Lifestyle Stiri

Săptămâna Haferland continuă tradiția online

14 iul. 2020 3 min

Săptămâna Haferland continuă tradiția online

Reading Time: 3 minute

Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania și de susținere a turismului și economiei locale, continuă în acest an, online, în perioada 31 iulie – 2 august 2020.

Panta ascendentă a îmbolnăvirilor cu Covid-19 a impus restricții la nivel național și a necesitat transmiterea unui mesaj de responsabilitate socială pentru comunitatea din zona Țara Ovăzului, pentru turiștii veniți din țară și de peste hotare și față de companiilor implicate în susținerea festivalului.

Astfel, în 2020 festivalul se va desfășura online, o ocazie bună de a face și mai cunoscute localitățile Archita, Cloașterf, Homorod, Rupea, Saschiz, Criț, Bunești, Roadeș, Meșendorf și Viscri în mediul virtual, cu o vizibilitate extraordinară în ultima perioadă. Este o formulă inedită, menită să promoveze turismul din zonă și să perpetueze întregul an informații interesante, despre acest colț de țară, care se dovedește a fi locul ideal pentru a descoperi tradițiile sașilor, a bucătăriei cu arome de altădată tipic zonei și a turismului sănătos și sigur, într-un peisaj de vis.

Tematica festivalului online Săptămâna Haferland în 2020 este Tradiția continuă. Aceasta își propune să demonstreze că autenticul și valoarea tradițiilor săsești coexistă armonios cu inițiativele de revitalizare a zonei, știut fiind că în ultimii ani s-a creat un întreg ecosistem de mici antreprenori și localnici, care au dezvoltat oferta de cazare și activități din regiune, satisfăcând astfel cele mai exigente și diversificate gusturi în ceea ce privește variantele de cazare și petrecerea timpului pentru familii venite în vacanță; pentru grupuri de prieteni dornici de sejururi care să le rămână în memoria afectivă și despre care să povestească, cu drag, pe Instagram sau Facebook sau pentru turiști veniți din țară și din străinătate, curioși să descopere o zonă unică, cu tradiții păstrate intact vreme de secole.

Festivalul se bucură și în acest an de sprijinul unor parteneri, care au înțeles că sănătatea și siguranța primează și că tendința acestei perioade este de digitalizare a evenimentelor culturale și nu numai. Mesajul lor este unul optimist pentru comunitatea locală, cu care revederea va fi emoționantă, la ediția următoare a festivalului.

„Mi-am dorit foarte mult să continuăm tradiția evenimentelor și în acest an, dar responsabilitatea față de comunitate și de vizitatori în condițiile actuale, ne-au determinat să mutăm festivalul din acest an în mediul online. Satele săsești au început să reînvie în ultimii ani, suntem mândri că am contribuit la schimbare, iar acum simțim că e de datoria noastră ca tradiția să continue și vom depune toate eforturile pentru ca acest lucru să se întâmple în condiții de maximă siguranță”, a spus Michael Schmidt, președintele Fundației M&V Schmidt și unul dintre inițiatorii festivalului.

Până în prezent, numărul turiștilor prezenți la festival însumează peste 25.000 de participanți pe parcursul celor 7 ediții organizate până acum; în 2020, cei care doresc să descopere acest colț minunat de țară și să afle povești cu adevărat speciale o vor putea face pe site-ul festivalului, pe paginile de Facebook și Instagram, pe pagina de web a Fundației M&V Schmidt și pe alte canale media, ce vor fi comunicate ulterior.

Săptămâna Haferland

Organizatorii evenimentului săptămâna Haferland, Fundația M&V Schmidt și Fundația Tabaluga, împreună cu Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația Adept, Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania și Asociația Nowero Rupea și-au propus să promoveze nu doar satele săsești, ci și comunitatea și pe cei care duc mai departe tradițiile din zonă.

Mai mult, ediția din acest an se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Excelenței Sale Dr. Markus Söder, Prim Ministru al Landului Bavaria.

Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Brașov și Sighișoara, a fost denumită Țara Ovăzului sau Haferland cu sute de ani în urmă, datorită localnicilor care obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

Fundația M&V Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea orgii bisericii din Criț, finanțarea filmului Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, redată circuitului turistic sub denumirea de Casa Kraus, editarea volumelor Povestea sașilor din Transilvania spusă chiar de ei și Criț, istoria, poveștile și viața unui sat de sași în limba română și germană, parteneriate culturale cu manifestări de renume precum SoNoRo Conac și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Începând din 2017, fundația acordă o atenție specială copiilor din comunitățile în care își desfășoară activitatea prin înființarea unui program de sprijin educațional care este menit să prevină abandonul școlar și să susțină performanța pe termen lung.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: