Interviuri Stiri

Simbioza româno-olandeză

16 mart. 2020 3 min

Simbioza româno-olandeză

Reading Time: 3 minute

Românii din Olanda știu de câțiva ani că există un loc unde pot găsi sprijin pentru toate problemele legate de șederea în această țară. Alături de câțiva prieteni, Cătălina Negru a fondat și conduce Fundația ROMPRO, inițiatoare și a multor proiecte dedicate comunității românești. 

LOCUIEȘTE DE 14 ANI ÎN OLANDA. A lucrat mulți ani în sistemul financiar-bancar, acoperind proiecte internaționale în Europa și Asia. Acum, Cătălina Negru este președinte și cofondator al Fundației ROMPRO, Români pentru Români din Olanda, cea mai important formă de asociere a românilor locuiesc sau sunt angajați temporar aici. Școala Românească din Amsterdam, cursuri online de limbă română, biblioteca românească, business clubul sau “Teatru peste hotare” sunt cele mai importante proiecte ale Fundației ROMPRO, pornită oficial în 2016. Cea mai mare coagulare a comunității a fost în timpul tragediei de la Colectiv, când s-au organizat trei centre de câte 150 de persoane pentru răniții aduși în Olanda (Groningen, Rotterdam și lângă Amsterdam). “Putem fi buni unii cu ceilalți chiar dacă nu ne cunoaștem și putem acționa în situații de criză, așa cum s-a întâmplat în cazul Colectiv”, spune Cătălina Negru.

Primul proiect important al fundației a fost Școala Românească din Amsterdam – un loc unde copiii să exerseze și să nu piardă limba română. Este găzduită de Școala Internațională din Amsterdam și sunt practic mai multe grupe, în prezent fiind în total 45 de copii, care vin aici în fiecare sâmbătă. Nu este însă doar o școală pentru copii, ci și o modalitate de întâlnire a părinților, familii de români sau familii mixte. De asemenea, există în cadrul acestei școli și un curs de limba română pentru olandezii adulți din familiile mixte.

Discuția noastră se desfășoară într-un spațiu care dezvăluie un mod fericit de ambianță româno-olandeză. For Your Taste Only este un magazin de produse organice, aflat într-un cartier select al Amsterdamului, o investiție inițială de peste 300.000 de euro a soțului Cătălinei, Marcel Van Bruggen. În prezent, pe rafturile magazinului se află și produse bio din România (vin de la Adamclisi, miere de la Cluj) sau produse ale românilor din Olanda, precum zacusca, foarte căutată de olandezi. Când cer detalii despre magazin, Cătălina mai cere unele informații de la soțul său, fost IT-ist într-o mare bancă olandeză. Discută în olandeză, dar mă asigură că i-a luat mulți ani pentru a-și însuși această limbă deloc facilă. “Limba este destul de grea, îți ia câțiva ani să o vorbești cât de cât bine. Toți cei care vin aici doresc să învețe limba foarte repede. Nu vrem să îi descurajăm, dar aici se spune că fiecare an de exersat limba e ca un an din viață. Dacă ești aici de patru ani, vorbești ca un copil de 4 ani. Eu am avut nevoie de 10 ani ca să pot citi fără probleme un ziar”, explică Cătălina Negru.

În ceea ce privește perioada de timp scursă de când se află aici, spune că acum se simte în Olanda mult spiritul anglo-saxon competitiv: mai mult, mai repede. “Cu toate astea, Olanda a rămas simplă, directă, ușor de relaționat în afaceri. Sunt deschiși, corecți și au o inventivitate la nivel tehnic care continuă să mă surprindă, chiar dacă locuiesc aici de mulți ani”, spune Cătălina. În ceea ce privește contactul cu sistemul corporatist de aici, a avut de-a face cu modelul polder, un termen preluat din activitățile complexe prin care se obține teren de sub apele mării, cu acele mori așezate (inițial) în cercuri concentrice. “Atunci când vrei să faci ceva trebuie să-i implici pe toți care au un cuvânt de spus în acea privință. Nu ai cum să alergi singur aici. Trebuie să te gândești cine are un cuvânt de spus, cine este afectat de proiectul tău. Trebuie să asculți ce spun și ceilalți, strângi părerile lor, îți schimbi puțin și ideea ta ca să reușești”, spune Cătălina Negru.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 340 (20 februarie – 15 martie 2020). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: