Serviciile private de sănătate, în pandemie: mai multe clinici, servicii mai complexe
Reading Time: 3 minutePandemia a schimbat strategiile pe piața serviciilor private de sănătate și a accelerat digitalizarea. Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale și Centre Medicale, vorbește despre necesitatea unui sistem integrat de servicii: de la prevenție, la diagnostic, tratament și recuperare și spune că pacienții sunt mai interesați de prevenție. Arcadia are în plan deschiderea, în 2021, a Spitalului de Recuperare Medicală, în care a investit deja circa 10 milioane de euro.
Cum arată piața locală a serviciilor private de sănătate, care a fost impactul pandemiei și cum credeți ca va evolua în următoarea perioadă?
Atât pe plan local, cât și pe plan național, piața serviciilor medicale private se dezvoltă în mod continuu. Cred că, în actualul context, în care pacienții vor căuta din ce în ce mai des furnizori care să le ofere siguranță, această nevoie se va traduce, în plan concret, în creșterea numărului de clinici care au în portofoliu servicii complexe. Și noi, la Arcadia, credem în multidisciplinaritate și în necesitatea unui sistem integrat de servicii: de la prevenție, la diagnostic, tratament și recuperare.
În ceea ce privește modul în care pandemia a impactat piața de servicii medicale private, consider că furnizorii din această industrie au găsit și vor găsi în continuare resursele de a se reinventa și a de a-și adapta serviciile indiferent de situație. Actualul context pandemic și modul în care inclusiv noi, la Arcadia, am reușit să facem față tuturor provocărilor și să răspundem nevoilor pacienților, este un exemplu grăitor pentru modul în care piața de servicii medicale private își poate ajusta produsele și serviciile astfel încât să pună pe primul loc sănătatea pacienților și a angajaților.
Ce a însemnat pentru rețeaua Arcadia primul an al pandemiei – cum s-a reflectat în rezultatele financiare?
Anul 2020 a fost pentru Arcadia – Spitale și Centre Medicale unul în care ne-am adaptat portofoliul de servicii în timp real și am luat decizii urmărind constant evoluția noului coronavirus. Astfel, am luat o serie de măsuri importante pentru menținerea unui spațiu sigur în Arcadia și a continuității activității medicale: de la măsuri de protecție pentru angajați și pacienți, la asigurarea stocurilor de materiale pentru investigații și intervenții chirurgicale.
Pe lângă faptul că am extins programul de funcționare, am lansat și serviciul de telemedicină ArcadiaLine. De altfel, pandemia a accelerat acest proces și ne-a reconfirmat importanța strategiilor gândite atent și implementate astfel încât să punem în centru pacienții și angajații.
Din punct de vedere financiar, ca rezultat al accelerării acestor procese, am înregistrat o creștere a cifrei de afaceri – de la la 107.335.012 lei în 2019, la 109,287,397 lei în 2020.
Ce ați schimbat în strategia de business? Care au fost cele mai importante provocări?
După cum aminteam anterior, odată cu pandemia, am fost nevoiți să accelerăm unele procese – cum a fost cazul lansării și implementării serviciului de telemedicină, care a însemnat alocarea unor resurse importate, atât din punct de vedere financiar, cât și din punctul de vedere al resurselor umane. De altfel, ce mai mare provocare pentru noi a fost să ne adaptăm în mod continuu și în timp real, în funcție de evoluția pandemiei, la realitatea imediată.
Altfel, în ceea ce privește strategia de business, am continuat, ca și până acum, să investim prudent și coerent. Într-un context sanitar atât de volatil cum este cel de acum, credem că, pentru furnizorii de servicii medicale, pragmatismul în business este mai mult decât necesar, dacă nu chiar vital.
Cum s-au schimbat așteptările pacienților în 2020?
Pentru pacienții din regiunea de Nord-Est, pandemia a reconfigurat mai multe tipuri de comportament. Am observat că unii pacienți au învățat cât de importantă este prevenția și că sănătatea ar trebui fie pe primul plan, în timp ce alții au devenit mai conștienți de faptul că au nevoie, mai mult decât oricând, de parteneri de încredere, care să îi facă să se simtă în siguranță atunci când au nevoie de tratament pentru o problemă de sănătate sau de analize de rutină.
Cum a fost începutul acestui an pentru Arcadia? Ce investiții ați programat pentru 2021 și ce planuri aveți pentru următoarea perioadă?
Pentru 2021, avem în plan deschiderea Spitalului de Recuperare Medicală Arcadia, care va fi dotat cu 140 de paturi și le va oferi pacienților acces la tehnologie și aparatură medicală la cele mai înalte standarde. Este o lansare foarte importantă pentru noi, întrucât am început construcția acestui spital în urmă cu trei ani și am investit până la 10 milioane de euro pentru a ne asigura că toți pacienții vor primi sprijinul adecvat, fie că au trecut sau că urmează să treacă printr-o intervenție chirurgicală. Această lansare face parte, de altfel, dintr-o strategie de business proiectată pentru minimium doi ani, care va mai include, printre altele, și implementarea unei componente inovatoare pentru specialitățile de oncologie, radioterapie și radiochirurgie.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz