In cazul unui Brexit, piata cade cu maximum 5%, dupa aceea, se reechilibreaza – daca nu in 24 de ore, in 72 de ore cu siguranta, considera Steen Jakobsen, economist sef si CIO Saxo Bank.
GBPUSD a petrecut deja mult timp sub 1.40. 2016 a fost un an slab pentru aceasta pereche valutara, iar cand a fost anuntat votul pentru Brexit a atins 1.3836. Poate sa fie aceasta valoare prima pe care o atinge lira post-Brexit? Se intreaba Steen Jakobsen, intr-o analiza a evolutiei lirei sterline vs. USD, a bancilor si a pietei in cazul unui vot ”Da” pentru plecarea Marii Britanii din UE.
Economistul spune ca daca ”iesirea” din UE continua sa castige teren, piata va dori cu disperare sa faca hedging. Din perspectiva riscului, cel mai bun scenariu ar fi ca pariorii si institutele de sondaj sa se fi inselat.
Daca ”plecarea” se intampla, totusi, intr-o saptamana de acum inainte vom avea GBPUSD intre 1.36 si 1.41, mai exact spre valoarea inferioara a acestui interval.
Daca se produce ”ramanerea”, adica nu se schimba nimic, joi vom avea o valoare GBPUSD intre 1.40 – 1.45.
“Riscul principal, acum, este distanta dintre pietele financiare si politicieni care isi asuma (in mod eronat) ca va avea castig de cauza ramanerea Marii Britanii in UE. Realitatea e ca, pentru fiecare indecis care alege o optiune, doi din trei se duc in tabara ”plecarii”, de unde si cresterea in sondaje”, arata Steen Jakobsen in analiza sa.
Chestiunea importanta in momentul votului va fi raspunsul Bancii Angliei si al Bancii Centrale Europene, considera economistul Saxo Bank. Daca indicele FTSE si GBP vor fluctua mai mult de 5%, vom putea asista la o reducere de dobanda de cel putin 25 de puncte de baza, daca nu 50, insotita de influx masiv de lichiditati din partea BCE si a Rezervei Federale a SUA.
Ce se intampla dupa reducerea de dobanda a Bancii Angliei va cataliza piata: daca reducerea nu opreste pietele, suntem intr-un scenariu de tip ”1992”, spune Jakobsen.
Scenarii probabile?
Daca Marea Britanie voteaza sa ramana in Uniunea Europeana, atunci raportul istoric al fluctuatiilor este de 1:2 sau 1:3. Cu alte cuvinte, daca asteptati la o fluctuatie de 10% a preturilor in cazul unui ”Nu”, un eventual ”Da” ar genera o fluctuatie de 3-5%, considera economistul Saxo Bank.
Steen Jakobsen spune ca a trait multe ”evenimente cu risc” – 1992, 1998, 2000, 9/11, atentatele de la Londra si Madrid etc. si sintetizeaza experienta acestor evenimente in doua concluzii:
Dental Elite, lanț de clinici ce oferă tratamente dentare complete în București și Brașov, se extinde prin lansarea celei de-a…
Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, Moromeții 3, a avut premiera miercuri 13 noiembrie, în Sala „Ion Caramitru”…
YouTube anunță acordarea celui de-al doilea „buton de diamant” pentru LooLoo Kids, de această dată pentru canalul său în limba…
JGV și Asociații este societatea de avocatură care și-a orientat activitatea spre arii de practică specifice, creând echipe mixte și…
Grupul de companii farmaceutice Direct Pharma Logistics, format din Direct Pharma Logistics, Pharmalink și Farmatop, estimează vânzări de 37 de…
Trendyol, unul dintre cele mai importante marketplace-uri internaționale de e-commerce, a vândut 1,64 milioane de articole în prima sa campanie…