Sinceritatea, cea mai frumoasa dintre arte
Reading Time: 6 minuteAnalia Selis iubeste ceea ce face si asta se vede. Dar mai presus de orice, tot ce transmite o face cu sinceritate si o naturalete fireasca, mai rar intalnita.
A debutat in Romania in urma cu 11 ani pe scena Cerbului de Aur, de cantat insa canta de cand se stie, cu o caldura unica, regasita in cele cinci albume pe care le-a lansat si in numeroasele concerte pe care le-a sustinut prin tara. A cantat in piata Festivalului George Enescu si in deschiderea concertelor de la Bucuresti ale unor artisti de renume precum Buena Vista Social Club sau Natalie Imbruglia, iar de anul trecut colaboreaza cu pianistul argentinian Mariano Castro si promoveaza fascinanta arta a tangoului, pe care toamna aceasta o va transpune intr-o serie de concerte de tango simfonic.
Cum a pornit ideea turneului “Va place tango?”? Cum ati ales orasele? Dar repertoriul? Veti continua anul viitor cu o a treia editie?
Cand s-a sfarsit turneul national “Va place Brahms?”, in noiembrie 2013, intamplator, chitaristul argentinian Julio Santillán era in Romania, venise pentru un concert cu mine. Atunci Razvan (n.red. – violoncelistul Razvan Suma, sotul Analiei) a profitat ca eram toti trei impreuna si ne-a spus ca se gandise ca urmatorul turneu sa fie “Va place tango?” si ne-a propus sa participam si eu si Julio – in calitate de chitarist si de aranjor. Am fost amandoi surprinsi, dar ne-a placut ideea, era o provocare, am acceptat si am inceput sa ne gandim ce tangouri sa cantam. Playlistul l-am ales impreuna, dar a pornit de la o lista de 50 de tangouri propuse de mine din care au ramas 15 alese de toti trei. Pentru editia a doua, am schimbat cinci dintre ele si am adaugat minunatele tangouri din repertoriul romanesc. Orasele le-a stabilit Razvan, el avand experienta cu turnee si concerte in tara, stia foarte bine unde trebuia sa ajungem si de ce. Primul turneu a cuprins cele mai mari orase din Romania, iar al doilea a cuprins orasele care ne-au chemat si rugat sa ajungem. Deocamdata nu urmeaza o a treia editie, poate va fi in viitor, dar nu in unul apropiat. Ce-i mult strica, cred ca trebuie o pauza, nu o pauza de tango! Voi canta in continuare tango, dar in calitate de organizator, organizatia mea se gandeste deja la un alt “Va place…?”.
Asadar, dupa “Va place Bach?”, “Va place Brahms?”, “Va place tango?”, ce urmeaza in aceasta serie?
Suntem deja in pregatire pentru urmatorul turneul “Va place…?”, care va fi sustinut, ca de obicei, de violoncelistul Razvan Suma si se va intampla in octombrie 2016. {tim ce urmeaza, dar vrem inca sa il pastram in secret.
Ce inseamna pentru un artist sa strabata 9.000 de kilometri si cateva zeci de orase in mai putin de doua luni, asa cum s-a intamplat in cadrul ultimului turneu?
Cred ca este visul oricarui artist, sa calatoresti si sa duci peste tot muzica pe care o iubesti. Ceva care este foarte important este ca in fiecare oras ne-am bucurat de sali pline. Nu este usor sa fii si artist, si organizator, dar exista un mare avantaj: asa avem grija ca turneul sa fie organizat la cel mai inalt nivel posibil, ca sa ne bucuram linistiti de un public larg.
De cand colaborati cu Julio Santillán? Cum a inceput aceasta colaborare?
Cu Julio am cantat de multe ori, dar oficial prima colaborare a fost in 2009, cand a venit pentru prima data in Romania. Am cantat atunci in piata Festivalului George Enescu. Julio este in primul rand un prieten foarte drag, dintre cei mai buni prieteni. Este un om in care eu am incredere. Pe urma, am o lista imensa de lucruri frumoase sa va spun despre el, ca muzician.
Ce au in comun mahalalele argentiniene cu localurile bucurestene interbelice?
Nu as putea sa va spun din punct de vedere arhitectonic sau decorativ ce au in comun. Au in comun faptul ca sunt locuri pline de povesti si de istorie. Atunci cand intri ai o senzatie extraordinara de vechime, de… “in acest loc s-au petrecut multe…”.
Ce elemente comune exista intre tangourile argentiniene si melodiile vechi romanesti? Cum se imbina ele pe aceeasi scena?
Dramatismul povestii, virtuozitatea in tehnica vocala. Dar ca sa le aduc impreuna pe aceeasi scena, a fost nevoie sa le cant asa cum le-am fi cantat noi in Argentina.
Care este melodia veche romaneasca de suflet?
Toate cele trei pe care le-am cantat. “Zaraza” este pentru mine “Romania”, chiar daca este originara din Uruguay. Cand auzi “Vreau sa imi spui, frumoasa Zaraza, cine te-a iubit?”, parca iti vine o senzatie de tara noastra. “Mana, birjar” am descoperit-o putin cate putin, la inceput nu eram sigura ca voi putea sa o cant bine, dar pe masura ce am inceput sa o repet, mi-a intrat cu siguranta la suflet. Farmecul lui “Vrei sa ne intalnim sambata seara?” m-a vrajit, este un tango adorabil.
Cand ai descoperit prima data muzica veche romaneasca?
Sotul meu s-a ocupat sa cunosc si sa iubesc muzica veche romaneasca de cand il cunosc pe el, adica de 14 ani.
Ce proiecte aveti in pregatire pentru a doua jumatate a acestui an?
Razvan are deja agenda de concerte si calatorii plina. Eu voi continua pe drumul in care “Va place tango?” m-a luat, drumul tangoului. Imediat cum ma intorc din vacanta, pe data de 31 iulie, voi canta tango alaturi de ConTempo String Quartet la sala Thalia din Sibiu. Iar din toamna am un proiect minunat intitulat “Tango Simfonic” alaturi de pianistul argentinian Mariano Castro, cu care am o colaborare de mai mult timp. O sa cantam alaturi de mai multe filarmonici din tara tango aranjat pentru pian, voce si orchestra. Primul concert il avem pe data de 7 octombrie la Sala Radio impreuna cu Orchestra de Camera a Radioului si dirijorul Radu Popa.
Anul trecut s-au implinit zece ani de cand ai reprezentat Argentina la Cerbul de Aur. Ce amintire ti-a ramas inca puternica din aceasta experienta?
Cerbul de Aur, Piata Sfatului si TVR imi sunt in suflet de atunci si acolo vor ramane. Sa cant acolo a fost printre cele mai ambitioase lucruri pe care le-am facut in viata mea, pentru ca pana atunci nu cantasem niciodata pe o scena de muzica pop/comerciala. Prima mea experienta a fost pe aceasta imensa scena si a marcat negresit un frumos inceput in cariera mea muzicala in Romania.
Povesteste-ne despre echipa cu care colaborezi.
De cand am inceput sa cant tango si muzica folclorica latino-americana, am renuntat la formatia mea de muzica latino-pop, o trupa minunata de muzicieni care mi-au fost alaturi ani de zile si cu care ma inteleg minunat si acum. Julio Santillán si Mariano Castro sunt persoanele mele de baza, cei cu care cant si care imi fac aranjamentele pentru tot ceea ce cant acum. Mai este Adrian Aldea (voce) care canta alaturi de noi. Razvan Suma este si el de cativa ani un om foarte important in toate proiectele mele, atat in plan muzical, cat si datorita contactelor pe care le are. Am cucerit publicul filarmonicii din tara multumita lui.
Ce te defineste si ce te implineste ca artist?
In primul rand iubesc si cred in ceea ce fac. In al doilea rand sunt un artist sincer. Cred ca acestea doua cuprind ceea ce ma defineste ca artist. Ma implineste muzica pe care o cant, muzica pe care o aleg cu mare grija, ma implinesc muzicienii cu care cant, muzicieni pe care ii iubesc si apreciez ca artisti, si ma implineste iubirea publicului meu, un public atat de sincer ca si arta mea.
Analia Selis – carte de vizita
Originara din Argentina, a obtinut in 1998 diploma de educatoare de muzica la Universitatea de Muzica din San Miguel de Tucuman (Argentina), iar in 2002 diploma in vocal performance la Longy School of Music, Boston, SUA. In Statele Unite l-a cunoscut pe violoncelistul Razvan Suma, cu care s-a casatorit, motiv pentru care s-a mutat in Romania. In 2004 a reprezentat Argentina la Festivalul Cerbul de Aur, unde s-a clasat pe locul 3. Dupa festival a lansat doua albume: “Aqui hoy” (2005) si “Aqui manana” (2006) impreuna cu casa de discuri “Media Pro Music”.
In 2008 a lansat cu Cat Music albumul “Suenos – Vise”. In 2009, a fost invitata pentru a doua oara sa cante in piata Festivalului George Enescu, alaturi de chitaristul Julio Santillán, violoncelistul Razvan Suma si actrita Mihaela Teleoaca. Au urmat o serie de concerte impreuna si un album lansat in 2011,
“Un instante”. Tot in 2009, a lansat “LatinoAmerica”, proiectul prin care se intoarce la muzica ei de suflet si cu care a lansat primul album de Craciun si primul ei album in limba romana, “Cantece de Craciun pentru cei mici si cei mari”, produs de Sonoro Records. Din 2014 colaboreaza cu pianistul argentinian Mariano Castro, membru al renumitei trupe de tango Narcotango, si a debutat in arta tangoului in turneul “Va place tango?”. De-a lungul carierei, a cantat in deschiderea concertelor Buena Vista Social Club, Juanes, Natalie Imbruglia, Septeto National de Cuba si in nenumarate concerte in toata tara.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz