Scandalul RCA – o negociere între comercianți
Reading Time: 2 minuteImpunerea unui preţ de referință maximal nu va rezolva problema RCA, dimpotrivă, toată lumea va pierde, avertizează Virgil Şoncutean, noul CEO al Allianz-Ţiriac, care consideră că asistăm la o criză între două bresle de comercianți.
“Suntem într-un cerc vicios în care toată lumea pierde. Din păcate nu se discută suficient despre cauze şi soluţii. Se discută despre efecte şi despre vinovaţi. Realitatea de la care trebuie să pornim trebuie bazată pe cifre, nu pe opinii, impresii sau zgomot. Punctul de pornire este frecvenţa şi severitatea daunelor“, a declarat Virgil Şoncutean, la un eveniment organizat de Piața Financiară și Finmedia.
Reprezentantul Allianz-Țiriac a arăta ca nu se știe cum va fi calculat acest preț de referință maximal pentru RCA, dar dacă nivelelul acestuia nu va fi suficient ca să onoreze obligațiile de plată va arunca piața asigurărilor în urmă cu mulți ani.
“Dacă prețul de referință va fi insuficient, orice scenariu este posibil. O spun cu maximă responsabilitate, nu e un avertisment gratuit. Vom avea dificultăți mari să exlicăm acționarilor de ce să rămânem. Nu înseamnă că ieșim, nu este o discuție cu final cunoscut, însă orice scenariu este posibil”, a răspuns Șoncutean, întrebat dacă al Allianz-Ţiriac ar putea ieși de pe segmentul de RCA. El a arătat că, din punct de vedere etic, îi este greu să înțeleagă ce s-a întâmplat în ultimele zile, cu referire la negocierile dintre autorități și transportatori pentru plafonarea prețului RCA.
“Îmi este greu să înțeleg conceptul de preț maximal, în primul rând și apoi, care este forma de calcul care să îl determine (…) Este o criză între două bresle de comercianți și cu atât mai greu îmi e să înțeleg justificarea din spatele deciziei de a interveni și a bloca sau a reglementa un nivel de preț, într-o piață despre care spunem că este liberă, cel puțin teoretic, ca să protejezi nu o categorie socială defavorizată, ci o categorie de comercianți”, a spus Virgil Şoncutean.
CEO-ul Allianz-Ţiriac a aratat că transportatorii sunt o categorie de comercianți care nu sunt în criză, nu vorbim despre o industrie în faliment, ci una prosperă, în timp ce în asigurări vedem că cei care au avut expunere pe RCA fie nu mai există, fie sunt într-o situație financiară precară.
Șoncutean a explicat că în ultimii 9 ani, numărul accidentelor din România a crescut, frecvența vătămărilor fiind mai mare. “În fiecare an, pe străzile din România, avem un cutremur din ’77 ca și consecințe”, a spus acesta, adăugând că din 2007 și până în prezent, daunele plătite pentru vătămări corporale au crescut cu 2.000%.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz