Șase sfaturi pentru antreprenorii care negociază cu un fond de investiții
Reading Time: 3 minuteAntreprenorul să încerce să vândă cât mai puțin și cât mai târziu din afacere pentru că altfel riscă să încheie o tranzacție prin care sacrifică potențialul companiei, afirmă Matei Păun, cofondator al Black Sea Fund și specialist cu peste 20 de ani de experiență în domeniul investițiilor. Iată șase sfaturi pentru antreprenorii care negociază cu un fond de investiții:
1. Antreprenorii și investitorii trebuie să aibă valori comune
Aceasta este cea mai bună metodă de a minimaliza și a gestiona riscul pe termen lung. Chiar dacă există o bună aliniere pe cifre, dacă nu există una și pe valori, la primul moment mai dificil, relația se poate rupe. Astfel de situații pot fi evitate ușor dacă antreprenorii și reprezentanții fondului investesc timp în a se cunoaște mai bine.
Antreprenorii trebuie să trateze fondul ca pe un partener, nu ca pe un oponent, iar relația dintre fond și antreprenor trebuie privită ca un parteneriat stabil și de încredere. O investiție are la bază o relație cel puțin pe termen mediu, una cu mari șanse să fie supusă mai multor încercări și crize, iar elementul care unește constă în valorile comune pe care le au partenerii. Acestea ne permit să trecem mai ușor prin crize și ca atare să reducem riscul investiției.
2. Antreprenorul să încerce să mențină un procent cât mai mare din afacere
Uneori, antreprenorii apelează la un fond nu pentru că au nevoie să se dezvolte, ci pentru că doresc să profite de o anumită oportunitate. Sunt antreprenori care au muncit deja 10 – 20 de ani și își doresc să vândă un pachet din acțiuni, ca să obțină venituri ca urmare a muncii lor. Dar sfatul meu este să încerce să vândă cât mai puțin din afacere și să amâne pentru cât mai târziu momentul pentru o eventuală vânzare. Cu cât un antreprenor vinde mai mult și cu cât vinde mai devreme, cu atât sacrifică potențialul companiei.
3. Să perceapă investiția și relația cu fondul nu numai prin prisma financiară, ci mai ales ca pe o completare, un sprijin în zona de know-how și de networking
Fondurile vin cu foarte multă experiență și înseamnă adesea un rezervor de oameni la care cu greu ar avea acces antreprenorii. Fondurile nu reprezintă doar bani, ci un cumul de experiență foarte vastă, relații, oameni, etc. Adesea, aceste elemente se pot dovedi cu mult mai importante și mai valoroase decât resursele financiare în sine.
4. Antreprenorii ar trebui să încerce să introducă angajații cheie din echipă în acționariatul firmei și să creeze o aliniere de interese la nivel de acționariat
Acest lucru poate asigura foarte multă stabilitate în ceea ce privește retenția oamenilor talentați și implicați și poate crea un obiectiv care ajunge să fie împărtășit de toată echipa. Pasul acesta este foarte important pentru că un sistem în care oamenii cheie ajung să fie implicați și în acționariat poate duce la crearea unei companii mai valoroase și mai solide.
5. Cel mai important criteriu în alegerea unui consultant pentru o posibilă tranzacție este experiența în tranzacții similare
Este esențial să aibă experiență specifică în private equity, nu doar experiență generală în domeniul avocaturii sau al consultanței financiare. Am întâlnit situații în care antreprenorul și-a ales consultantul pe baza unei prietenii pe care o aveau de mulți ani, însă acea persoană nu avea experiența necesară în domeniu sau avea prea mult ego, iar rezultatul a fost eșecul tranzacției. Cred că o astfel de abordare este una greșită și ar trebui evitată.
6. Fondul de investiții poate avea o contribuție esențială în ceea ce privește redefinirea viziunii și relansarea companiei
Se întâmplă uneori, după câțiva ani în business, ca un antreprenor să nu mai aibă viziunea și îndrăzneala de la începutul creării afacerii, se întâmplă să devină închistat. El poate ajunge într-o astfel de situație după un cumul de experiențe negative cu băncile, cu angajații, cu furnizorii, dar mai ales din cauza lipsei de finanțare. Într-un astfel de moment, fondul de investiții poate avea o contribuție esențială în ceea ce privește redefinirea viziunii și relansarea companiei.
Noi le redeschidem ochii antreprenorilor spre orizonturi și posibilități noi, îi susținem să atingă obiective la care nu s-au gândit anterior, să depășească limitări care pot apărea din lipsa de resurse financiare, know-how, etc. Un fond aduce o perspectivă nouă, una fresh pentru ca experiența și detașarea noastră ne ajută să vedem deseori mai departe decât văd antreprenorii.
Matei Păun este specialist cu peste 20 de ani de experiență în domeniul investițiilor, până acum fiind implicat în zeci de tranzactii. În 2005 a fondat banca de investiții BAC Investment Banking, iar din 2018 este cofondator al Black Sea Fund, fond de investitii axat pe tranzactii cu IMM-uri.
Foto: © Funtap P | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz