pe segmentul office, sub numele On the Fast Track to Futureproof, împreună cu Proptech Romania. Evenimentul a reunit peste 100 de specialiști din industria tech și real estate. 18 echipe locale și internaționale finaliste au avut posibilitatea de a concura în cele 6 categorii ale competiției, care s-au axat pe teme specifice industriei office.
Europa Centrală și de Est, mai competitivă decât Vestul
La nivelul Europei Centrale și de Est, anul acesta, portofoliul companiei va crește cu aproape 220.000 mp de proiecte certificate LEED și aproape cu 80.000 mp de spații de birouri certificate WELL.
Întreaga piață din Europa Centrală și de Est a înregistrat, în 2019, tranzacții în valoare de 14 miliarde euro, cu o creștere de 1 miliard față de anul anterior, potrivit companiei de consultanță JLL. Polonia a însumat 55% din aceste tranzacții. Pe toate piețele din ECE în care operează Skanska, inclusiv România, piața este dominată de proiectele de clădiri de birouri.
„2019 a fost un an foarte interesant pentru piața de real estate din Europa Centrală și de Est, în mod special pe sectorul clădirilor de birouri, fiind un an de mare succes pentru Skanska. Datorită calității superioare a activelor, cu chiriași stabili, dar și un randament mai ridicat al investiției decât în Europa de Vest, cererea de spații de birouri clasă A în Europa Centrală și de Est rămâne foarte ridicată în rândul investitorilor. Skanska a atras din nou investitori nou intrați pe piață, spre exemplu cei din Coreea de Sud care au fost foarte activi în regiunea noastră. Strategia noastră de a livra proiecte futureproof s-a dovedid a fi una de succes. de-a lungul anilor a fi una câștigătoare”, a declarat Katarzyna Zawodna-Bijoch, Președinte și CEO al Skanska Commercial Development în ECE.
În regiune, Skanska operează în Polonia, Cehia, Ungaria și România, iar pe piețele nordice, în Suedia, Danemarca, Finlanda și Norvegia. Recent, compania a făcut schimbări în echipa de conducere, despre care am scris aici.
Pe toate piețele sale europene, Skanska a vândut, anul trecut, 9 clădiri de birouri în valoare de 545 milioane euro către investitori europeni și sud-coreeni, a livrat 14 clădiri cu un volum total de aproape 240.000* mp și a închiriat peste 171.000* mp spații de birouri. În prezent, dezvotatorul are în construcție 21 de clădiri de birouri cu peste 472.000 mp*.
*GLA fără locuri parcare
Spre un viitor din ce în ce mai sustenabil
În 2019, Skanska a anunțat obiectivul grupului de a atinge ținta de emisii de carbon net-zero până în 2045, cu o reducere de 50 la sută până în 2030. Sustenabilitatea este una dintre principalele valori ale companiei, care definește strategia de business și operațiunile la toate nivelele.
Compania suedeză a livrat până acum, în Europa Centrală și de Est, peste 700.000 mp de birouri certificate LEED și 34.600 mp WELL. Pentru 2020 stocul de spații sustenabile al Skanska este prevăzut să fie completat cu alți 300.000 mp.
Skanska România este un dezvoltator și constructor de clădiri ecologice de birouri destinate creării unor medii favorabile creșterii economice și stimulării afacerilor. Compania și-a început activitatea în România în anul 2011 și face parte din Grupul Skanska, lider mondial în dezvoltare imobiliară și construcții. Proiectele Skanska România oferă spații de birouri realizate la cele mai înalte standarde de calitate, în locații cheie care asigură atât succesul cât și satisfacția clienților și a investitorilor. Toate proiectele dezvoltate de Skanska România vor parcurge procesul de certificare LEED pentru a confirma respectarea principiilor dezvoltării sustenabile, ale eficienței energetice optime și ale asigurării unui mediu de lucru superior.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz