Scena tinerilor artiști
Reading Time: 4 minuteEfervescența culturală a ultimilor ani a dus la apariția de spații convenționale și neconvenționale pentru piese de teatru sau alte evenimente culturale. Un astfel de spațiu inedit este Artist Café, un loc special din Centrul Vechi al Bucureștiului, unde au loc manifestări culturale și sociale.
Acum șapte ani, tânăra artistă Ligia Butnaru a înființat Artist Café, companie specializată în promovarea spectacolelor de teatru independent și evenimente de natură socială și corporate. În spatele acestei idei se află pasiunea ei pentru artă, transpusă prin studii de specialitate la UNATC, finalizate cu un doctorat în Estetică și Istoria Teatrului și continuate cu studii de perfecționare în actorie la Londra și New York.
La înființare, locația folosită a fost una restrânsă, însă generoasă în organizarea evenimentelor culturale, precum spectacole de teatru, de dans, workshop-uri, expoziții de pictură și fotografie, lansări de carte și film. De la bun început a fost vorba despre un proiect cultural dedicat tinerilor artiști. În timp, echipa implicată s-a dezvoltat, creându-se în timp o adevărată comunitate.
“Publicul din România este în permanentă căutare de alternative de a-și petrece seara, de a identifica noi spectacole și evenimente independente și de a alege să revină datorită atmosferei plăcute și diversității activităților.” – Ligia Butnaru
Artist Café s-a mutat din martie 2019 într-un spațiu mult mai generos, care oferă posibilitatea desfășurării unei game variate de proiecte, cu un design inedit și elegant, în inima Bucureștiului, pe strada Lipscani, în Centrul Vechi. Locația se găsește la etajul doi al clădirii Diverta, una dintre puținele clădiri noi realizate în această zonă. Spațiul interior este călduros, intim, cu o capacitate de până la 100 de locuri la masă, o zonă de bar și o terasă specială, ai cărei pereți sunt personalizați cu graffiti de cei de la Sweet Image Crew.
Tineri artiști la rampă
Artist Café a devenit rapid o rampă de lansare pentru mulți actori tineri, dar și o locație preferată de tineri și companii pentru organizarea de evenimente sociale. Investiția totală în spațiu și amenajarea lui a fost de peste 100.000 de euro. Pentru că spațiul este versatil, permite organizare de evenimente atât ziua, cât și seara. Astfel, în timpul zilei, sunt organizate evenimente corporate, seminarii și traininguri, iar serile sunt rezervate unor manifestări culturale. Luni și marți sunt dedicate work-shop-urilor de teatru de improvizație, în timp ce serile de miercuri și joi sunt dedicate serilor de dans tematic (salsa și tango). Vineri, sâmbătă și duminică sunt programate spectacole de teatru pentru copii și adulți. Într‑un context economic în care retenția personalului este o preocupare permanentă a companiilor din România, acestea diversifică evenimentele de team building și preferă să petreacă o seară privată pentru vizionarea unui spectacol de improvizație, teatru sau a unui concert de muzică live.
Artist Café continuă să promoveze tineri artiști, oferindu-le ocazia de a se manifesta în față unui public larg, atât român, cât și străin, creând un ambient intim, în care fiecare se simte ca acasă – iar publicul are ocazia de a fi foarte aproape de scenă, aproape parte integrantă a spectacolelor. Organizația este deschisă colaborărilor cu oameni creativi, care au nevoie de o rampă de lansare, oferind în același timp un alt mod de divertisment, care completează scena culturală a Bucureștiului.
Zeci de mii de oameni au trecut pragul Artist Café pe parcursul celor șapte ani de activitate. “Publicul din România este în permanentă căutare de alternative de a-și petrece seara, de a identifica noi spectacole și evenimente independente și de a alege să revină datorită atmosferei plăcute și diversității activităților. O mare parte din succesul și creșterea businessului s-a realizat prin recomandările oferite de clienți”, spune Ligia Butnaru, fondatoarea Artist Café.
Cel mai recent eveniment cultural este piesa de teatru “Eu, tu și o eclipsă”, în regia lui Bogdan Drăgulescu, o adaptare după filmul “Perfetti Sconosciuti”. Povestea, pe scurt, este despre șapte prieteni care se întâlnesc la cină și decid să joace un joc inedit pentru că au senzația că se cunosc foarte bine și că nu mai există secrete între ei. Toți trebuie să-și pună telefoanele mobile pe masă, să citească cu voce tare orice mesaj primit și să răspundă la toate apelurile telefonice pe speaker, în față celorlalți. Ceea ce începe ca un joc provocator se transformă rapid într-un carusel de emoții, stări, dar și fricile fiecărui personaj de a nu-i fi descoperite secretele cel mai bine ascunse. Este genul de spectacol unde se și râde foarte mult. Distribuția este formată din actori cunoscuți publicului larg din seriale și piese de teatru: Radu Ciobănașu, Ligia Butnaru, Alexandra Stroe, Sergiu Costache, Silvia Gâscă, Pavel Bârsan, Mădălin Mandin, Toria Drăgulescu.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 339 (20 ianuarie – 17 februarie 2020). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz