Lifestyle Interviuri Interviuri & Opinii MarComm

Mariana van Zeller: Misiunea mea este ca oamenii să se conecteze cu adevărat la acești operatori ai piețelor negre

22 feb. 2022 7 min

Mariana van Zeller: Misiunea mea este ca oamenii să se conecteze cu adevărat la acești operatori ai piețelor negre

Reading Time: 7 minute

Sezonul 2 din seria documentară de investigație, Ilegal cu Mariana van Zeller, debutează la National Geographic pe 25 februarie de la 22:00. Jurnalistă Mariana van Zeller, câștigătoare a premiilor Peabody și duPont, dezvăluie cum acționează cele mai periculoase piețe negre de pe planetă.

În fiecare episod, explorează un alt subiect, stă față în față cu cei mai importanți membrii ai rețelelor ilegale și află cum funcționează respectiva piață neagră și care sunt mecanismele interne ale economiei subterane globale de miliarde de dolari.

Am vorbit cu Mariana și am aflat detalii despre noul sezon, precum și despre ce implică realizarea unui astfel de documentar, provocările jurnalismului, premii, etc.

În ultimii ani te-ai axat pe documentare care abordează subiecte majore precum războiul, infracționalitatea, traficul de ființe umane etc. Cum alegi subiectele?

Am fost dintotdeauna atrasă de lumea interlopă. Majoritatea oamenilor nu știu faptul că jumătate din economia mondială este reprezentată, de fapt, de piața neagră și gri. Cu toate acestea, există puține reportaje sau informații despre cum funcționează și operează acestea. Documentarul „Ilegal” exact acest lucru abordează.

În ceea ce privește activitatea mea și subiectele acoperite în acest documentar, cred că este vorba despre un amestec de povești pe care le considerăm relevante și de actualitate. Ne întrebăm de fiecare dată: de ce e important să prezentăm povestea aceasta acum. Mai e și o chestiune de acces.

Sunt multe subiecte pe care ne-am dori să le abordăm, dar la care accesul se dovedește a fi dificil. Avem o echipă incredibilă de oameni care nu renunță și avem o listă lungă de subiecte pe care încercăm constant să le accesăm.

Așadar unul dintre factorii principali în baza cărora luăm decizii, este faptul dacă reușim să dobândim acces în mijlocul acestor lumi.

La ce se pot aștepta fanii de la noul sezon „Ilegal cu Mariana van Zeller”?

Cred că atunci când primul sezon este bine primit și are succes, este o provocare pentru un realizator de programe TV să revină cu un al doilea sezon și să-și dea seama cum să ducă programul la următorul nivel. Când e vorba de un program precum „Ilegal” care e oricum la limita posibilităților permanent, provocarea este și mai mare. Dar sunt foarte mândră de echipa mea și cred că în sezonul al doilea am pătruns mai adânc pe piața neagră, și, de asemenea, am extins aria și am abordat subiecte care, la prima vedere, nu păreau potrivite pentru un program precum „Ilegal”, cum ar fi supremația albilor sau piața neagră a operațiilor estetice, dar am demonstrat contrariul.

BlackMarketMarijuana Mariana van Zeller
Mariana van Zeller pe teren

Ce ți-ai propus să realizezi prin documentarul „Ilegal” și în ce măsură ești mulțumită de rezultatul final?

Sunt foarte mulțumită. Cred cu tărie că este cel mai dificil tip de program de televiziune de realizat. E aproape imposibil să obții acces la aceste lumi, am avut situații în care am călătorit împreună cu echipa mea în locuri îndepărtate și când am ajuns acolo, deși credeam că aveam accesul garantat, totul s-a prăbușit chiar în fața ochilor noștri și a trebuit să începem de la zero.

Aveam o fereastră de timp limitată, mai puțin de un an pentru a filma zece episoade. Presupune foarte multă muncă și provocări.

Îmi amintesc că făcusem asigurări către National Geographic că putem să garantăm acces în diferite astfel de lumi, pentru că eu făceam reportaje despre piața neagră de mulți ani, dar atunci când am ajuns la locul de întâlnire pentru primul episod pe care l-am făcut pentru „Ilegal”, să pierdem accesul.

A trebuit să-i sun și să le spun că îmi pare rău și că trebuie să începem de la zero. Dar nici ei și nici echipa mea și cu mine nu am renunțat și sunt foarte mândră de ce am realizat până acum.

Cum a început colaborarea cu National Geographic și ce înseamnă aceasta pentru tine?

Colaborarea înseamnă totul pentru mine, National Geographic fiind un brand care se bucură de multă credibilitate în întreaga lume și o parte din activitatea sa presupune obținerea accesului în lumi de toate felurile, indiferent că e vorba de lumea animalelor sălbatice, jungle impenetrabile, viața sălbatică din Africa.

Prin „Ilegal”, încercăm să obținem acces în niște lumi ascunse, neatinse încă de lumini și de camere video, ceea ce este unic. Cu National Geographic vine și o încredere care ne-a ajutat să obținem acces, pentru că, oriunde călătorești în lume, oamenii recunosc brandul și au încredere în el.

Cât durează pregătirile pentru crearea unui sezon (cercetare, interviuri prealabile etc.)?

Inclusiv cu etapa de post-producție, procesul durează aproape un an și patru luni.

Care au fost cele mai mari provocări cu care te-ai confruntat și cum le-ai depășit?

Cred că una dintre cele mai mari provocări ale noastre este să reușim să intrăm în aceste lumi și faptul că, uneori, operăm în lumi foarte periculoase.

Au fost situații, de exemplu, când filmam despre reginele cocainei, traficantele de droguri, încercasem din greu să obținem acces la o femeie lider a cartelurilor columbiene și, în sfârșit, după multe luni, ni s-a permis accesul în locație, ne-am întâlnit cu ea, era înconjurată de mulți bărbați înarmați cu AK-47.

Cum am început să vorbim, am auzit prin stație că se întâmpla ceva. Au luat-o și au escortată într-un loc sigur, noi am fost dați afară rapid de acolo și în acest timp am auzit focuri de armă. Era o ambuscadă a unei bande rivale, iar noi am plecat chiar la limită.

Din fericire, toată lumea a fost bine, inclusiv cei din grupul lor, și a doua zi ne-am întors să filmăm.

BlackMarketMarijuana Ilegal 0160B

A fost acesta cel mai înfricoșător moment pentru tine? Dacă da, cum ai trecut peste acest sentiment?

Cred că a fost unul dintre cele mai înfricoșătoare momente, ne-am temut pentru siguranța noastră fizică, dar aș spune că, din punctul meu de vedere, cel mai mult mi-a fost teamă când am filmat episodul despre supremația albilor.

Am realizat cât de mult se dezvoltă acest fenomen în întreaga lume, cât de bine organizate sunt aceste grupări, cum sunt inspirați, cum învață, se pregătesc, și cât de puțin se face pentru a le opri.

Există o creștere foarte mare a atacurilor făcute de membrii acestor grupări în întreaga lume și că operează foarte similar unei rețele de trafic, dar în loc să vândă droguri sau arme, ei promovează o ideologie bazată pe ură.

Îți dorești ca documentarele tale bazate pe investigații să facă o diferență? Dacă da, care ar fi aceasta?

Cred că cea mai importantă misiune a mea prin „Ilegal” este ca oamenii să se conecteze cu adevărat la acești operatori ai piețelor negre, să înțeleagă de unde vin aceștia, să se pună în locul lor pentru o clipă, să-și pună întrebarea: ”Dacă eram eu, dacă eram eu în situațiile acelea, în acele condiții?”.

Cred că doar astfel reușim să ne pese, și doar dacă ne pasă putem face o schimbare și o diferență în lume.

Pandemia a fost un impediment în realizarea sezonului? Cum te-a afectat pe tine?

A avut un impact uriaș. Am început filmările în luna iunie 2020, chiar la începutul pandemiei, și de îndată ce am început să facem reportajele, a avut loc o explozie masivă pe piețele negre din întreaga lume.

Atunci când se produce o criză economică și oamenii își pierd locurile de muncă, trebuie să găsească o cale să facă bani să poata pune mâncare pe masă. Așa că mulți oameni apelau la piețele negre. De asemenea, de atunci s-au format piețe negre noi.

Am făcut un episod despre înșelăciunile de pe piața serviciilor de dating, o infracțiune ce exista deja, dar care a înregistrat o creștere de 300%. În timpul pandemiei, infractorii exploatau sentimentul global de singurătate pe care îl aveam toți. Asta ne-a făcut să credem că programul „Ilegal” este acum mai relevant ca oricând.

CocaineQueens Trafficked 46b
Mariana van Zeller observă cum un grup împachetează cocaină. (Credit: National Geographic)

Ce înseamnă pentru tine profesia de jurnalist și cum ți-ai ales această carieră? De ce ți-ai dorit să studiezi în Statele Unite? Ce impact a avut facultatea de jurnalism americană pentru tine și cariera ta?

M-am hotărât să fiu jurnalist când aveam 12 ani, cred că am fost dintotdeauna curioasă și voiam să știu mai multe despre ce e în jurul meu. Urmăream prezentatorii de la televiziunea portugheză, la știrile de seară care păreau că știu foarte multe despre lume. Bine, nu știam atunci că citeau de pe tele-prompter. Acest lucru m-a captivat imediat și am știut de atunci că asta vreau să fiu.

Am știut că vreau să merg la cea mai bună școală de jurnalism. M-am interesat, iar Universitatea Columbia este cunoscută în întreaga lume, iar specializarea de jurnalism cred că este cea mai bună din lume. Așa că m-am înscris imediat ce am absolvit școala din Portugalia.

Nu am fost admisă în primul an și nici în al doilea. În al treilea an, m-am dus la New York și am bătut la ușa decanului și m-am prezentat. Atunci am fost admisă. Aceasta că a fost prima și cea mai importantă lecție în jurnalism – să fii insistent.

Dacă primești un refuz, nu poți renunța, trebuie să continui până primești un răspuns afirmativ.

În ce măsură această meserie presupune curaj?

Aș spune că acum mai mult ca oricând trebuie să fii curajos ca să fii jurnalist. Cred că jurnalismul este atacat în întreaga lume. Ni se spune că creăm știri false, încrederea în jurnalism a scăzut acum, din păcate. Se merge chiar prea departe, vedem oameni uciși pentru că raportează și fac jurnalism în locuri precum Mexic, Filipine, chiar în Europa, Olanda.

Este înfricoșător. Eroii necunoscuți ai acestei profesii sunt jurnaliștii locali care ne oferă acces la aceste lumi. Noi avem privilegiul să revenim în siguranța casei noastre, dar ei rămân acolo și continuă să prezinte ce se întâmplă în întreaga lume. E incredibil. Felicitări tuturor, de exemplu jurnaliștilor din Mexic și celor care își asumă riscuri mai mari decât și care sunt mai curajoși decât mine!

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: