Finanțe Stiri

Cui folosește schema de compensare pentru IT?

8 feb. 2018 2 min

Cui folosește schema de compensare pentru IT?

Reading Time: 2 minute

Schema de compensare pentru IT dezavantajează angajatorii care au majorat salariile cu mai mult de 20% tocmai ca să protejeze angajaţii, susține Raluca Bontaş, partener Deloitte România.

Raluca Bontaș Partener Deloitte Romania“Schema de compensare a costurilor suplimentare impuse de transferul contribuţiilor de asigurări sociale pentru angajatorii din IT şi cercetare – dezvoltare propusă de Guvern se află în stadiul de proiect şi sperăm ca, în urma dezbaterii publice, să fie îmbunătăţită astfel încât să nu existe tratamente diferite pentru angajatori. Este esenţial ca măcar de această dată să fie luată în considerare părerea specialiştilor şi mai ales a celor direct afectaţi de aceste măsuri”, explică Raluca Bontaş.

Reprezentanta deloitte precizează că, pe baza formulei de calcul pentru compensare prevăzută de proiect, costurile ar fi acoperite integral doar pentru o categorie de angajatori şi parţial sau deloc pentru alte categorii.

“Astfel, ar urma ca angajatorii care au decis să majoreze salariul brut al angajaţilor din acest domeniu cu 20% să beneficieze, datorită schemei din proiect, de o acoperire a costului suplimentar. Trebuie totuşi să precizăm că o majorare de 20% a salariului brut presupune că angajatorii doar şi-au menţinut costul pe care îl aveau la 31 decembrie 2018, în timp ce angajaţii au primit mai puţini bani. Pentru cei care au crescut cu circa 28% salariul brut pentru a nu afecta netul angajatului, mecanismul de compensare propus nu salvează mare lucru. Cei mai afectaţi sunt poate cei care au acordat bonusuri sau alte forme de compensare pentru ca angajaţii să nu aibă de suferit, dar care nu au făcut modificări ale salariului brut. Această categorie de angajatori, deşi a fost de bună credinţă, a menţinut netul salariaţilor şi deci şi-a majorat costurile salariale totale nu va beneficia de niciun fel de compensare”, a mai arătat reprezentantul Deloitte.

În concluzie, spune ea, deducerile propuse sunt în cuantum diferit în funcţie de modul în care au procedat angajatorii şi e cel puţin straniu, dacă nu îngrijorător, că dintre aceştia, cei dezavantajaţi vor fi cei care au încercat să îşi protejeze salariaţii, mai atrage atenţia Raluca Bontaş.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: