Analize Business

Analiză Sixense România: Atenția acordată monitorizării structurale și geotehnice a crescut pentru 67,9% din factorii de decizie din proiectele de construcții

13 sept. 2022 3 min

Analiză Sixense România: Atenția acordată monitorizării structurale și geotehnice a crescut pentru 67,9% din factorii de decizie din proiectele de construcții

Reading Time: 3 minute

Conform unei analize derulate de către Sixense România, companie care oferă soluții digitale și expertiză pentru sănătatea mediului construit, pentru 67,9% dintre factorii de decizie din proiectele de construcții locale a crescut importanța acordată serviciului de monitorizare geotehnică și structurală față de acum câțiva ani.

Mai mult, 85,7% dintre factorii de decizie chestionați consideră că folosirea monitorizării pe toată durata de viață a proiectului este foarte importantă. 

Posibilitatea de a interveni proactiv, siguranța și conformitatea cu normele: cele mai importante motive pentru a apela la monitorizare

Cele mai frecvent menționate motive pentru care specialiștii din industria de construcții apelează în general la serviciile de monitorizare geotehnică și structurală sunt, în ordine: posibilitatea de a interveni proactiv pentru întreținerea asset-ului (67,9%), urmată de siguranța și sustenabilitatea proiectului pe termen lung (60,7%), conformitatea cu normele și standardele în vigoare (57,1%), asigurarea calității proiectului dezvoltat (51,8%), respectiv controlul direct asupra modului în care se comportă structura asset-ului (50%).

Importanța digitalizării serviciului de monitorizare și interesul pentru impactul schimbărilor climatice asupra mediului construit: în creștere pentru industria de construcții

Analiza, la care au răspuns unii dintre cei mai importanți profesioniști din industria de construcții, mai arată și că 82,1% dintre specialiștii din domeniu susțin că integrarea tehnologiei în programul de monitorizare geotehnică și structurală este un beneficiu important pentru ei.

Printre cele mai des amintite motive pentru integrarea unei componente digitale în programul de monitorizare – au fost: posibilitatea de informare în timp real cu privire la datele importante din proiect (78,6%), alertarea referitoare la pericolele imediate ce amenință structura (76,8%), transparența, siguranța și corectitudinea datelor colectate din teren (50%), respectiv accesul tuturor părților implicate în proiect la date esențiale despre starea acestuia (48%).

De asemenea, analiza mai arată și un interes ridicat față de monitorizarea riscurilor climatice și a impactului acestora asupra proiectelor de construcții, lucru valabil pentru 67,9% dintre cei chestionați.

Mariana Garștea, CEO Sixense România

„E un motiv de bucurie pentru noi să vedem că, după ani de zile în care am discutat despre importanța sănătății structurale pe termen lung a mediului construit, tot mai mulți factori de decizie din industrie se uită cu mult mai mare atenție spre toată durata de viață a proiectelor.

Mai mult, că iau în calcul modalități inovatoare și mult mai eficiente de a monitoriza proiectele în care sunt implicați, cum ar fi soluțiile digitale. Este o evoluție impresionantă a perspectivei industriei noastre, pe care vrem să o remarcăm și să o aplaudăm.

Deși cu siguranță mai este loc de multe schimbări de percepție, cred că este timpul ca ceea ce se întâmplă în România să se alinieze cu standardele, modul de lucru și performanța tehnologiei care sunt deja o regulă în alte țări, iar asta se va reflecta într-o infrastructură mai sigură, în construcții mai performante și în general într-o calitate mai mare a patrimoniului construit”, a declarat Mariana Garștea, CEO Sixense România, inițiatorul analizei.

Scenariile de utilizare ale monitorizării structurale și geotehnice în proiectele de construcții: atât în execuție, cât și în exploatare

Creșterea interesului pentru utilizarea monitorizării structurale și geotehnice pe toată durata de viață a unui proiect de construcții se remarcă și în scenariile de utilizare ale acestui serviciu.

32,1% dintre cei chestionați declară că se folosesc de monitorizare preponderent în etapa de execuție, pentru monitorizarea construcțiilor învecinate. Un procent semnificativ, 23,2%, declară că se folosesc de monitorizare atât în etapa de execuție, cât și în cea de exploatare.

Același procent este valabil și pentru cei care utilizează monitorizarea în etapa de execuție, pentru siguranța șantierului și a construcției nou dezvoltate, iar 17,9% dintre cei chestionați folosesc monitorizarea strict pentru etapa de exploatare a unui asset.

Pentru o majoritate covârșitoare (91,1%), criteriul sănătății structurale este un factor pe care-l iau în considerare încă din etapa de planificare și dezvoltare a unui proiect de construcții, conform analizei realizate de Sixense România.

Despre analiză

Analiza este o premieră pentru piața de construcții locală și a fost derulată de către Sixense România în perioada martie–august 2022, pe baza unui chestionar online, la care au răspuns 56 de reprezentanți ai celor mai importante companii ce activează pe piața din România: de la constructori la proiectanți, dezvoltatori sau gestionari de infrastructură.

Despre Sixense România

Misiunea Sixense România este să optimizeze și să prelungească durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.

Compania oferă tehnologii de instrumentare și monitorizare a riscurilor structurale și geotehnice asociate șantierelor, precum și inginerie specializată pentru diagnosticarea, protecția și întreținerea activelor (asset management) și platforme informatice digitale. Sixense România este prezent de peste 11 ani pe piața locală și face parte din Sixense Group, lider mondial în domeniu.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: