Stiri

Șase avantaje ale serviciului Buy Back pentru mediu și buzunarele clienților

29 mai 2023 4 min

Șase avantaje ale serviciului Buy Back pentru mediu și buzunarele clienților

Reading Time: 4 minute

Ciclul liniar de consum generează anual, la nivel mondial, o cantitate masivă de deșeuri pe segmentul retail-ului. O cercetare Statista.com arată că doar în ce privește deșeurile electrice și electronice, în 2022 au fost generate 59,4 milioane de tone, dintre care 17% au fost reciclate corespunzător. Acest lucru înseamnă concret peste 5,3 miliarde de telefoane mobile aruncate la gunoi de către consumatori (conform BBC). Economia circulară poate inversa acest trend, cu atât mai mult cu cât există o preferință certă a unei categorii importante de clienți (GenZ, Millenials) pentru programe care prelungesc ciclul de viață al produselor și le pun la dispoziția consumatorilor la prețuri mult mai accesibile – un beneficiu atât pentru mediu, cât și pentru buzunarele lor. Sustenabilitatea devine astfel o prioritate de top și pentru clienți. Potrivit unui studiu Deloitte, 55% dintre cei chestionați achiziționaseră de curând produse sau servicii sustenabile, iar 90% dintre consumatori, în special din GenZ, se așteaptă ca problemele de mediu să fie pe primele poziții pe agenda companiilor.

            „Aceasta este o tendință pe care am observat-o și pe piața românească”, spune Cosmin Popovici, CEO CreditAmanet. „Din acest motiv am venit în întâmpinarea așteptărilor clienților cu un program Buy Back pentru electronice – și nu numai. Clienții pot să vină cu un electronic vechi și să aleagă altul din oferta noastră, la standarde excepționale de calitate. Prin acest tip de programe considerăm că încurajăm consumul responsabil, cu implicații în protecția mediului și aducem o contribuție importantă la economia circulară, prin repunerea în circuit a unor obiecte care încă nu și-au închis ciclul de viață. Nu am limitat programul Buy Back doar la electronice, ci l-am extins și pe segmentul de bunuri de lux”, mai spune CEO-ul companiei românești care administrează cea mai diversificată platformă de tranzacționare pentru metale preţioase, electronice, bijuterii şi produse de lux.

3 avantaje ale serviciului Buy Back electronice

Dintre electronicele utilizate zilnic, telefoanele mobile sunt cele care au cea mai scurtă durată de utilizare. Din datele oferite de EESC (European Economic Social Comittee) reiese că 90% dintre cetățenii adulți din Uniunea Europeană dețin un telefon mobil, jumătate fiind smartphone-uri (cu durată medie de viață de 18 luni). Un alt studiu, efectuat de reBuy arată că România are o rată de reciclare a electronicelor de doar 11% și există, în medie, peste 22 de milioane de device-uri păstrate în locuințe. Un program Buy Back electronice aduce beneficii atât pentru mediu, cât și pentru clienți. Iată doar 3 dintre acestea:

         Electronice de ultimă generație la prețuri avantajoase

Achiziționarea de electronice este astăzi o necesitate, pentru că sunt bunuri cu utilizare frecventă. Însă, pe piață apar constant modele noi de telefoane, iar clienții își doresc să țină pasul cu cele mai noi tendințe din domeniul tehnologic. Dar prețul unui smartphone de ultimă generație poate fi unul ridicat. „Programul Buy Back pe care-l derulăm oferă oportunitatea de a achiziționa produse electronice de ultimă generație la prețuri mult mai avantajoase decât cele de lansare”, explică CEO-ul CreditAmanet. „În plus, clienții pot cumpăra online, din confortul casei lor, primesc garanție 1 an și beneficiază de retur extins”, mai spune Cosmin Popovici.

       Valorificarea electronicelor care nu mai sunt utilizate

Foarte multe persoane obișnuiesc să abandoneze într-un sertar (sau chiar mai rău, să arunce) telefoanele mobile pe care nu le mai utilizează, cu consecințe atât asupra mediului, cât și bugetului familiei. „Aceste tipuri de telefoane își pot prelungi însă ciclul de viață, iar clienții pot primi înapoi până la 80% din valoarea de pre-owned a produsului electronic, dacă acesta este în stare bună”, explică CEO-ul CreditAmanet.

          Protejarea planetei prin limitarea consumului de materii prime

Fier, siliciu, crom și nichel, pe lângă metale mai rare precum aur, argint sau paladium sunt câteva dintre componentele unui telefon mobil. Programele Buy Back prelungesc durata de viață a acestor electronice și limitează consumul de materii prime. Totodată, prin ample programe de reciclare se poate reduce exploatarea, ceea ce conduce la scăderea emisiilor de gaze din atmosferă produse în general prin minerit.

3 avantaje ale serviciului Buy Back pe segmentul produselor de lux

Piața produselor de lux pre-owned este evaluată la 32,61 miliarde de dolari, conform Research And Markets.com și urmează să ajungă la valoarea de 51,77 miliarde de dolari până în 2026, cu o rată de creștere anuală de aproape 10%. Există un trend de creștere accelerată pe acest segment și în România, după cum observă Cosmin Popovici, reprezentantul celui mai important retailer de produse de lux pre-owned la nivel național, CreditAmanet: „Numărul celor interesați de produsele de lux pre-owned s-a dublat în ultimii 4 ani, există o piață în puternică dezvoltare pe acest segment”. Preferințele clienților pentru programele Buy Back din zona de lux se explică atât printr-o schimbare de mentaliate, cât și prin avantajele acestui program. Iată 4 dintre ele aplicate la categoria genților de lux:

     Au costuri accesibile

Unul dintre avantaje deloc de neglijat ale achiziționării genților de designer pre-owned, prin programe Buy Back este costul extrem de avantajos. Aceste tipuri de genți au adesea prețuri de mii de euro, ceea ce le face inaccesibile pentru mulți clienți. Însă, cele pre-owned sunt disponibile la prețuri mult mai avantajoase, păstrându-și în continuare valoarea. În plus, sunt în stare excelentă, iar autenticitatea le este garantată. „De la verificarea elementelor distinctive ale mărcii, a seriilor și înscrisurilor, la cea a calității materialelor și condiției în care se află, fiecare geantă de lux trece printr-un proces riguros de verificare de către specialiști”, explică CEO-ul CreditAmanet.

        Sunt eco-friendly

Cumpărarea de genți de designer pre-owned este în același timp și o opțiune ecologică. Produselor li se prelungește ciclul de viață și li se adaugă o nouă valoare. Se estimează că anual industria modei produce 92 de milioane de tone de deșeuri. Astfel, achiziția unei genți de lux pre-owned este o modalitate prin care clienții pot contribui efectiv la reducerea cantității de deșeuri.

          Sunt o bună investiție și oferă acces la piese rare

Gențile de lux au devenit tot mai mult, în ultimii ani marcați de insecuritate economică, o investiție smart. „Sunt considerate astfel nu numai pentru că își păstrează valoarea inițială, ci o și cresc în timp. Din experiența de retailer a CreditAmanet pot să vă ofer următorul exemplu. Unul dintre cele mai scumpe ceasuri de lux vândute de noi a fost un Rolex Daytona. L-a cumpărat un client din străinătate cu aproximativ 70.000 euro. Astăzi, acest ceas valorează peste 100.000 euro. Iată un singur exemplu despre cât de profitabilă poate fi o astfel de investiție”, mai spune Cosmin Popovici, CEO-ul CreditAmanet.

Array

Articole pe aceeași temă: