Sistemul bancar va încheia anul pe plus
Reading Time: 2 minuteSistemul bancar românesc va încheia anul 2016 pe plus, dar profitul nu va fi spectaculos, estimează Radu Grațian Ghețea, președinte director general al CEC Bank și președinte de onoare al Asociației Române a Băncilor (ARB).
“E clar că ne îndreptăm către un an cu profit, dar nu cu un profit spectaculos. De ce? Pentru că problema curățării bilanțurilor este încă în desfășurare”, a declarat Radu Grațian Ghețea, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, ARB și Alpha Bank.
Președintele CEC Bank a explicat că deși sistemul va fi pe plus la sfârșitul anului, nu toate băncile vor încheia 2016 cu profit. Ghețea a arătat că fiecare bancă are propria politică, propriul parcurs de curățare a bilanțului, iar rezultatele depind de acest proces. În plus, cerințele legate de rata fondurilor proprii, de capital suplimentar vor afecta rezultatele băncilor.
În ceea ce privește rata creditelor neperformante (NPL), Radu Ghețea estimează ca aceasta va coborî anul viitor sub 10%. Președintele CEC Bank a precizat că o comparație cu rata NPL din alte țări europene sau cu media europeană trebuie să țină cont de parcursul sistemului bancar din România din timpul crizei. În alte țări europene – Grecia, Cipru, Olanda, Spania, Italia etc statele au pompat bani importanți pentru salvarea sistemelor bancare. Asftel, dacă alte țări europene au scăzut rata creditelor neperformante cu efortul contribuabililor, în România efortul a fost făcut de acționarii băncilor, a precizat Ghețea.
“Ultima perioadă ne-a demonstrat că investiția în bănci nu e cea mai bună din punct de vedere al randamentului rapid”, a spus Ghețea. El a arătat că dacă ne uitam strict la ROE (Return on equity, adica rentabilitatea capitalurilor n.r.), nu trebuie să ne așteptăm la evoluții spectaculoase având în vedere că aplicarea Basel III va duce la majorări de capital care vor duce în mod automat ROE în jos. “Dar din 2018, 2019, până încep să fie aplicate cerințele Basel IV, lucrurile vor fi ajuns într-o zonă mulțumitoare din punct de vedere al investitorului în bănci”, a adugat Ghețea.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz