Saxo Bank: Cafeaua, cea mai mare redresare din ultimii patru ani
Reading Time: 3 minuteCafeaua Arabica a avut parte de cea mai mare redresare din ultimii patru ani. În ultima lună, pe parcursul a două zile, cafeaua a crescut cu 25%, potrivit celei mai recente analize Saxo Bank.
Preț de mai multe luni cafeaua a fost una dintre cele mai favorizate mărfuri pentru pozițiile short ale fondurilor de acoperire pe baza randamentul pozitiv rezultat în urma deținerii și rulării unei poziții short pentru contracte futures.
În prezent, randamentul rulat pe un an a scăzut sub 10% de la mai bine de 16% cât era la începutul anului. O evoluție pozitivă ar depinde de fondurile care abandonează strategia și încep a acumula pe poziție long pentru prima dată de la începutul lui 2017.
Pentru a treia săptămână, indicele Indicele Bloomberg Commodity a fost tranzacționat în scădere, datele macro economice anticipând scăderi viitoare mai mari. Pierderile înregistrate în domeniul energiei, cele mai mari în sectorul gazelor naturale și mai ales în cel al metalelor industriale, din cauza prăbușirii nichelului, au fost compensate doar parțial de câștigurile înregistrate în sectorul metalelor prețioase și al platinei.
Sectorul agricol prezintă date în scădere pentru bumbac sau soia, în timp ce cafeaua continuă să înregistreze creșteri.
Creșterea PIB-ului Statelor Unite în T4, măsurat funcție de modelul Nowcast al Fed New York a scăzut la doar 0,39%, o prăbușire de 1,57% în mai puțin de două luni. “Observăm riscul unei greșeli de politică în curs de desfășurare din partea Fed și credem că probabilitatea actuală a unei reduceri de dobândă în ianuarie de 18,5% este prea mică”, completează specialiștii Saxo Bank.
Sectorul gazelor naturale a înregistrat schimbări ale prețurilor raportat la sezon, prețul scăzând aproape de 5% ca reacție la prognoze meteo pentru o vreme mai caldă decât e normal în săptămânile următoare. Producția generoasă și nivelurile ridicate ale rezervelor au dus la o scădere a primei pentru gazul din martie față de aprilie la cel mai scăzut nivel din 2016.
De la vârful înregistrat în septembrie, nichelul a scăzut cu 25%, indicele Bloomberg Industrial Metals scăzând la cel mai scăzut nivel de la finalul lui august. Cuprul s-a tranzacționat în scădere, dar într-un interval oarecum limitat, traderii concentrându-se în principal pe veștile comerciale de la Washington și Beijing.
Aurul a fost tranzacționat într-un interval între 1.450 dolari/uncie și 1.480 dolari/uncie, în timp ce argintul , a recuperat din terenul pierdut în raportul aur-argint, care măsoară valoarea unei uncii de aur în uncii de argint, ajungând la un minim pe două săptămâni, la 85,5.
După părerea specialiștilor Saxo Bank, perspectiva pentru aur rămâne constructivă la peste 1.380 dolari/uncie cu posibilitatea unei noi evoluții pozitive ce poate apărea în 2020.
Temporar, prețul țițeiului și-a întrerupt ritmul de creștere de la începutul lunii octombrie, Brent ajungând la aproape 60 dolari/b înainte de a reveni la valorile anterioare.
OPEC și Rusia se întâlnesc la Viena pe 6 decembrie, aspectul resurselor atrăgând atenția dat fiind conflictele sociale din Iran și Irak care reprezintă o amenințare la adresa rezervelor.
În timp ce scăderea economică globală și impactul său asupra cererii se poate apropia de etapa în care este evaluat complet pe termen scurt, perspectiva este în continuare afectată de posibilitatea ca rezervele mari non-OPEC să nu fie contracarate de măsuri din partea grupului OPEC+.
Foto: © Georgy Borozdkin | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz