Stiri

Scoția este zona din Europa cu aerul cel mai curat

12 iul. 2021 2 min

Scoția este zona din Europa cu aerul cel mai curat

Reading Time: 2 minute

Cel mai curat aer din Europa se găsește în Scoția. La polul opus în Spania întâlnim aerul cu calitatea cea mai proastă, potrivit unei analize Airly.

Cele mai curate cinci regiuni de coastă din Europa sunt: Scoţia de Est (Marea Britanie) – cu Indicele European de Calitate a Aerului (CAQI-PM) de 7.22, Acores (Portugalia) – indice 7.76, Highlands and Islands (Marea Britanie) – indice 7.77, Ovre Norrland (Suedia) – indice 8.15, Scoţia Central – Vestică (Marea Britanie) – indice 8.30, precum şi Pomorskie (Polonia) – indice 8.42.

La polul opus se situează regiuni de coastă precum: Canare (Spania) – indice 30.6, Malta (30.2), Sardinia (Italia) – indice 29.9, Andaluzia (Spania) – indice 26.9, Murcia (Spania) – indice 24.6, respectiv Campania (Italia) – indice 24.0.

Potrivit sursei citate, cu cât indicele CAQI este mai mare, cu atât calitatea aerului este mai deficitară.

Poluarea din timpul verii mai mică ca iarna

Poluarea din aer (PM) în sezonul estival este mult mai mică decât în sezonul de iarnă, deoarece există mai puţini poluanţi din arderea combustibililor solizi pentru încălzirea casei, arată analiza Airly.

De asemenea, poluarea aerului de-a lungul litoralului este în general mai mică decât în alte zone din ţară, în principal datorită vânturilor puternice şi frecvente de coastă.

„Cu toate acestea, calitatea aerului pe litoral are în vedere şi polenizarea naturală, care se află în strânsă legătură cu nivelul sării din mare”, susţin realizatorii cercetării.

Sudul Europei poluat de praful din Africa

În acelaşi timp, sudul Europei este expus poluării aerului de origine naturală (un factor important) din cauza aridităţii sau a poluării cu praful din Africa.

Raportul Airly arată că poluarea aerului cu PM în cele mai poluate regiuni de coastă (PM10 = 30 micrograme/mc) nu depășește standardul anual al Uniunii Europene (UE), de 40 micrograme/mc.

poluare europa

Londra, cel mai poluat oraș din cauza traficului rutier

În ceea ce priveşte poluarea cu dioxid de azot (NO2), provenită de la emisiile din transportul rutier, Londra se află pe primul loc, cu o medie de 33.8 micrograme/mc, urmată de Atena – cu o valoare de 33.7, Cracovia (33.1), Paris (25.8), Roma (24.5), Milano (23.7), Madrid (22.5), Praga (19.5), Berlin (19.1), Barcelona (18.2) şi Lisabona (14.2).

Datele despre poluarea aerului au ca punct de reper vara anului 2020 şi au fost colectate de la senzorii Airly şi din staţiile de monitorizare ale statelor, prin intermediul Agenţiei Europene de Mediu.

În analiză s-au luat în calcul doar senzorii şi staţiile situate în zona regiunilor de coastă, nu mai departe de 15 km. Valorile medii ale concentraţiilor de poluanţi în timpul verii au fost ulterior calculate la intersecţia dintre regiunile de coastă şi unităţile administrative (NUTS-2).

Fondată în anul 2016, Airly este un start-up în domeniul tehnologiei curate, care oferă date ultra-locale, exacte şi predictive privind calitatea aerului, pentru a ajuta la combaterea poluării aerului la nivel global.

Airly permite guvernelor, companiilor şi persoanelor fizice să reducă poluarea aerului la nivel global, iar printre clienţii companiei se află peste 600 de administraţii locale şi oraşe, inclusiv Hong Kong, Jakarta, Oslo, Granada, dar şi companii precum Philips, Virgin, Innogy, PwC, Veolia şi Skanska.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: