Categories: Antreprenori

Scoala romaneasca, standarde europene

Reading Time: 4 minute
Ileana Bivolaru, Scoala Europeana Bucuresti / foto: Vali Mirea

Si-a dorit o scoala diferita de ceea ce putea oferi invatamantul de stat romanesc la inceputul anilor 2000, dar fara compromisuri la capitolul rigoare si performanta. 15 ani mai tarziu, profesoara Ileana Bivolaru dovedeste ca lucrul acesta este posibil. 

Corectitudine, disciplina si bun simt sunt cuvintele care se regasesc cel mai mult in discutie atunci cand profesoara Ileana Bivolaru vorbeste despre scoala pe care a fondat-o in urma cu 15 ani impreuna cu sotul sau, dorindu-si pentru fiica lor, acum studenta la Arte si Actorie in Londra, o alternativa mai buna de invatare fata de invatamantul de stat.

Au inceput in 2001 cu o camera inchiriata intr-o gradinita privata si o mana de copii si au crescut apoi organic de la an la an, clasa cu clasa, si fara sa-si faca reclama, doar prin recomandari de la un parinte la altul. Pana in 2005 a functionat intr-o vila inchiriata, apoi, incepand cu anul scolar 2005-2006, scoala s-a mutat intr-un sediu propriu, dotat la standarde europene, practic acesta fiind punctul principal de cotitura in evolutia scolii. Acum Scoala Europeana Bucuresti functioneaza in doua sedii generoase ca spatiu si dotari, acopera de la clasa pregatitoare pana la clasa a XII-a si are 455 de elevi, dintre care 194 in ciclul primar, 177 in gimnaziu si 84 in liceu. De educatia lor se ocupa 30 de profesori in ciclul primar si 51 de profesori in liceu, la care se adauga 35 de persoane din zona de management si administrativ.

In cei 15 ani de functionare, investitia totala a ajuns la 7 milioane de euro, prin credite bancare, si a fost directionata catre terenuri, cladiri, dotari si imbunatatirea programelor. “Nu mi-a fost teama ca vom pierde bani. A fost un vis al nostru, am facut totul cu suflet si cu gandul ca o sa iasa bine”, poveste Ileana Bivolaru, fondatoarea scolii. La ora actuala, scoala se autosustine din taxele de scolarizare care variaza intre 7.875 de euro pentru clasele pregatitoare, program scurt, si 11.500 de euro pentru liceul cu Bacalaureat International, iar in ultimii patru ani media anuala de crestere a numarului de elevi a fost de 13,5%. Dintre toti elevii scolii, peste doua treimi participa anual la minimum un concurs scolar si, numai in ultimii cinci ani, doar la olimpiadele scolare organizate pentru gimnaziu si liceu, copiii din Scoala Europeana au castigat peste 300 de premii la fazele pe sector si pe municipiu si cinci premii la fazele nationale ale olimpiadelor.

Ce frapeaza la aceasta scoala nu sunt numai dotarile, salile de clasa sau cele de sport, laboratoarele de stiinte, arte plastice, arta dramatica, atelierele de pictura, salile de dans, cantinele si toate facilitatile care sunt la cele mai bune standarde si creeaza o atmosfera “ca afara”, ci mai mult de atat rigoarea si disciplina pe care Ileana Bivolaru, licentiata a Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, cu experienta in sisteme educationale occidentale, le-a impus inca de la inceput. Ani la randul a avut de luptat si lupta in continuare cu mentalitatea celor care cred ca intr-o scoala privata nu se face carte. Din contra, fondatoarea Scolii Europene Bucuresti se ambitioneaza sa demonstreze ca disciplina este baza educatiei de calitate si ca mai important este ca un copil nu doar sa ia nota 10, ci chiar “sa stie” de nota pe care o primeste. Iar rezultatele obtinute de elevii scolii dovedesc ca viziunea aceasta este una castigatoare pe termen lung. Notele obtinute de elevi la examenele nationale sunt foarte apropiate de mediile cu care ei isi incheie anul scolar; in plus, Scoala Europeana este deja una dintre cele mai performante institutii de invatamant din tara, cu rezultate foarte bune la olimpiade si admiteri. Anul trecut a absolvit prima serie de liceu si majoritatea absolventilor au fost acceptati de catre universitati din strainatate, carora le fac fata cu usurinta datorita pregatirii temeinice pe care au avut-o.

Curriculumul Scolii Europene este conceput astfel incat sa asigure pregatirea elevilor, fie ca aleg sa continue studiile in institutii de invatamant romanesti, fie in strainatate. Acest lucru a fost posibil datorita faptului ca programa de baza, cea romaneasca, a fost completata cu elemente din curriculumul britanic, printre care: o oferta bogata de cercuri care permit valorificarea talentelor, invatarea ba­zata pe proiect, portofoliul de progres al fiecarui copil, cu mostre de lucrari realizate, transmis parintilor la finalul semestrului, setul de rapoarte de evaluare trimise parintilor la finalul fiecarui semestru cu aprecierile tuturor profesorilor clasei; orele de dezvoltare personala sustinute de consilierii scolari la fiecare clasa, panouri de afisaj pe care se expun lucrarile elevilor realizate la diferite discipline, consiliul elevilor, diplome, scrisori de felicitare, newsletter lunar care se trimite parintilor si elevilor, realizarea unui Year Book la finalul anului scolar.

De asemenea, programa a fost completata cu elemente cheie stabilite la nivelul Uniunii Europene si practici ale scolilor internationale. Limba engleza se studiaza in regim intensiv, 10 ore pe saptamana cu cate doua ore pe zi la ciclul primar si 7 ore pe saptamana la ciclul gimnazial, sunt utilizate cursuri si manuale publicate de edituri internationale si materiale auxiliare adaptate nivelului si varstei elevilor si, anual, se organizeaza, in colaborare cu Consiliul Britanic, pregatirea si examinarea pentru obtinerea certificatelor de limba engleza Cambridge, “Young Learners English”.

Scoala Europeana Bucuresti in cifre

  • Anul infiintarii: 2001
  • Investitie totala: 7 milioane de euro pentru doua sedii
  • Profesori: 81
  • Elevi: 455
  • Taxe de scolarizare: intre 7.875 si 11.500 de euro / anual

 

 

Loredana Sandulescu

Recent Posts

TAROM a vândut vouchere de peste 600.000 euro în campania de Black Friday. Suplimentează oferta

Datorită cererii peste așteptări în cadrul campaniei de Black Friday 2024 pe platforma eMag, TAROM anunță suplimentarea cu 1.500 de…

39 de minute ago

Reducerile Xiaomi de Black Friday. Aspirator la 2000 de lei

Xiaomi anunță astăzi promoțiile de Black Friday ce oferă pasionaților de tehnologie oportunitatea de a achiziționa produse remarcabile la prețuri…

51 de minute ago

CPE România anunță achiziționarea integrală a acțiunilor de la Custom Group

CPE România, lider global în soluții de tehnologie pentru retail, aviație și logistică, anunță cu mândrie o etapă de transformare…

o oră ago

Creștere uriașă a comenzilor de Black Friday. Topul produselor în primele 30 de minute

Cea de-a 14-a ediție a celui mai așteptat eveniment de shopping din an, Black Friday, a început la ora 7:15…

2 ore ago

PepsiCo România anunță lansarea Pepsi Twist Zero Zahăr – cu gust de lămâie

PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, anunță lansarea Pepsi Twist Zero Zahăr - cu gust de…

15 ore ago

Universul Beetlejuice a prins viață cu Fanta The Afterlife Experience, cea mai nouă campanie semnată VML România

Fanta și VML România au redefinit Halloween-ul anul acesta printr-un parteneriat global cu Warner Bros. pentru lansarea filmului Beetlejuice Beetlejuice, o…

16 ore ago