Șase lucruri pe care nu le știai despre guma de mestecat
Reading Time: 3 minuteGuma de mestecat nu ajută doar la menținerea sănătății dinților sau la diminuarea cheltuielilor dentare, ci îți poate crește starea de bine, productivitatea, poate reduce stresul și te poate ajuta chiar să scapi de melodia care ți-a rămas în cap. Odată cu aniversarea a 130 de ani, Mars Wrigley, unul dintre cei mai mari producători de gumă de mestecat din lume, aduce în prim plan șase lucruri despre guma de mestecat și prezintă istoria unui produs cu mai bine de o sută de ani de existență.
Scurt istoric
Prima gumă de mestecat a fost creată de William Wrigley Jr. în anul 1890, și este, în continuare, cel mai iubit produs al companiei Mars Wrigley. Atunci când William a înființat compania Wm. Wrigley Jr., acesta nu știa în acel moment despre beneficiile pentru sănătatea dentară a gumei de mestecat fără zahăr – care astăzi sunt recunoscute și susținute de autoritățile în domeniu, de un număr din ce în ce mai mare de guverne, de Federația Dentiștilor Internaționali și de peste 20 de asociații dentare naționale din întreaga lume.
Astăzi, guma de mestecat este un produs care are grijă de frumusețea fiecărui zâmbet, menținând totodată prospețimea. Guma de mestecat este un alt produs de igienă dentară, recunoscut de dentișți din întreaga lume, parte dintr-o imagine și un accesoriu emblematic în lecturile literare.
De-a lungul timpului, guma de mestecat a ajuns în spațiu, a participat la competiții, a oferit noi arome neobișnuite și a câștigat susținerea dentiștilor. Sunt multe alte calități și efecte pozitive ale acestui produs care sunt mai puțin cunoscute, despre care poți afla acum.
Te poate ajuta la menținerea greutății ideale, reducând pofta de dulce sau gustări
Dacă urmezi o dietă limitată caloric sau dacă încerci să respecți un plan de nutriție sănătos, guma de mestecat fără zahăr te poate ajuta. Are o valoare energetică de doar 4 kcal/ pentru două pastile în timp ce o bomboană poate conține între 25 și 40 de kcal. Guma de mestecat reduce pofta de dulce – lucru confirmat de studii. Acum câțiva ani, cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că guma de mestecat poate să reducă apetitul și te poate ajuta să renunți la gustările dintre mesele principale.
Vreo melodie de care nu mai scapi? Guma de mestecat e aici să te salveze
Până la 90% dintre oameni suferă de așa numitul sindrom “viermele urechii” sau sindromul cântecului obsedant. Dar acum există o metodă rapidă de a scăpa de cântecul obsedant din capul tău – trebuie doar să mesteci gumă pentru 10-15 minute. Conform cercetătorilor de la Universitatea Reading din Marea Britanie, mestecatul gumei poate antrena anumite zone ale creierului, suprimând astfel centrii nervoși responsabili pentru memoria auditivă de scurtă durată. Cu alte cuvinte, creierul schimbă focusul către un proces de rutină în locul repetării continue a aceleași melodii.
Întărește smalțul dentar și reduce sensibilitatea dinților
Smalțul dentar poate fi afectat de ceea ce mâncăm. Citricele, sucurile de fructe și băuturile carbogazoase conțin mult acid și zahăr. Acest acid modifică Ph-ul și deteriorează smalțul îndepărtând mineralele. Dacă dinții tăi au devenit mai sensibili, acest lucru poate însemna că smalțul este privat de minerale importante, în special calciu și fosfaț. Saliva poate re-echiliba aceste minerale – în general, în 60 de minute, dar guma de mestecat poate accelera acest proces, stimulând producerea de salivă. Studiile au demonstrat că guma de mestecat fără zahăr este o metodă bună pentru a scăpa de sensibilitatea dentară după procedura de înălbire profesională a dinților.
Ai simțit disconfort la decolare sau aterizare în avion sau la altitudini înalte, la schi? Încearcă guma de mestecat!
Diferența presiunii de aer din ureche poate cauza un oarecare disconfort, mai ales în timpul decolării sau aterizării avionului, în timpul urcării liftului sau pe serpentinele din zonele de munte. Poți preveni ușor aceste simptome, mestecând gumă. Sistemul auditiv dispune de un canal special care leagă urechea mijlocie de nazofaringe, tubul lui Eustachio. În timp ce mesteci gumă, înghiți neintenționat saliva. Reflexul de a înghiți deschide tubul lui Eustachio, egalizând presiunea din urechi cu cea a mediului înconjurător.
Poate reduce tensiunea și stresul
Utilizarea regulată a gumei de mestecat poate reduce nivelul de stres. Acest lucru a fost confirmat prin studii de cercetare realizate de Universitatea Cardiff. 101 voluntari ai universității au participat la acest studiu. Rezultatele au demonstrat faptul că guma de mestecat reduce stresul (atât la muncă, cât și în viața personală), diminuează oboseala, reduce anxietatea și astfel contribuie la o stare pozitivă. Guma de mestecat a fost, de asemenea, asociată cu percepția unei performanțe mai bune la muncă și nu numai.
Guma de mestecat ajută la îmbunătățirea memoriei și performanței cognitive
S-a demonstrat că guma de mestecat crește fluxul sanguin în creier cu 25-40%. O creștere a fluxului sanguin în creier crește cantitatea de oxigen, ceea ce eficientizează funcționarea creierului. Funcțiile cognitive precum memoria, concentrarea și timpul de reacție se îmbunătățesc dacă oamenii mestecă gumă. Este, de cele mai multe ori, o bună metodă pentru tineri să prevină stresul din timpul perioadelor de examene.
Foto: © Nyul | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz