Scăderea veniturilor în aprilie, luată în considerare la emiterea Certificatelor de Situație de Urgență
Reading Time: 2 minuteGuvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, modificarea și completarea reglementărilor privind eliberarea Certificatelor de Situație de Urgență prin includerea lunii aprilie ca bază de raportare pentru diminuarea veniturilor sau încasărilor operatorilor economici.
Actul normativ modifică articolul 3 al OUG 33/2020 privind unele măsuri fiscale și modificarea unor acte normative și articolul 6, litera a) din OUG 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori, cu modificările și completările ulterioare, introducând luna aprilie în descrierea condițiilor de solicitare a Certificatului de Situație de Urgență.
Vezi aici cine poate obține Certificatul de Situație de Urgență și pentru ce nu este acesta necesar.
„Revenim asupra metodologiei de eliberare a Certificatelor de Situație de Urgență, lărgind aria de aplicabilitate pentru a veni în spriijnul operatorilor a căror activitate a fost afectată de criza generată de răspândirea coronavirusului SARS–CoV-2. În tot acest timp, de la lansarea platformei csu.prevenire.gov.ro, am păstrat un dialog deschis cu aceștia și le-am ascultat propunerile, pe care, iată, astăzi le includem în legislație”, a declarat ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
Pentru a beneficia de ajutorul de șomaj tehnic de 75%, companiile nu au nevoie de Certificatul de Situație de Urgență (CSU). Certificatele se emit pentru susținerea operatorilor economici în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea de facilități sau măsuri de sprijin ori în relațiile comerciale, ca urmare a impactului economic, financiar și social asupra activității acestora, determinat de răspândirea noului coronavirus.
Cine poate solicita acordarea unui CSU?
- orice operator economic care intră sub incidența stării de urgență, conform Ordonanțelor militare 1, 2 și 3 din 2020, întrerupându-și total sau parțial activitatea ca urmare a acestor măsuri, pentru certificatul de tip 1 (albastru)
- operatorii economici care, în urma instituirii stării de urgență au înregistrat reducerea încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% față de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020, pentru certificatul de tip 2 (galben).
Foto: © Solarseven | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz