Companii Finanțe Stiri

SIF Moldova a ales un nou Consiliu de administrație pentru 4 ani

28 ian. 2021 3 min

SIF Moldova a ales un nou Consiliu de administrație pentru 4 ani

Reading Time: 3 minute

Cu o prezență de 47.2% dintre acționari, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor SIF Moldova i-a ales ca membri ai Consiliului de administrație pe Costel Ceocea, Horia Ciorcilă, Liviu Claudiu Doroș, Cătălin-Jianu-Dan Iancu și Octavian-Claudiu Radu.

Consiliul de administrație a aprobat numirea în funcția de:

  • Președinte – Director general a domnului Liviu-Claudiu Doroș
  • Vicepreședinte – Director general adjunct a domnului Cătălin-Jianu-Dan Iancu

Pentru mandatul 2021-2025 s-a aprobat funcționarea comitetelor consultative ale Consiliului de administrație: Comitetul de audit – președinte Radu Octavian Claudiu, Comitetul de nominalizare –remunerare – președinte Ceocea Costel și Comitetul de investiții – președinte Ciorcilă Horia. Fiecare comitet este format din 3 membri, administratori neexecutivi: Ceocea Costel, Ciorcilă Horia, Radu Octavian Claudiu.

Mandatul membrilor Consiliului de administrație este de 4 ani, începând cu 5 aprilie 2021 și până la 5 aprilie 2025, cu precizarea că exercitarea atribuţiilor aferente funcţiei de administrator se face numai după obţinerea deciziei de aprobare emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Performanțele ultimilor 10 ani

În ultimii 10 ani, activele SIF Moldova au generat o rata compusă a randamentului de 9,23%, cu 1,77% mai mare decât rata medie obținută de toate celelalte fonduri de acțiuni din România*.

În același timp, SIF Moldova a acordat dividende acționarilor de 639 milioane lei, în timp ce a continuat să investească și a atins o rată medie de apreciere a valorii pentru acționari de 13,2% (dividende încasate plus creștere activ).

Compania și-a urmat strategia pe termen lung și a dublat valoarea activelor administrate până la 2,14 miliarde lei la sfârșitul anului 2020.

„În cei peste 25 de ani de activitate în piața de capital nu am mai experimentat nimic similar cu aceasta pandemie și efectele ei. Cu toate aceste, am reușit să încheiem cu succes anul 2020, rezultatul net neauditat format din profit net și câștig net reflectat în rezultatul reportat este cu 46% mai mare decât cel previzionat, ceea ce validează încă o dată soliditatea modelului nostru de business. De altfel, am reușit să aducem și să menținem SIF Moldova la cea mai mare valoare de piață dintre societățile de investiții financiare, cu efect direct în averea acționarilor. De asemenea, continuăm să aplicăm o strategie de creștere pe termen lung, o politică de dividend predictibilă și programe de răscumpărare anuale pentru a oferi soluții care vin în întâmpinarea așteptărilor investitorilor noștri”, a spus Claudiu Doroș, Director general al SIF MOLDOVA.

Performanța SIF Moldova se observă și din perspectiva evoluției discountului prețului SIF2 față de activul net, situat preponderent sub media discounturilor înregistrate de către celelalte societăți de investiții.

În comparație cu indexul BET,  actiunea SIF2 a evoluat peste indicele de referință al pieței locale de capital. Față de BET-FI, indicele sectorial format din societatile de investiții financiare, SIF2 a înregistrat de asemenea o creștere mai accentuată în ultimii patru ani, iar față de BET-TR, SIF2 s-a detașat în mod evident.

„Am închis anul 2020 cu o poziție bună din punct de vedere financiar, nivelul investițiilor realizate depășind cu 69% bugetul previzionat. Aceste performanțe au fost atinse într-un an greu, cu provocări multiple și neobișnuite. S-a dovedit din nou că avem un business solid și rezilient, în ciuda volatilității pieței de capital și a scăderii economice. Scopul strategiei investiționale este să aducem consistență, prin performanța portofoliului și constanța, prin durata performanței. Plecând de la strategia și rezultatele prezentate ne-am construit și ne-am definit noile obiective, cu și mai multa transparență, fapt care ne aduce mai multa încredere din partea investitorilor, dar și mai multa responsabilitate din partea noastră”, a menționat și Cătălin Iancu, Director general adjunct al SIF MOLDOVA.

SIF Moldova este Administrator de Fonduri de Investiții Alternative (AFIA) autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu nr. 20/23.01.2018 listat la Bursa de Valori București sub simbolul SIF2. Societatea deține un portofoliu de active evaluat la 2.137 milioane lei, la 30 decembrie 2020. Raportat la valoarea totală a activelor administrate, portofoliul de acțiuni cotate deține ponderea principală, de 70.1%, în timp ce ponderea acțiunilor necotate este de 9,9%. Principalele sectoare în structura portofoliului raportat la valoarea totală a activelor sunt: financiar 44,4%,  energetic 16%, industria prelucrătoare 7%  și imobiliare 6,9%. SIF Moldova are 37 angajați la nivel național.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: