Este în IT de 25 de ani, fiindcă a început la 12 ani cu un HC-85 construit din componente diverse, cu o tastatură neagră fără însemne. Când părinții au văzut-o tastând instrucțiuni din limbajul Basic pe acea tastatură „oarbă“, au înțeles că e important să o încurajeze în acest domeniu. A trecut apoi printr-un liceu de informatică și a ajuns la Automatica din București și ulterior la un master la Cibernetică, în timpul căruia a fondat Zitec împreună cu doi colegi de la Automatică. În acești 13 ani, a reușit să construiască o echipă de peste 120 de colegi într-un domeniu deosebit de competitiv.
Este pasionată de eficientizarea sistemelor de toate felurile. Are interese diverse – algoritmi și automatizare, spațiu cosmic, muzică, pictură, artă în general și mai ales e interesată de cum funcționează relațiile dintre oameni și cum poate evolua societatea umană, crezând într-un viitor fără discriminare, în care oamenii își ating potențialul maxim. Simona spune că, din experiența ei, în România, nu pare că este mai greu pentru o femeie să răzbată în domeniul IT decât în alte domenii. „În școală mi s-a întâmplat de două ori să fiu discriminată: prima oară a fost în liceu, iar ironia a făcut ca tocmai o femeie să facă această discriminare – o profesoară de informatică, care credea sincer că fetele nu sunt în stare să înțeleagă informatica. A doua oară a fost în timpul masterului de la Cibernetică, din nou ironic, de la un profesor care considera că fetele nu pot să înțeleagă rețelistica și informatica în general, deși majoritatea studenților din această facultate erau femei.“
Evident, pentru ea, aceste experiențe nu contează în comparație cu numeroasele experiențe pozitive pe care le-a avut cu ceilalți profesori de informatică.
În mediul de business, au fost cazuri când oamenii au presupus conform stereotipurilor, mai ales când eram pe la începuturile Zitec și nu erau obișnuiți să vadă femei atât de tinere la conducerea unei companii. Dar, în majoritatea cazurilor, atât partenerii de afaceri, cât și colegii nu au avut prejudecăți. Cred că, dacă îți place cu adevărat ceea ce faci, vei avea destulă hotărâre pentru a răzbate, fără să-ți găsești scuze că e greu într-un domeniu predominat de bărbați.“
Simona Lăpușan crede că provocările femeilor în acest domeniu sunt aceleași cu ale bărbaților: tehnologiile evoluează rapid, trebuie să ții pasul și să alegi ceea ce e cu adevărat important din toată avalanșa de informații.
În premieră pentru România, Code for Romania inaugurează un spațiu fizic dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor prezidențiale și parlamentare. „Elections…
Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat astăzi o scrisoare de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ…
Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…
Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…
Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele 9 luni din 2024, o cifră de…